Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Finland gaat officieel NAVO-lidmaatschap aanvragen

In dit blog doet NRC verslag van de belangrijkste ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne. Lees meer stukken in ons dossier.

Finland gaat officieel NAVO-lidmaatschap aanvragen

Finland gaat definitief een aanvraag indienen voor het NAVO-lidmaatschap. Dat hebben de Finse president Sauli Niinistö en premier Sanna Marin zondag bekendgemaakt. Een voorstel wordt naar verwachting maandag voorgelegd aan het Finse parlement, dat nog wel moet instemmen.

Volgens Niinistö betekent aansluiting bij de NAVO voor Finland dat het beschermd wordt en andere lidstaten zal beschermen. Premier Marin sprak op de persconferentie van een „historische beslissing”. De afgelopen week werd de intentie van Finland al duidelijk, toen Niinistö en Marin donderdag in een gezamenlijke brief aan het Finse parlement schreven dat het land zich „zo snel mogelijk” bij de NAVO zou moeten aansluiten.

Hoelang het zal duren voordat Finland daadwerkelijk lid is van de NAVO, is niet duidelijk. Voor toetreding moeten alle dertig lidstaten instemmen. Met name Turkije heeft moeite met de toetreding van Finland, al zei de Finse minister Pekka Haavisto zaterdag na afloop van gesprekken met de Turken dat hij er „zeker van is” dat de landen eruit komen. Ook Zweden overweegt een aanvraag in te dienen om lid te worden van de NAVO.

Lees ook: Wil Erdogan toetreding Finland en Zweden tot de NAVO echt tegenhouden?

Finland en Turkije praten over kwestie rond NAVO-lidmaatschap

Diplomaten uit Finland en Turkije zijn zaterdag in Berlijn met elkaar om tafel gegaan om te praten over de Finse toetreding tot de NAVO. Zowel de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu als zijn Finse collega Pekka Haavisto hebben dat volgens internationale persbureaus bevestigd. Turkije wekt tot nu toe de indruk dat het een NAVO-lidmaatschap van Finland niet zomaar zal goedkeuren.

Turkije herhaalde zaterdag in Berlijn, waar de dertig NAVO-buitenlandministers dit weekend praten met hun evenknieën uit Finland en Zweden, waarom het niet zo enthousiast is over Finse toetreding tot het militaire bondgenootschap. Cavusoglu wees op de „onacceptabele en schandelijke” steun die Finland en mede-aspirantlid Zweden volgens hem aan de Koerdische terreurbeweging PKK geven. In Zweden sympathiseren enkele parlementsleden met de organisatie. „De overgrote meerderheid van de Turkse bevolking” is vanwege de PKK-kwestie tegen het lidmaatschap van Finland en Zweden, aldus de Turkse minister. „Dat is een probleem dat we zowel met onze NAVO-bondgenoten als met deze twee landen zullen moeten bespreken.”

Lees ook deze analyse: Wil Erdogan toetreding Finland en Zweden tot de NAVO echt tegenhouden?

De Finse minister Haavisto liet intussen weten dat hij vrijdag met zijn „goede collega” Cavusoglu had gebeld, en zei dat hij „er zeker van is” dat Finland en Turkije er samen uit zullen komen. Finland kondigde eerder deze week aan „zo snel mogelijk” lid te willen worden van de NAVO.

Andere NAVO-landen spraken in Berlijn hun steun uit voor de Finse aansluiting bij de alliantie. „We weten niet wat Turkije precies bedoelt”, zei de Noorse buitenlandminister Anniken Scharning Huitfeldt bijvoorbeeld volgens persbureau Reuters, „maar vanuit ons perspectief staan we 100 procent achter Finland en Zweden.” De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra (CDA) denkt dat het wel goed komt met de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. „Deze tijd vraagt duidelijk om eenheid en ik ben er zeker van dat we die aan de dag kunnen leggen”, zei hij volgens persbureau ANP. Volgens hem zijn Zweden en Finland „in alle opzichten klaar om zich bij het bondgenootschap te voegen”.

