Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Extinction Rebellion: 'Weer journalisten opgepakt bij demonstratie op A12 Den Haag'

De politie grijpt in tijdens de demonstratie van klimaatactiegroep Extinction Rebellion bij de A12 tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. - © ANP / MARCO DE SWART

De politie heeft bij de demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion (ER) op de A12 in Den Haag tientallen mensen aangehouden omdat ze de Utrechtsebaan blokkeerden, meldt de politie zaterdag. Volgens ER zouden zich onder de arrestanten ook weer journalisten bevinden.

Om hoeveel journalisten het zou gaan is niet duidelijk. De NVJ bevestigt aan Villamedia dat er met zeker één aangehouden journalist in Den Haag contact is gelegd. Een woordvoerder van de politie Den Haag zegt om 15.30 uur nog geen meldingen over gearresteerde journalisten te hebben ontvangen.

Afgelopen vrijdag werd bekend dat Sara Berkeljon, verslaggever en interviewer van de Volkskrant, samen met fotograaf Renate Beense gearresteerd werd tijdens een eerdere actie van Extinction Rebellion (XR) op de A12 in Den Haag.

Slijptollen en cola
De actievoerders werden zaterdag door de politie en burgemeester Jan van Zanen van tevoren gewaarschuwd om dat niet te doen, maar gaven daar geen gehoor aan.
De honderden klimaatactivisten hebben zich niet alleen op de weg verzameld, maar ook naast de Utrechtsebaan en op het Malieveld. Op de A12 hebben de demonstranten zich op verschillende manieren aan elkaar en aan het wegdek vastgemaakt.

De politie probeert ze met slijptollen en cola van de weg te halen. De demonstranten voeren actie omdat ze het niet eens zijn met de manier waarop de regering omgaat met subsidies voor producenten van fossiele energie.

Zeven klimaatactivisten kregen een gebiedsverbod omdat ze anderen hadden opgeroepen om de A12 te blokkeren. Volgens het Openbaar Ministerie maakten ze zich daarmee schuldig aan opruiing. Eén van hen is klimaatactivist Lucas Winnips. Hij kwam ondanks het verbod toch naar de A12 om actie te voeren en is zaterdagmiddag door de politie opgepakt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia