Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

‘Jacobine Geel tijdelijk weg bij het College voor de Rechten van de Mens’

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Bestuurlijke crisis In mei hadden bestuursleden klachten tegen voorzitter Jacobine Geel ingediend. Nu maakte ze middels een brief aan haar collega’s bekend dat die klachten veel hebben los gemaakt en ze haar taken als voorzitter neerlegt.

Jacobine Geel heeft haar taken neergelegd als voorzitter bij het College voor de Rechten van de Mens, het instituut dat oordeelt over discriminatieklachten, vanwege de interne bestuurlijke crisis. Dat meldt de NOS vrijdag. In mei hadden bestuursleden klachten tegen haar ingediend, waardoor de verhoudingen binnen het college verslechterden en het niet meer lukte om normaal samen te werken.

Geel maakt volgens de NOS middels een brief aan haar collega’s bekend dat de meldingen van vorige maand veel hebben los gemaakt. „In het belang van mijn gezondheid kan ik onder de huidige omstandigheden mijn dagelijkse taken tijdelijk niet op een aanvaardbare manier vervullen”, citeert de omroep haar. Ze schrijft een „groeiende beklemming van mijn werkelijkheid als voorzitter”, te ervaren.

Vorige maand bleek uit een gezamenlijk onderzoek van de NOS en Nieuwsuur dat vier collegeleden klachten ingediend hadden tegen Geel bij het ministerie van Justitie. Volgens de klokkenluiders heeft ze zich schuldig gemaakt aan discriminatie, intimidatie en vriendjespolitiek. In interne communicatie schreef zij toen ook al dat ze „geschokt” en „diep geraakt” was door de klachten. Twee van de klokkenluiders, Mariam Chébti en Geneviève Lieuw, moesten toen vertrekken.

Door het conflict en het vertrek van de klokkenluiders is het mogelijk dat er de komende maanden niet genoeg bestuursleden zijn. Volgens de NOS zijn er nu nog maar twee bestuursleden over bij het College voor de Rechten van de Mens, maar volgens de wet moet het instituut uit minimaal negen leden bestaan.

Lees ook: Emoties lopen hoog op bij het College voor de Rechten van de Mens