De NAVO-bijeenkomst in de Duitse hoofdstad gaat zondag verder. Na afloop, rond half drie ‘s middags, spreekt NAVO-voorman Jens Stoltenberg de pers toe. Daarnaast zal zondag de Zweedse regeringspartij van premier Magdalena Andersson met een officieel standpunt komen over het NAVO-lidmaatschap.

De Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto spreekt zaterdag de pers toe terwijl hij aankomt op het NAVO-overleg in Berlijn. Foto Michele Tantussi/Reuters

Finse president belt met Poetin over toetredingsplannen NAVO

De Finse president Sauli Niinistö heeft zaterdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld over de plannen van Finland om toe te treden tot de NAVO. In het telefoongesprek heeft Niinistö benadrukt hoe de aanval van buurland Rusland op Oekraïne de veiligheid van Finland in het geding heeft gebracht, melden Finse media. De Finse regering zal naar verluidt zondag beslissen of zij een verzoek indient. Maandag zal het besluit bekendgemaakt worden.

Het telefoongesprek tussen de twee leiders verliep „direct en zonder ergernis”, aldus Niinistö na afloop. „Het vermijden van spanningen was belangrijk”. Finland heeft zich tot nu toe niet bij de alliantie aangesloten om Rusland niet te provoceren. Poetin reageerde dat hij het een vergissing vindt als Finland zijn neutrale status zou opgeven en lid zou worden van de NAVO, meldt het Kremlin. „De verandering kan een negatieve invloed hebben op jaren van goede samenwerking”, aldus Poetin.

De Russische president zei dat er geen veiligheidsbedreigingen zijn voor Finland. Eerder op zaterdag zei de Russische staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Groesjko, volgens persbureau AP dat een toetreding van Finland tot de NAVO de veiligheidsspanningen in het gebied zou vergroten.

Binnen de Finse regering klinkt veel steun voor een toetreding tot het militaire bondgenootschap. President Niinistö en premier Sanna Marin schreven eerder deze week al „zo snel mogelijk” tot de NAVO te willen toetreden. Zaterdag zei ook de fractievoorzitter van de sociaal-democratische partij Antti Lindtman op Twitter dat Finland na de Russische invasie op 24 februari „niet het minste risico moet nemen om alleen met Rusland te worden gelaten”. Finland deelt met Rusland ruim 1.300 kilometer grens.

President van Finland Sauli Niinistö. Foto Seppo Samuli/Lehtikuva/Reuters

Instroom Oekraïense vluchtelingen in Duitsland neemt af

De instroom van Oekraïense vluchtelingen in Duitsland neemt af. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser zaterdag gezegd tegen de regionale krant Rheinische Post. Volgens Faeser kwamen er de afgelopen weken zo’n tweeduizend Oekraïners per dag aan in Duitsland. Half maart waren dat er nog zo’n 15.000 per dag.

Het Duitse dagblad Die Welt schreef zaterdag dat er sinds het begin van de oorlog meer dan 700.000 Oekraïners naar Duitsland zijn gevlucht - 81 procent van de volwassenen daarvan is vrouw. De krant baseert zich op cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens het ministerie verblijven niet al deze Oekraïners nog in Duitsland: een deel is vermoedelijk doorgereisd naar andere EU-landen of is teruggereisd naar Oekraïne.

Faeser verwacht dat de meeste vluchtelingen in Duitsland op termijn zullen terugkeren naar Oekraïne, en dat „sommigen zullen blijven als zij de kans zien om met hun kwalificaties voet aan de grond te krijgen op de Duitse arbeidsmarkt”.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn zo’n zes miljoen Oekraïners uit hun land gevlucht, blijkt uit de laatste cijfers van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Het aantal nieuwe vluchtelingen neemt wel af. Vluchtten er in maart nog bijna 3,4 miljoen mensen uit Oekraïne, in april waren dat er ongeveer 1,5 miljoen. In Nederland zijn tot en met 12 mei bijna 56.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd.

Oekraïense vluchtelingen komen aan in maart op het vliegveld van Frankfurt. Foto Boris Roessler/Reuters