Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hulpinitiatieven in Nederland komen op gang: ‘Mijn vrienden van de motorclub doneren bloed’

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Aardbeving Marokko In Nederland zijn er initiatieven opgezet om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko. De eerste prioriteit is bellen met familie en vrienden. „Willen jullie dat ik een ticket regel?”

„Elke euro beschouwen we als een miljoen, omdat alle hulp die binnenkomt enorm waardevol is”, zegt Mohamed Bouyafa, woordvoerder van Maroc Relief, een Nederlandse/Marokkaanse humanitaire hulporganisatie. De nacht van vrijdag op zaterdag werd Bouyafa al gebeld en zaterdagochtend vroeg volgden twee lokale partners die dicht bij het epicentrum zitten, die hem vertelden hoe erg de aardbeving in Marokko was geweest. Minstens 1.300 mensen zijn omgekomen door de beving, die een kracht had van 6,8. Het epicentrum lag in het Atlasgebergte, op zo’n 71 kilometer ten zuidwesten van Marrakech.

Naast het inzamelen van geld, heeft Bouyafa ook verzamelpunten opgezet voor kleding en dekens in Amsterdam. „Eten is er nog genoeg, maar hele inboedels zijn verdwenen. Wanneer we alles naar Marokko kunnen brengen, weet ik nog niet.” De komende dagen staan in het teken van het inzamelen en de voorbereiding van de verscheping. „Het zal vergelijkbaar zijn met de overstromingen enkele jaren geleden, toen duurde het ook een paar dagen voordat we die kant op konden”, aldus Bouyafa.

Vind hier het laatste nieuws over de aardbeving in Marokko

Ook de Najib Foundation, een stichting die zich richt op het faciliteren van betrekkelijk eenvoudig medische interventies, is inzamelingen aan het organiseren. Via een mail laat de organisatie weten: „Mensen zijn verscheurd en we worden platgebeld met de vraag wat ze kunnen betekenen voor Marokko. We zijn bezig met een geldinzameling, maar wachten nog op groen licht vanuit Marokko om ook goederen te kunnen en mogen exporteren.” Enkele Marokkaanse moskeeën roepen eveneens op om geld in te zamelen voor verschillende organisaties, maar op de vraag hoe groot de impact op de geloofsgemeenschap is, zeggen verschillende moskeebesturen dat de aardbeving heftig was, maar dat het nog te vroeg is om er echt iets zinnigs over te kunnen zeggen.

Ook kunstenaar en ondernemer Wissal Aziz werd in de nacht van vrijdag op zaterdag opgeschrikt met berichten uit Marokko. Nadat ze zaterdagmorgen was gebeld, nog voor de naschokken, belde ze de hele ochtend familie en vrienden in Marrakech. „Een paar mensen kon ik eerst niet bereiken, maar gelukkig zijn er geen familieleden van me omgekomen. Ze wonen net buiten de medina in Marrakech, die is het zwaarst getroffen.”

Ook Marrakech is zwaar getroffen. Inwoners van de stad schuilden na de aardbeving buiten. Foto Fadel Senna/AFP

Had de aardbeving in de wintermaanden plaatsgevonden, dan was het dodenaantal nog veel hoger geweest, vermoedt Aziz: „Zodra het buiten afkoelt gaat iedereen naar buiten. Dat is anders in de bergen, daar is het ritme anders en gaan ze vroeger slapen – dat heeft er mede toe geleid dat het aantal getroffenen daar veel hoger is.” Familie en vrienden hebben in auto’s geslapen uit angst voor naschokken, vertelt ze, en „mijn vrienden van de motorclub doneren bloed, want daar is een enorm tekort aan. Overal zijn nu punten opgezet, ook langs de weg, waar je bloed kan doneren. Met mijn familie houd ik constant contact, maar ze zijn net als veel vrienden van me de bergen ingegaan om te kijken of ze kunnen helpen. Het is voor iedereen op dit moment wachten tot het stof is neergedaald om te zien wat je kan doen.”

Zoeken onder het puin, bloed doneren, rouwen: beelden van na de verwoestende aardbeving in Marokko

Aziz begeleidt als manager momenteel de Marokkaanse muzikant Hind Ennaira, een van de weinige vrouwelijke gnawa-meesters die zondag optreedt bij het Gnawa-festival in Den Haag. Gnawa is een Marokkaanse muziektraditie. Ennaira komt uit Essaouira, een kustplaats die zo’n 200 kilometer ten westen van Marrakech ligt. Daar heeft ze een klein theehuis dat door de aardbeving is verwoest. „Ik vind het heel zwaar om hier te zijn terwijl je niks kan doen. Vanochtend wachtend op de tweede schok heb ik allemaal familie en vrienden gebeld.”

Ook Ennaira verloor geen naasten, maar haar familieleden hebben wel veel materiële schade geleden. „Maandag vlieg ik terug omdat ik wil weten hoe het echt gaat met iedereen, en om alle schade op te nemen, ook van mijn theehuis.” Het honorarium dat ze krijgt, gebruikt ze om haar naasten te helpen. „De organisatie zei dat ik het bedrag ook aan giro 555 kon doneren, maar ik sta in direct contact. En zoals het spreekwoord luidt: geef eerst aan je naasten. Als iedereen aan zijn naasten geeft, is niemand meer vreemdeling. Van jongs af aan leer je dat je elkaar helpt. Wij komen in vreugde en verdriet bij elkaar – ongeacht of het nu gaat om het WK voetbal of om een aardbeving.”

Het gevaar in Marokko is nog niet geweken, naschokken zijn 'reëel' vertelt een geoloog in dit interview.

Het Gnawa-muziekfestival in Den Haag was al twee dagen bezig. Maar na het nieuws van vanmorgen werd besloten om van het zaterdagavondconcert een benefietavond te maken, vertelt Mustapha Barbouch, directeur van de stichting Multicultureel Jongerengeluid en oprichter van het festival. „Hoe het met me gaat? Ik heb slecht geslapen. Mijn zwager in Rabat belde me vannacht geschrokken en was een van de velen die buiten ging slapen. Mijn ouders en schoonfamilie zitten daar nu. Ik belde ze en zei: ik kan proberen tickets te regelen zodat je hierheen kan komen. Ze willen dat niet, omdat ze willen helpen.”