Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Franse politie arresteert 300 mensen bij protesten tegen pensioenhervorming

Door onze nieuwsredactie

De Franse politie heeft donderdag driehonderd mensen opgepakt bij protesten tegen de omstreden pensioenhervorming. Op meerdere plaatsen waren tot in de late uurtjes confrontaties tussen agenten en betogers.

Met behulp van een speciaal grondwetsartikel drukte premier Élisabeth Borne de pensioenhervorming door de Franse Tweede Kamer. Die actie leidde tot grote woede in Frankrijk.

Volgens de Franse binnenlandminister werden er in de hoofdstad 258 mensen opgepakt. Maar ook in andere steden gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren. Die protesten liepen uit de hand: relschoppers gooiden met stenen naar de politie, die schoot terug met traangas en waterkanonnen.

De boosheid richt zich op de Franse regering. Die had onvoldoende stemmen om de pensioenhervormingen door de Franse Tweede Kamer te krijgen, en zette een noodmiddel in. Daarmee kon de wet zonder een meerderheid worden aangenomen. Leden van de oppositie reageerden furieus.

Oppositie denkt na over motie van wantrouwen

Het parlement kan de wetgeving alleen nog tegenhouden door de regering ten val te brengen met een motie van wantrouwen. Daar hebben Franse politici tot 15.20 uur vrijdag de tijd voor.

Voor zo'n motie is wel een absolute meerderheid nodig in het parlement. Die lijkt er op dit moment niet in te zitten. Aangenomen wordt dat meerdere oppositiepartijen met een eigen motie komen. Het is onduidelijk wie welke motie zal steunen.

Onderdeel van de nieuwe pensioenplannen is onder andere een verhoging van de pensioenleeftijd. Die wordt van 62 jaar verhoogd naar 64 jaar. Volgens de regering van president Emmanuel Macron is het nodig omdat er anders de komende jaren grote personeelstekorten kunnen ontstaan.