Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Federale ‘shutdown’ VS voorkomen door noodfinancieringswet

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Shutdown Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft op de valreep een resolutie aangenomen om de overheid voor 45 dagen te financieren. Hierdoor is de dreigende shutdown, oftewel het stilleggen van de federale staat, voorlopig voorkomen.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdagavond ingestemd met een noodfinancieringswet voor de komende 45 dagen, voorgesteld door de Republikeinse voorzitter van het Huis Kevin McCarthy. Hierdoor is de dreigende shutdown, oftewel het stilleggen van de federale staat, voorlopig voorkomen. De Senaat moet hiervoor nog akkoord gaan en president Joe Biden moet de wet ondertekenen. Het is onwaarschijnlijk dat zij de wet zullen tegenhouden.

Het voorstel van McCarthy werd door zowel de Democraten en de Republikeinen massaal gesteund. Maar liefst 209 Democraten stemden voor, samen met 126 Republikeinen. Slechts 91 leden van het Huis stemden tegen.

Een government shutdown dreigde in de Verenigde Staten omdat de deadline voor de goedkeuring van de begroting in VS om middernacht, 06.00 Nederlands tijd, zou verstrijken. Een groepje conservatieven Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden weigerden deze goed te keuren, en stuurde aan op een shutdown. Zij stemden niet in met de begroting omdat ze willen bezuinigen op onder meer de bijstand en onderwijs. Ook willen ze de steun aan Oekraïne stopzetten.

Lees ook: Gekrakeel in Washington bedreigt nu ook Oekraïne

Als de deadline niet gehaald zou worden, zou de federale overheid na middernacht lokale tijd deels op slot gaan, waardoor alleen de meest noodzakelijke betalingen nog gedaan zouden kunnen worden. Ambtenaren zouden hierdoor zonder salaris thuis komen te zitten totdat er een overeenstemming zou zijn bereikt over de begroting. Ook openbare plekken als musea en nationale parken sluiten tijdens een shutdown en wegwerkzaamheden en vliegverkeer kunnen vertraging oplopen.

Afzettingsprocedure

Even leek het of er geen voorstel in stemming zou worden gebracht omdat een groep radicale Republikeinen druk uitoefende op McCarthy. Doordat hij de noodfinancieringswet in stemming heeft gebracht riskeert hij een afzettingsprocedure tegen hem.

Begin dit jaar werd McCarthy gekozen als voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, maar een groepje radicale Republikeinen weigerden voor hem te stemmen omdat hij veel met de Democraten zou willen samenwerken. McCarthy werd uiteindelijk wel gekozen, maar onder voorwaarde dat als één Congreslid hem zou willen afzetten, een afzettingsprocedure tegen hem wordt gestart.