Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kyiv start onderzoek na doden bij luchtaanval: schuilplek zat mogelijk op slot

Door onze nieuwsredactie

In Kyiv zijn in de nacht van woensdag op donderdag drie doden gevallen bij een luchtaanval van Rusland. Het zou gaan om een minderjarig meisje, haar moeder en een andere vrouw. Mogelijk zat de kelder waar zij wilden schuilen op slot.

Persbureau Reuters schrijft op basis van omwonenden dat diverse mensen de schuilkelder niet in konden. Zeker vijf tot tien vrouwen met hun kinderen zouden voor de dichte deur hebben gestaan. Zij zouden tevergeefs op de deur hebben gebonsd.

Volgens de echtgenoot van een omgekomen vrouw was de locatie tot nu toe iedere nacht open voor omwonenden. Hij was zelf op zoek naar een andere ingang toen zijn vrouw fatale verwondingen opliep.

Vier minuten nadat het luchtalarm afging, zouden brokstukken van een Russische raket in de buurt van de schuilkelder zijn neergevallen. Kyiv zegt dat Rusland zeker tien raketten afvuurde en dat deze allemaal zijn neergehaald. Het was de achttiende luchtaanval op de Oekraïense hoofdstad in een maand tijd.

Door brokstukken van de raketten liepen ook woongebouwen, auto's, een kliniek en een kinderopvang schade op. Meerdere mensen raakten gewond.

Onderzoek naar waarom schuilkelder dicht zat

Burgemeester Vitaly Klitschko heeft een onderzoek aangekondigd naar de schuilkelder en waarom deze mogelijk was afgesloten. Hij beloofde dat snel zal worden beoordeeld of betrokkenen correct hebben gehandeld. Niet alle gebouwen in Kyiv hebben schuilplaatsen voor inwoners.

"Het is de internationale dag van het kind. En Rusland heeft 's nachts weer een kind gedood in Kyiv", reageerde een adviseur van president Volodymyr Zelensky.

Rusland heeft de Oekraïense hoofdstad de afgelopen tijd herhaaldelijk bestookt. De gevolgen van de oorlog zijn ook in Rusland zelf steeds merkbaarder. De gouverneur van de Russische provincie Belgorod zei donderdag dat bij nachtelijke artilleriebeschietingen op grensplaats Sjebekino zeker acht mensen gewond raakten. Ook zouden gebouwen schade hebben opgelopen.