Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kiezers in het buitenland kiezen GroenLinks als grootste partij

Door onze nieuwsredactie

Met 18,3 procent is GroenLinks de grootste partij geworden onder kiezers in het buitenland. Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die zondag door de gemeente Den Haag bekendgemaakt. D66 staat met 16,2 procent op de tweede plaats en nummer drie is de VVD met 14,3 procent. BBB deed niet mee aan de verkiezing voor het zogeheten 'kiescollege voor niet-ingezetenen'.

Van de 37.173 Nederlanders die in het buitenland wonen en hun stem mochten uitbrengen voor de Eerste Kamer, heeft 69,5 procent dat gedaan. Ze konden stemmen op 129 kandidaten uit 27 landen. De kandidaten hadden zich aangesloten bij twaalf politieke partijen. Verder was er één onafhankelijke kandidaat.

Het is dit jaar de eerste keer dat Nederlanders in het buitenland voor de Eerste Kamer mochten stemmen. Ze kregen een stembiljet opgestuurd. De stem konden ze in een envelop inleveren bij een Nederlandse ambassade, of opsturen naar de gemeente Den Haag. Daar werden de buitenlandse stemmen geteld.

Het kiescollege niet-ingezetenen krijgt 25 zetels. Samen met de kiescolleges van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba en de Provinciale Staten kiezen zij op 30 mei de leden van de Eerste Kamer.

Lees meer over:

Provinciale Statenverkiezingen