Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Fenne (8) verzamelt bierdopjes voor KiKa en ze heeft er bijna 600.000

Fenne (8) uit Berlicum spaart bierdoppen. Niet voor zichzelf, maar voor KiKa, de stichting die strijdt voor kinderen met kanker. Ze begon haar actie in september en inmiddels weet bijna heel Berlicum en omgeving ervan. Diverse mensen sparen mee voor haar. Iedere donderdag maakt Fenne een ronde om bij iedereen bierdopjes op te halen. Inmiddels heeft ze er bijna 600.000.

"Fennes opa heeft kanker gehad", vertelt vader Johan, die zelf ook geregeld in actie komt voor KiKa. Zo fietst hij vanuit zijn werk een ronde van vestiging naar vestiging voor dit goede doel. "Daaruit is ook Fennes interesse gewekt. Zij wilde ook iets voor een kankerstichting doen."

Het idee om bierdoppen in te zamelen kwam vervolgens van Johan. "Ik dacht: we pakken iets dat behapbaar zou zijn. Maar zij gaat alle restaurants, cafés en friettenten hier af. Het begon met de friettent hier in de buurt. Ze vertelde daar: "Ik spaar bierdopjes voor KiKa, zou je die voor mij willen bewaren?" Dat was oké en nou is het iedere donderdag raak. Dan weten ze: Fenne komt hier bierdorpjes halen. Die leggen ze apart voor haar."

Zaterdag werd haar verzameling, die op dat moment al bestond uit zo'n vijfhonderd kilo aan dopjes, ruim verdubbeld met dank aan de organisatie van de Heeswijkse HaDee Kwis.

"De organisatie van die quiz had de deelnemers aan het begin van het jaar aangegeven dat er een opdracht zou zijn met bierdopjes. Die hadden de deelnemers dus de afgelopen weken verzameld. De ene deelnemer had wat dopjes in een doosje, maar een ander had een heuse big bag vol! De organisatie wist niet wat met al die dopjes te doen. Ze wilden echter graag iets voor een goed doel doen en zo kwam Fenne in beeld. Via via hadden ze van haar actie gehoord. Toen kregen wij de vraag: wil Fenne hier komen staan om al die bierdopjes in ontvangst te nemen?" En zo geschiedde.

"Ik ben keitrots."

Johan heeft vanwege het enorme succes van de actie van zijn dochter inmiddels contact opgenomen met zijn oud-collega Joep van de Veerdonk. Die zamelt alle bierdopjes voor KiKa voor deze regio in. "Hij slaat ze op in een loods en een keer per jaar worden die ingezameld. "De oudijzerprijs die we daarvoor krijgen is dan de opbrengst voor KiKa. Vorig jaar werden drie trailers vol bierdoppen weggebracht en ook nu gaat het heel hard."

Fennes actie gaat als een lopend vuurtje door Berlicum en omgeving. "Ik ben keitrots",, vertelt Johan. "Ik vind het leuk dat ze dit zelf bedacht heeft om dit voor KiKa te doen. En die vastberadenheid van haar, daar kunnen heel veel mensen nog wat van leren!"

"Fenne wil gewoon blijven doorgaan."

Een einde aan Fennes inzamelingsactie is vooralsnog niet in zicht. "Ze wil gewoon blijven doorgaan. Joep heeft al gezegd: "Als jij zo blijft doorgaan en jij wordt de nummer een-ophaler in deze regio, dan neem ik je mee naar het KiKa-evenement waar heel Nederland samenkomt om al die bierdoppen in te leveren."

Fenne komt met haar actie terecht in een mooi rijtje van bierdopacties voor het goede doel: