Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Klimaatactivisten blokkeren A12 in Den Haag opnieuw, politie zet waterkanon in

Door onze nieuwsredactie

Klimaatactivisten blokkeren zondag voor de tweede dag op rij de A12 in Den Haag. De gemeente heeft toestemming gegeven om de weg leeg te maken, waarna de politie een waterkanon heeft ingezet.

Rond 11.45 uur begaven de eerste demonstranten zich op de snelweg. Vijf minuten later ging het al om enkele honderden demonstranten.

"Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan en aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie", aldus de gemeente kort nadat het protest begon.

Kort daarop volgde de inzet van het waterkanon door de politie. Dat gebeurde nadat de demonstranten geen gehoor gaven aan de oproep van de politie om weg te gaan.

Waterkanon is zojuist ingezet hier op de #A12 in #DenHaag. Demonstranten zingen en zoeken steun bij elkaar. #ExtinctionRebellion pic.twitter.com/EfFxeyBk8S

— Owen (@_owenobrien_) September 10, 2023

Zaterdag al 2.400 demonstranten aanhoudingen

Zaterdag blokkeerden klimaatactivisten de weg in Den Haag ook al. Meer dan tienduizend mensen deden mee aan de klimaatprotesten van Extinction Rebellion (XR), onder wie maximaal negenduizend betogers op de snelweg.

De actievoerders willen dat de overheid alle fossiele subsidies per direct afschaft. Tot die tijd dreigen ze de A12 iedere dag te blokkeren.

Ruim 2.400 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden, omdat ze meededen aan de blokkade. Dat is gebeurd op basis van de Wet openbare manifestaties. De politie heeft de arrestanten naar het stadion van ADO gebracht en vervolgens vrijgelaten. Ook zijn enkele mensen aangehouden voor andere strafbare feiten.

Vijf mensen hebben langer vastgezeten voor belemmering, niet willen zeggen wie ze zijn en baldadigheid, meldt een politiewoordvoerder zondag. Vier van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten. De vijfde zit nog vast vanwege belemmering van de politie en het niet willen prijsgeven van de identiteit. Twee van de vijf zijn met een proces-verbaal op zak vrijgelaten.

De politie is zondag in groten getale aanwezig om in te grijpen bij het klimaatprotest op de A12.Foto: ANP

Lees meer over:

Den Haag Binnenland Extinction Rebellion