Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Kabinet komt met regeling voor zorgmedewerkers met long covid

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Tegemoetkoming Minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport, VVD) schrijft dat gesprekken met werkgevers- en werknemersorganisaties niet tot een akkoord hebben geleid. Daarom treft het kabinet zelf voorbereidingen voor een regeling.

Het kabinet komt met een regeling voor zorgmedewerkers die in de eerste golf van de coronapandemie hebben gewerkt en hier ernstige gevolgen aan ondervinden. Ook zorgmedewerkers die langer dan twee jaar klachten hebben sinds hun coronabesmetting en hierdoor minder of niet kunnen werken, vallen onder de regeling. Dat meldt minister Conny Helder (Langdurige Zorg en Sport, VVD) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Helder ging in december vorig jaar in gesprek met werkgevers- en werknemersorganisaties over een collectieve regeling voor deze specifieke groep zorgmedewerkers. Dat wilde ze doen vanuit „de morele verplichting die het kabinet voelt om deze groep aanvullend te ondersteunen”. Deze gesprekken zijn niet gelukt omdat de organisaties niet wilde meewerken en daarom komt Helder met een publieke regeling. Het is nog niet duidelijk hoe die regeling eruit gaat zien.

Lees ook: Long covid: ‘De wanhoop is zo groot dat patiënten van alles proberen’

Enkele weken geleden hebben de vakbonden FNV en CNV de overheid gedagvaard om meer financiële compensatie af te dwingen voor zorgmedewerkers die door long covid arbeidsongeschikt zijn geraakt. De bonden hebben de afgelopen tweeënhalf jaar meerdere gesprekken gevoerd met het kabinet over een compensatieregeling, maar dat akkoord kwam niet. Nu eisen de vakbonden een eenmalige compensatie van 22.839 euro per medewerker; het standaardbedrag voor beroepsziektes. In haar brief schrijft Helder dat de regeling los staat van het kort geding, maar dat de uitkomst hiervan mogelijk wel wordt betrokken in de regeling.

Lees ook: Na twee jaar thuis met long covid komt de overheidshulp te laat voor veel zorgmedewerkers