Het demissionaire kabinet kraakt de koopkrachtplannen van de Tweede Kamer, bestaande uit onder meer het verlagen van de energiebelasting en het verhogen van het minimumloon. De aangenomen moties van de Kamer zouden de begroting met ruim 4,1 miljard moeten vertimmeren. Maar de plannen zijn onvoldoende, of niet deugdelijk gedekt, stelt het kabinet.
Het begrotingstekort zou bovendien boven de drie procent uitkomen, wat volgens Europese regels niet mag, schrijft minister Sigrid Kaag (Financiën) aan de Kamer.
Lees ook | Eerste Kamer stemt thuiswerkwet weg
In de brief die het kabinet aan de Kamer stuurde staat per motie aangeven waar het aan schort. Het is aan de Tweede Kamer om de kritiek te verwerken in eventuele wijzigingsvoorstellen (amendementen) op de begroting. Die kunnen zij indienen tijdens de Algemene Financiële Beschouwingen volgende week.
Lage brandstofaccijns en hoger minimumloon
Zo deugt de dekking niet voor de wens van onder meer de VVD om de benzine- en dieselaccijns in 2024 niet te verhogen en de energiebelasting voor huishouden structureel met 200 miljoen euro te verlagen. Die bestaat deels uit incidentele en structurele middelen, en als het nodig is een greep uit het Nationaal Groeifonds.
De extra verhoging van het minimumloon met 1,7 procent per 2024, met behoud van volledige koppeling met andere uitkeringen, kost structureel zo'n 1,2 miljard euro per jaar. Daarvan gaat ongeveer 0,7 miljard euro extra naar de AOW, waaraan de verhoging van het minimumloon is gekoppeld.
Lees ook | 'Je kunt niet iedereen met overheidsbeleid boven water houden'
Onder meer GroenLinks en PvdA willen deze extra verhoging van het minimumloon. Deze 'bijzondere verhoging' vergt echter een wetswijziging en is per 1 januari bovendien niet mogelijk, schrijft Kaag.
Het kabinet had zelf in de Miljoenennota een koopkrachtpakket gepresenteerd van structureel 2 miljard euro, mét dekking.