Netherlands
This article was added by the user Mateo Robinson. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

GGD kan 30.000 mensen per dag testen, maar er komen maar een paar duizend

Vorige week bezochten ruim vijftienduizend mensen een coronateststraat van een GGD. Toch blijft de GGD een basiscapaciteit behouden van 30.000 coronatests, zodat de dienst snel kan opschalen. Dat zegt een woordvoerder van de GGD tegen NU.nl.

Vorige week bezochten maar ruim vijftienduizend mensen een coronateststraat van de GGD, van wie iets meer dan tienduizend een positieve testuitslag kregen. Dat is een flinke daling ten opzichte van het hoogtepunt van de laatste coronagolf, toen honderdduizenden mensen per week de teststraten bezochten.

"Nu een PCR-test bij de GGD voor een kleinere groep mensen de standaard is, komen er logischerwijs minder mensen naar de GGD voor een coronatest", legt de woordvoerder uit.

Desalniettemin staan de GGD's garant voor 30.000 tests per dag. En dat is nodig, zodat het instituut snel kan opschalen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld bij een grote uitbraak. "Dat kan dan in korte tijd", zegt de woordvoerder.

In twee weken tijd zou het instituut kunnen opschalen naar een landelijk aantal van vijftienduizend tests per dag, schreef GGD GHOR Nederland deze week in een position paper aan de Tweede Kamer. In vijf weken tijd zou een capaciteit van 100.000 tests per dag kunnen worden bereikt.

84

Zo verschilt de coronatest voor thuis met de GGD-test

Minder uitzendkrachten en testlocaties

De basistestcapaciteit betekent overigens niet dat er op dit moment niemand iets te doen heeft in de teststraten. Zo heeft de GGD de afgelopen periode veel minder uitzendkrachten ingezet dan tijdens de drukke periode, zegt de woordvoerder.

Ook zijn de laatste tijd steeds meer testlocaties gesloten. Het aantal testlocaties staat nu op 108, terwijl dat op het hoogtepunt ongeveer 185 waren.

Of de komende tijd nog meer testlocaties de deuren sluiten, weet de woordvoerder niet. "We varen op vraag en aanbod." Op basis daarvan kan worden besloten de openingstijden van een testlocatie te beperken of juist verruimen, of om een locatie helemaal te sluiten. "We zijn altijd bezig met kijken of het efficiënter kan, en of het nodig is om het in stand te houden. Daar kijken we continu kritisch naar."