Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Herkozen FIFA-voorzitter Infantino wil nóg meer voetbaltoernooien organiseren

Door onze sportredactie

Gianni Infantino, die donderdag voor de tweede keer werd herkozen als voorzitter van de FIFA, is van plan om in de toekomst nog meer voetbaltoernooien te organiseren. De Zwitser begon daar op het congres van de wereldvoetbalbond in Rwanda al mee door de FIFA World Series aan te kondigen.

Eind vorig jaar werd al bekend dat de FIFA een dergelijk toernooi wil organiseren. Volledige details zijn nog niet bekend, maar het idee van de World Series is dat vier landenteams van vier verschillende continenten het tegen elkaar opnemen. Het toernooi wordt - waarschijnlijk vanaf 2026 - ieder jaar in maart gehouden.

Afgelopen dinsdag kondigde de FIFA ook al een nieuw clubtoernooi aan. Daarbij nemen de kampioenen van de verschillende continenten het tegen elkaar op. Het nieuwe toernooi komt in de plaats van het WK voor clubs. Dat evenement wordt vanaf 2025 om de vier jaar gehouden, met liefst 32 ploegen.

"Soms hoor ik dat er te veel voetbal is. Dat is misschien op sommige plekken zo, maar niet overal", zei de 52-jarige Infantino tijdens het congres in Rwanda. "Lang niet overal ter wereld vinden kwalitatief goede voetbaltoernooien plaats. Daar moeten we wat aan doen."

De internationale spelersvakbond FIFPRO klaagt al jaren over de volle speelkalender, die ervoor zorgt dat de topvoetballers amper rust krijgen. "Het is onze taak om competities te organiseren en het voetbal te ontwikkelen", zei Infantino.

Gianni Infantino vindt dat er ruimte is voor nóg meer toernooien op de volle speelkalender.Foto: Getty Images

Infantino klopt zichzelf op schouder met financiële cijfers

Het stond van tevoren al vast dat Infantino in Rwanda zou worden herkozen als voorzitter van de FIFA. De Zwitser had, net als vier jaar geleden, geen concurrentie. De 211 bij de FIFA aangesloten bonden hoefden ook niet te stemmen; Infantino werd herkozen bij acclamatie. Dat houdt in dat het publiek met een applaus instemt.

Infantino maakte van de gelegenheid gebruik om te pronken met de financiële cijfers van de FIFA. De voorzitter zei dat de inkomsten van de wereldvoetbalbond in de afgelopen vier jaar met 7,5 miljard dollar (ruim 7 miljard euro) zijn gegroeid, een miljard meer dan begroot.

"Alle aangesloten bonden krijgen nu elk jaar een bedrag dat zeven keer groter is dan voorheen. Als een CEO zoiets zou doen, zouden aandeelhouders willen dat deze CEO voor altijd blijft. Maar ik ben hier alleen voor de komende vier jaar", zei Infantino, die niet werd geremd door enige bescheidenheid.

De 52-jarige Zwitser, die de FIFA sinds 2016 leidt, beloofde voor de komende vier jaar minimaal 11 miljard dollar (omgerekend ruim 10 miljard euro) aan inkomsten. Dat bedrag kan volgens hem nog een stuk hoger worden door het nieuwe WK voor clubs met 32 deelnemers.

"Toen ik bij de FIFA kwam, had de FIFA 1 miljard dollar aan reserves. Nu is dat bijna 4 miljard. We hebben dus meer geld om te investeren in het voetbal. Want het geld van de FIFA is van jullie", zei Infantino.