Eindelijk is het daar, het moment waar zo lang op is gewacht in Groningen. Vanochtend om 06.00 uur ging de gaskraan dicht, na jaren van actievoeren, lange discussies en de aanhoudende angst voor nieuwe aardbevingen in het gebied. Maar nu het zover is, gaat de vlag in de provincie niet uit.
Sterker, er gebeurt helemaal niks vandaag. Geen feestelijke bijeenkomsten en zeker geen champagne. Veel Groningers zien daar weinig reden toe. Het wantrouwen overheerst.
Van de 26 gaswinningslocaties in het Groningerveld waren er de afgelopen maanden nog maar vijf in bedrijf. De productie ging begin dit jaar al naar de waakvlamstand. De laatste vijf locaties, Slochteren, Spitsbergen en drie locaties nabij Scheemda, zijn nu ook gestopt.
Bij veel Groningers overheerst argwaan. "Eerst zien, dan geloven!", "sprookjes" en "we zijn al zo vaak besodemieterd", schrijven bewoners op Facebook. Uit ruim tweehonderd reacties onder een bericht over de sluiting van de gaskraan op de website van RTV Noord blijkt dat velen er nauwelijks vertrouwen in hebben dat het besluit niet weer wordt teruggedraaid.
Dat wantrouwen komt vooral voort uit het feit dat de putten niet gedempt worden en dus weer open kunnen. Volgens het kabinet zal dat alleen in bijzondere situaties gebeuren. Bijvoorbeeld als het komende winter meerdere dagen meer dan 6,5 graden vriest overdag. Vanaf oktober 2024 moet de kraan definitief dichtgaan.
Sommige Groningers voorzien dat er ook andere redenen aangevoerd worden om de gaskraan weer open te draaien als de nood aan de man komt. "Als het geldpotje op is in Den Haag doen ze hem alsnog wel even open", schrijft iemand in de reacties bij RTV Noord.
Ook de Groninger Bodem Beweging reageerde teleurgesteld dat de gaswinning nog niet definitief stopt. Voorzitter Coert Fossen liep op 22 september zelfs weg bij een gesprek met staatssecretaris Vijlbrief (Mijnbouw) in Garmerwolde.
"Er wordt nu besloten dat er volgend jaar geen gas meer wordt gewonnen, maar dit kabinet zit er volgend jaar niet meer. Dat zorgt nog steeds voor onzekerheid", liet de beweging weten in een reactie.
Kussengas
Er is nog een andere reden voor het wantrouwen. Want terwijl de gaskraan in Groningen dicht is, wil de NAM net over de provinciegrens in het Drentse Norg juist gas gaan winnen.
De NAM ziet kansen om daar gas te winnen zonder schade aan huizen van omwonenden toe te brengen. Het bedrijf heeft daarom een vergunning aangevraagd.
Staatssecretaris Vijlbrief is niet blij met de vergunningsaanvraag. "Dat vind ik niet gepast. Het zou van maatschappelijke verantwoordelijkheid getuigen om het niet te doen."
Vijlbrief liet weten heel goed naar de veiligheid van het NAM-plan te gaan kijken.