Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Het geheim van de perfecte grasmat voor Venus Williams op het Libema Open

De voorrondes van het grastennistoernooi Libema Open in Rosmalen beginnen zaterdag. Dat betekent ook het werk van Ed Hubers en zijn mensen erop zit, nadat ze een jaar hard hebben gewerkt aan optimaal gras. "Het geheim wil ik natuurlijk niet prijsgeven," vertelt hij op het centercourt, "maar het is werken, werken, werken, maaien, maaien, maaien en de juiste bemesting."

Venus Williams is zevenvoudig grandslamwinnaar en voormalig nummer 1 van de wereld. Zij is de komende dagen de grote publiekstrekker op het tennistoernooi.

Ed Hubers sinds de start van het toernooi in 1990 verantwoordelijk voor het onderhoud van de banen, samen met Johnny van Lokven. "We hebben hetzelfde gras en dezelfde ondergrond als de beroemde banen van Wimbledon", zegt Ed trots.

De wedstrijd in Rosmalen staat bekend als een van de grootste voorbereidingstoernooien op de tweede Grand Slam van het jaar: Wimbledon.

"Hoe witter het lijntje hoe groener het gras."

Venus Williams heeft de afgelopen dagen haar eerst trainingspartijtjes op het Rosmalense gras afgewerkt. Toen ze van de baan af kwam, vertelde ze dat het even wennen was op het gras. "Je voeten worden vies in het gras", zei ze. Ed weet wel hoe dat komt. Hij en zijn team houden het gras voor de wedstrijden extra nat. "Als we dat niet doen is het gras al bruin voor dat het toernooi begint."

De wedstrijdlengte van het gras is acht millimeter. Normaal wordt het volgens Ed met een grote maaier gemaaid, maar in de dagen voor de wedstrijden juist met een kleine. Daardoor zijn de karakteristieke donkere en lichte banen te zien. "Bovendien worden de lijnen nog een keer extra wit gemaakt, want hoe witter het lijntje hoe groener het gras", zegt Ed lachend.

"Als de bal maar stuitert en geen onverwachte bewegingen maakt."

Met het hete weer van de komende dagen hebben de banen in Rosmalen extra te lijden als er op gespeeld wordt. Toch vindt Ed het niet erg als de grasmat gaandeweg verandert in een dorre vlakte. "Als de bal maar stuitert en geen onverwachte bewegingen, bad bounces, maakt", legt hij uit.

"Mocht de baan ernstig beschadigd raken dan kan hij dat provisorisch repareren. "Door wat klei nat te maken en dat in het gat te smeren, kunnen we de oneffenheid verhelpen, maar het wordt natuurlijk nooit zo mooi als nu."

Het toernooi in Rosmalen begint zaterdag en zondag met kwalificatiewedstrijden. Dan wordt het centercourt in Rosmalen nog niet gebruikt. Maandag begint dan het toernooi en op zondag 18 juni zijn de finales op het heilige gras van Ed. Meteen na de finale begint het werk voor hem en zijn team weer opnieuw om de grasbanen weer in perfecte staat te krijgen voor de editie van volgend jaar.