Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Gehavende Van de Zandschulp gaat gelijk onderuit op Roland Garros

Door onze sportredactie

Botic van de Zandschulp is maandag al in de eerste ronde van Roland Garros uitgeschakeld. De kopman van het Nederlandse tennis verloor in vier sets van de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante: 2-6, 6-4, 3-6 en 4-6. De Veenendaler zei achteraf dat hij al weken kampt met een voetblessure.

De 27-jarige Van de Zandschulp verloor meteen zijn eerste servicebeurt en gaf daarmee ook de eerste set weg. De nummer 31 van de wereld herpakte zich in het tweede bedrijf, maar speelde vervolgens te wisselvallig om een vuist te kunnen maken tegen vijf jaar jongere Tirante (ATP-153).

Voor Van de Zandschulp was het zijn eerste Grand Slam-toernooi met coach Sven Groeneveld aan zijn zijde. De 57-jarige trainer begeleidde eerder topspeelsters als Maria Sharapova en Esther Vergeer.

Van de Zandschulp sluit het gravelseizoen zodoende in mineur af. De Veenendaler werd in het enkelspel onder meer vroeg uitgeschakeld bij de Masters-toernooien van Rome en Madrid. Hij bereikte wel de finale in München, maar miste daar vier matchpoints tegen het Deense toptalent Holger Rune en verloor alsnog.

Met de aftocht van Van de Zandschulp zijn er nog twee Nederlanders actief in het enkelspel op Roland Garros. Tallon Griekspoor won zondag zijn eersterondepartij tegen de Spanjaard Pedro Martínez, terwijl Arantxa Rus dinsdag haar eerste partij speelt tegen de Oostenrijkse Julia Grabher.

Thiago Agustín Tirante maakte zijn debuut op Roland Garros.Foto: Getty Images

Van de Zandschulp haalt niet zijn niveau

Van de Zandschulp aasde in Parijs met een nieuwe begeleidingsteam op een verbetering van zijn prestatie van vorig jaar. Toen strandde hij in de derde ronde tegen veertienvoudig winnaar Rafael Nadal, die dit keer ontbreekt vanwege blessureleed.

Tirante leek vooraf als een prettige tegenstander in de eerste ronde. De nummer 153 van de wereld was de afgelopen jaren vooral actief op Challenger-toernooien, het tweede niveau. Hij maakte tegen Van de Zandschulp zijn debuut op Roland Garros.

Vanaf de eerste slagen werd duidelijk dat Van de Zandschulp een moeizame partij zou spelen. De Nederlander produceerde opvallend veel missers en moest de eerste set aan Tirante laten. Van de Zandschulp won de tweede set, maar gaf in de derde set tot tweemaal toe een break voorsprong uit handen.

Na drie uur en vijf minuten maakte Tirante het af op zijn tweede matchpoint. De Argentijn had niet door dat hij al had gewonnen en liep naar de kant in plaats van naar het net. Toen de umpire omriep dat hij had gewonnen, kon Tirante het amper bevatten.

Van de Zandschulp serveerde ondermaats en sloeg in totaal liefst twaalf dubbele fouten. Ook maakte hij 62 onnodige fouten. Van de Zandschulp gaf na afloop aan dat hij pas weer gaat spelen als hij pijnvrij is. Het is onzeker of hij deelneemt aan de Libéma Open, het grastoernooi in Rosmalen dat op 12 juni start.

Lees meer over:

Tennis Roland Garros Botic van de Zandschulp

Het is moeilijk te accepteren omdat niet alleen Vdz maar ook T. Griekspoor bijna in 1 rechte lijn die top50 bereikten en heel tennisminnend NL was stomverbaasd na jaren kwakkelen. Dan komt dit rauw op het dak, maar het komt niet overeen met de verwachtingen die hij afgelopen weekend zelf uitsprak. Weet niet wat ik hiervan moet denken. Focus op Tallon, hij gaat mogelijk onze nieuwe nr.1 worden. Veel positiever dan Botic.

Bekijk alle reacties