Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag voor tweede dag op rij

Door onze nieuwsredactie

Klimaatactivisten blokkeren zondag voor de tweede dag op rij de A12 in Den Haag. Rond 11.45 uur begaven de eerste demonstranten zich op de snelweg. Vijf minuten laten ging het om enkele honderden demonstranten.

De politie heeft al een klimaatactivist aangehouden, ziet een verslaggever van persbureau ANP ter plaatse.

De gemeente meldt ook dat actievoerders de A12 hebben betreden. "Deze blokkade is niet toegestaan. In plaats daarvan kunnen actievoerders zich aansluiten bij de geplande klimaatdemonstratie op de Laan van Reagan en Gorbatsjov", schrijft de gemeente op het sociale medium X.

#Utrechtsebaan weer bezet pic.twitter.com/vGdE0MyI0a

— Chris Klomp (@chrisklomp) September 10, 2023

Zaterdag ook al protest, toen 2.400 aanhoudingen

Zaterdag blokkeerden klimaatactivisten de weg in Den Haag ook al. Meer dan 10.000 mensen deden toen mee aan de klimaatprotesten van Extinction Rebellion (XR), waaronder volgens de gemeente maximaal 9.000 die op de snelweg zaten. Ze willen dat de overheid alle fossiele subsidies per direct afschaft. Tot die tijd dreigen ze de A12 iedere dag te blokkeren.

Ruim 2400 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden omdat ze meededen aan de blokkade. Dat gebeurde op basis van de Wet Openbare Manifestaties. Ze werden naar het ADO-stadion gebracht, waar ze weer werden vrijgelaten. De politie meldde zaterdag ook dat enkele mensen waren aangehouden voor andere strafbare feiten.

In totaal zaten vijf mensen langer vast, vooral voor belemmering, het niet willen zeggen wie ze zijn en baldadigheid, aldus de politiewoordvoerder zondag. Vier van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten, de vijfde zit nog vast vanwege belemmering van het werk van de politie en het niet willen prijsgeven van de identiteit. Twee van de vijf zijn vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

De politie is zondag in grote getale aanwezig om in te grijpen bij het klimaatprotest op de A12.Foto: ANP

Lees meer over:

Den Haag Binnenland Extinction Rebellion