Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

GroenLinks-PvdA wil cryptomining aan banden leggen

Auteur : Bram van Eijndhoven

GroenLinks-PvdA pleit in het concept-verkiezingsprogramma voor nieuwe Europese regels om het gebruik van data en rekenkracht voor onder meer het minen van cryptomunten aan banden leggen. 'Ik weet niet waar ze zich druk over maken', zegt Daniel Mol van BNR's Cryptocast.

Een bitcoin mine in Rockdale, Texas. GroenLinks-PvdA pleit in het concept-verkiezingsprogramma voor nieuwe Europese regels om onder meer het gebruik van data en rekenkracht voor het minen van cryptomunten aan banden leggen. 'Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan vormgeven', zegt Daniel Mol van BNR's Cryptocast.
Een bitcoin mine in Rockdale, Texas. GroenLinks-PvdA pleit in het concept-verkiezingsprogramma voor nieuwe Europese regels om onder meer het gebruik van data en rekenkracht voor het minen van cryptomunten aan banden leggen. 'Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan vormgeven', zegt Daniel Mol van BNR's Cryptocast. (ANP / AFP)

Met Europese 'ecodesign-regels' zou het gebruik en de data en rekenkracht van grote miningcentrales aan banden moet worden gelegd, zo staat in het verkiezingsprogramma te lezen. In dezelfde adem worden ook nog online advertenties, videostreaming, slimme apparaten games en A.I. genoemd.

Lees ook | 'We kunnen ook zonder centrale banken geld hebben'

Wat betreft het minen van cryptomunten zal het effect van de voorgestelde maatregel waarschijnlijk zeer beperkt zijn, omdat er volgens Mol eigenlijk maar weinig cryptomining plaatsvindt in Europa. 'Het vindt eigenlijk alleen maar plaats waar duurzame energie over is die niet elders kan worden ingezet. Ik weet niet waar ze zich druk over maken.'

Kiezers trekken

Naast GroenLinks-PvdA zijn er weinig partijen die een standpunt over crypto innemen in hun concept-verkiezingsprogramma. 'Bitcoin en crypto hebben op een paar individuele Kamerleden na Politiek Den Haag nog helemaal niet bereikt', aldus Mol.

Lees ook | Hervorming box 3 dichterbij, maar 'de vraag is wat ervan over blijft'

Bij VVD, CDA, Volt en de SP is het woord 'crypto' niet in het verkiezingsprogramma te vinden. Het zijn vooral kleinere rechtse partijen die iets met bitcoin proberen te doen, volgens Mol toch vooral om kiezers te trekken. 'JA21 willen 'een open internet en individuele economische vrijheid', en daarbij schrijven ze dat we de innovatie van bitcoin moeten omarmen. Forum voor Democratie is waarschijnlijk vergelijkbaar in hun standpunt, en ook de Libertaire Partij is het daar ongeveer mee eens.'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen