Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Gibbons gebruiken meer ritme als ze samen zingen met een soortgenoot

Door onze nieuwsredactie

De Withandgibbon zingt met meer ritme als de aap samen zingt met een soortgenoot. Dat ontdekten wetenschappers van onder meer de universiteit van Turijn.

De Withandgibbon is een soort kleine mensaap. Wetenschappers doen al langer onderzoek naar de manier waarop deze dieren met elkaar praten en zingen, omdat dat kan helpen bij het begrijpen van het ontstaan van de menselijke taal.

Bij dit onderzoek vroegen de wetenschappers zich af hoe ritme is ontstaan en wat voor functie het heeft. Ze maakten daarvoor 215 opnames van twaalf gibbons in opvangcentra en dierentuinen in Thailand en Italië.

In al die opnames waren de gibbons aan het 'zingen'. Daarbij gebruikten ze een specifiek ritme, zeggen de onderzoekers. Zij zagen overeenkomsten met het ritme in de muziek die mensen maken.

Ritme lijkt sociale functie te hebben

Zo is er sprake van 'ritmische interactie' als twee apen zongen. Als de ene aap een bepaalde noot aanzette, reageerde de andere aap daar weer op. En waar de aap in zijn eentje nog op hele verschillende manieren zingt, wordt dit minder variabel wanneer het dier met een ander dier zingt.

De manier van zingen verschilde ook tussen mannetjes- en vrouwtjesapen. Zo zingen mannetjesgibbons onder elkaar op een andere manier dan in een duet met een vrouwtje.

Volgens de onderzoekers lijkt het er dus op dat het ritme een sociale functie heeft. Als de dieren in zo'n duet hetzelfde ritme overnemen, zou dat hun onderlinge band versterken.

De onderzoekers zetten wel de kanttekening dat ook fysieke redenen mee kunnen spelen. Het zingen van zo'n lied kost namelijk flink wat energie. Zij zagen dat apen in hun eentje gemiddeld langer en gevarieerder zongen. In een duet zou het dan handiger kunnen zijn om elkaars ritme over te nemen om minder vermoeid te raken.

Lees meer over:

Wetenschap Dieren