Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Franse regering overleeft moties van wantrouwen om pensioenplan

Auteur s : Remy Kock en ANP

De Franse regering heeft twee moties van wantrouwen overleefd die ingediend waren naar aanleiding van de omstreden pensioenplannen. Dat betekent dat de pensioenhervorming nu formeel doorgaat.

De Franse regering heeft twee moties van wantrouwen overleefd die ingediend waren naar aanleiding van de omstreden pensioenplannen. Dat betekent dat de pensioenhervorming nu formeel doorgaat.
De Franse regering heeft twee moties van wantrouwen overleefd die ingediend waren naar aanleiding van de omstreden pensioenplannen. Dat betekent dat de pensioenhervorming nu formeel doorgaat. (ANP / Associated Press)

Een motie van wantrouwen was de enige mogelijkheid om de plannen nog tegen te houden, nadat premier Élisabeth Borne de hervorming op 16 maart had doorgedrukt buiten de Tweede Kamer om. Maar daar is de oppositie dus niet in geslaagd.

Lees ook | Populariteit Macron bereikt dieptepunt

De meest kansrijke motie, van de kleinste parlementaire fractie Liot, haalde het nipt niet. Er waren 287 parlementsleden nodig om de motie aan te nemen. Er stemden 278 voor. Een tweede motie, ingediend door de partij van de radicaal-rechtse Marine Le Pen, maakte geen kans. Deze motie werd verworpen met een verschil van 94 stemmen.

Opstappen

In het geval dat een van de moties het wél had gehaald, had de regering van Borne moeten opstappen. Ook zouden de pensioenplannen dan automatisch van tafel zijn.

Lees ook | Grote steden in Frankrijk de straat op tegen presidentieel pensioendecreet

Het is nu afwachten hoe het Franse volk reageert op de bevestiging van de pensioenhervorming. De pensioenleeftijd zal vanaf september van 62 naar 64 worden verhoogd. Honderden mensen verzamelden zich na de stemmingen voor het parlement. Ze scandeerden dat president Emmanuel Macron moet aftreden. Bij de Place Vauban, vlakbij het parlement, zouden demonstranten vuilnisbakken in brand hebben gestoken.

Protesten

Correspondent Eveline Bijlsma verwacht meer onrust nu de stemming het niet gehaald heeft. 'Sinds donderdag - sinds Macron de plannen heeft doorgevoerd - zijn er 's avonds illegale demonstraties', aldus Bijlsma. 'Vanavond verwacht ik dat het weer losgaat. Donderdag is er een grote actiedag van de bonden, en de grote vraag is hoe die gaat verlopen.'

Er is weinig zeker, maar de mogelijkheid bestaat dat de protesten grimmiger en groter worden, zo denkt ze. 'Je moet daarbij wel de kanttekening maken dat acht op de tien Fransen het niet eens is met wat Macron doet', zegt Bijlsma. 'Maar dat betekent niet dat ze allemaal de straat op gaan of dat het hele land in rep en roer is.'

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen