Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Frankrijk is in de ban van bedwantsen, Parijse locoburgemeester wil 'actieplan'

Door onze nieuwsredactie

Frankrijk heeft last van bedwantsen. Vooral in Parijs duiken de insecten op: van hogesnelheidstreinen tot in de metro. De insecten zijn ook gespot in bioscopen en zelfs op luchthaven Charles de Gaulle.

"De staat moet dringend een actieplan opstellen tegen deze plaag", schreef de Parijse locoburgemeester Emmanuel Gregoire deze week in een brief aan premier Elisabeth Borne. De Olympische Spelen zijn volgend jaar in Frankrijk. Dat maakt het probleem nog urgenter.

Bedwantsen voeden zich met menselijk bloed. En ze kunnen op veel meer plekken leven dan bedden. Dat wordt wel duidelijk in de vele beelden die op sociale media verschijnen van rondkruipende bedwantsen in bioscopen en hogesnelheidstreinen.

Minister van Transport Clément Beaune zei vrijdag dat hij de kwestie volgende week met transportbedrijven zal bespreken.

Op het treinstation Gare de Lyon in Parijs twijfelen reizigers of de autoriteiten het probleem kunnen oplossen. Sophie Ruscica reisde van Nice naar Parijs met de trein. Ze had haar stoel nauwlettend geïnspecteerd voordat ze ging zitten, vertelde ze aan persbureau Reuters. Ze vreesde een bedwants tegen te komen in de trein. "Ik kreeg er stress van", zei Ruscica. "Maar ja, je kunt ze in bioscopen en vrijwel overal vinden", voegde ze eraan toe.

Ruim 1 op de 10 huishoudens is besmet

In een rapport uit juli van het Franse gezondheidsagentschap Anses staat dat tussen 2017 en 2022 meer dan een op de tien Franse huishoudens besmet was met bedwantsen.

"Iedereen is in paniek", zegt Sacha Krief, manager van een ongediertebestrijdingswinkel. "Mensen kunnen er echt depressief van worden, zelfs paranoïde."

De Parijse locoburgemeester vraagt verzekeraars om dekking tegen bedwantsen op te nemen in verzekeringen. Mensen met lage inkomens hebben namelijk vaak het geld niet om ongediertebestrijdingsbedrijven in te schakelen.

Lees meer over:

Frankrijk Buitenland