Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Hooggerechtshof Brazilië stemt in met onderzoek rol Bolsonaro bij bestorming

Door onze nieuwsredactie

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor onderzoek naar de rol van oud-president Jair Bolsonaro bij de bestorming afgelopen zondag. Aanhangers van de voormalig president bestormden die dag overheidsgebouwen. Het openbaar ministerie in Brazilië had vrijdag het hooggerechtshof om toestemming gevraagd.

Het gaat de aanklagers vooral om een video die Bolsonaro begin deze week online zette. Daarin werd de rechtmatigheid van de presidentsverkiezingen in twijfel getrokken. Door die video "zou Bolsonaro publiekelijk het initiatief hebben genomen tot het plegen van een misdaad".

De video werd pas na de bestorming geplaatst. Toch zien de aanklagers genoeg bewijs om een onderzoek te starten naar de daden van Bolsonaro voor de bestorming en na afloop ervan.

De aanhangers van Bolsonaro bestormden zondag het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het hooggerechtshof. Pas na een paar uur kreeg de politie controle over de situatie. De aanhangers accepteren de beëdiging van de nieuwe president Luiz Inácio Lula da Silva niet. Ze vinden dat het presidentschap is gestolen van Bolsonaro.

Een Braziliaanse senator vindt, net als president Lula, dat Bolsonaro de relschoppers heeft aangemoedigd in zijn toespraken. Hij wil dan ook dat Bolsonaro terugkomt uit de Verenigde Staten. De oud-president vertrok vlak voor de beëdiging van Lula naar de VS.

Justitie is gevraagd om een arrestatiebevel als de oud-president weigert vrijwillig mee te werken.

Bolsonaro werd maandag opgenomen in het ziekenhuis wegens buikpijn, maar volgens een bron die dicht bij de familie staat is zijn situatie "niet zorgelijk".

Lees meer over:

Brazilië Buitenland Jair Bolsonaro