Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

‘Ik vind het bizar dat niemand kan zeggen hoeveel slachtoffers van de watersnood in Limburg er nu nog exact zijn’

Bjorn Oostra. — © Johannes Timmermans

Het was een klein zinnetje in een verhaal van Vikkie Bartholomeus over de slachtoffers van de watersnood dat me enorm triggerde. ‘Om hoeveel mensen het precies gaat is niet duidelijk’, stond er.

Het verhaal begon met het nieuws dat bijna twee jaar na dato nog tientallen huizen niet normaal bewoonbaar zijn. In enkele gevallen wonen mensen nog steeds in een tijdelijke woonunit, anderen bivakkeren sinds de ramp op de bovenverdieping.

Burgemeester Daan Prevoo toont het koningspaar de schade in Valkenburg, in juli 2021. — © ANP

Er is ontzettend veel gezegd en geschreven over de oorzaak en de gevolgen van de stortvloed die delen van Limburg in juli 2021 overviel. Maar kennelijk weet niemand hoeveel mensen twee jaar later nog dagelijks de gevolgen ervan ondervinden. Gemeentes houden geen gedetailleerde tellingen bij en ook de Rijksoverheid, het Waterschap en fondsen die een deel van de schade hebben vergoed, kunnen niet zeggen hoeveel mensen nog steeds niet – volledig – geholpen zijn. „Ik ben nog dagelijks bezig met mensen die getroffen zijn door de watersnoodramp”, zei burgemeester Daan Prevoo van Valkenburg aan de Geul. „Het is allemaal maatwerk, het zijn allemaal individuele gevallen en er zijn veel mensen met een financieel gat.”

Lees ook: Naweeën van de bizarre tocht van zwemmende koe Leonarda 12: ze was twee weken van de leg en leek later nog zwanger ook

Ik vind het bizar dat niemand kan zeggen hoeveel slachtoffers er nu exact zijn. Want als je niet weet hoeveel mensen schades nog niet vergoed hebben gekregen en van alle ellende al twee jaar slecht slapen, kan ook helemaal niemand zeggen wíe nu precies slachtoffer is. En als je niet eens weet wie de slachtoffers zijn, hoe kun je die mensen dan helpen? Hoe kun je dan, als je Mark Rutte heet, jouw belofte van twee jaar geleden gestand doen dat je de getroffen Limburgers niet in de steek zal laten? Hoe? Je weet niet eens om hoeveel mensen het nu eigenlijk gaat. Laat staan dat je weet hoe die mensen heten en met welke ellende ze nu al twee jaar te maken hebben.

Meerdere plekken in Limburg kwamen twee jaar geleden onder water te staan. — © Stefan Koopmans

Als de overheid verzaakt, moet de journalistiek in het geweer komen. En dat is wat wij gaan doen. In een voor Limburgse begrippen ongekend groot project, gaan wij de komende periode een ultieme poging ondernemen het verborgen leed van de watercrisis in beeld te brengen. Wij willen exact weten wie nog steeds de gevolgen van de ramp ondervindt. Wie heeft zijn schade niet of slechts gedeeltelijk vergoed gekregen? Wie kampt door een al twee jaar durende knellende onzekerheid met psychische nood? Wie wordt van het kastje naar de muur gestuurd en heeft uit pure frustratie de hoop op een tegemoetkoming al bijna opgegeven?

Luchtfoto van het gebied rond Brommelen waar een dijk aan het Julianakanaal doorbrak. — © ANP

Lees ook: ‘Te snel iets rechtzetten maakt het middel rectificatie bot en helpt niet het vertrouwen in de journalistiek te vergroten’

Al deze mensen die de overheid niet kent, gaan wij een gezicht geven. Deze week beginnen we daarmee. Onze complete onderzoeksredactie gaat de komende dagen van deur tot deur om de verhalen op te tekenen van mensen die tot op heden niet gehoord zijn. We schetsen hoe overheden langs elkaar heen werken en we laten zien wat het betekent als je geheel buiten jouw schuld al twee jaar in een woonunit bivakkeert. Tevens werken we momenteel aan een website waar iedereen zijn eigen verhaal kan uploaden. Het doel is een compleet overzicht te creëren, zodat straks niemand zich nog kan verschuilen achter de dooddoener dat niet bekend is om hoeveel mensen het nu precies gaat.