Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

India-gezinde president Solih verliest verkiezingen Malediven van pro-Chinese Muizzu

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Geopolitiek Muizzu behaalde 53,9 procent van de stemmen. Zo lijkt niet India maar China de komende jaren opnieuw veel invloed uit te kunnen oefenen op de eilandengroep in de Indische Oceaan.

Oppositieleider Mohamed Muizzu heeft zaterdag de presidentsverkiezingen op de Malediven gewonnen van zittend president Ibrahim Mohamed Solih. Dat melden Maledivische media. Muizzu behaalde in de tweede ronde van de verkiezingen, waarin de twee overgebleven kandidaten tegen elkaar streden, 53,9 procent van het totaal aantal stemmen.

Door de winst van Muizzu keren de Malediven de komende jaren hoogstwaarschijnlijk terug onder Chinese invloedssferen. China kreeg tussen 2013 en 2018 al veel invloed in het land, toen de Malediven zich onder leiding van president Abdullah Yameen aansloten bij de Nieuwe Zijderoute van het Oost-Aziatische land. China voerde vervolgens meerdere infrastructurele projecten uit, maar de eilandengroep heeft momenteel ook een schuld van zeker 1,4 miljard dollar (1,3 miljard euro) bij het land van president Xi Jinping.

In 2018 won Solih verrassend de vorige presidentsverkiezingen. De band met India werd vervolgens beter, en die met China juist minder, maar de Malediven gingen bij India vervolgens nagenoeg dezelfde schulden aan. Onder meer daarom maakte Muizzi, die wordt gezien als een marionet van de wegens corruptie vastgezette Yameen, kans op de winst.
De eilandengroep met zo’n 550.000 inwoners is voor zowel China als India interessant, omdat die strategisch ligt in de Indische oceaan op belangrijke handels- en scheepsroutes tussen onder meer Europa, Afrika, het Verre Oosten en Australië.

Lees ook: Inwoners van de Malediven kiezen tussen Chinese of Indiase invloed