Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Havenbedrijven gaan tienduizenden werknemers screenen op drugscriminaliteit

Door onze nieuwsredactie

Havenbedrijven gaan met behulp van inlichtingendienst AIVD tienduizenden werknemers onder de loep nemen. De aanpak geldt als pilot om drugshandel en corruptie tegen te gaan, schrijft Trouw.

Het gaat om werknemers in functies die relatief vaak worden benaderd door drugssmokkelaars, zoals chauffeurs. Als iemand strafbare drugsmisdrijven op zijn strafblad heeft wordt diegene de toegang tot het haventerrein ontzegd, schrijft het dagblad.

Een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in gesprek met Trouw dat de pilot net is gestart. "We verwachten dat tienduizenden medewerkers in aanmerking komen." De aanpak kan er op den duur toe leiden dat werknemers om de zoveel maanden of jaren een nieuwe ver­kla­ring om­trent het ge­drag (vog) moeten aanvragen.

Werknemers van de Rotterdamse Haven staan onder druk van de internationale drugshandel. Met enige regelmaat worden corrupte werknemers ontmaskerd die drugssmokkel mogelijk maken. Zij worden soms gedwongen om voor drugscriminelen aan de slag te gaan.

Ook arresteert justitie veel zogeheten uithalers, die illegaal het terrein betreden om drugs uit containers te halen. In het eerste kwartaal van dit jaar ging het al om vele tientallen arrestaties.

Het ministerie zegt te onderzoeken of medewerkers met een "cruciale positie" nog een extra screening moeten ondergaan. Het zou dan gaan om een speciale AIVD-screening die ook voor Schiphol-medewerkers wordt ingezet.

Lees meer over:

Haven van Rotterdam Binnenland