Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Erdogan lijkt af te stevenen op nieuwe termijn als Turkse president

In Istanbul worden de stemmen geteld.

De Turkse president Erdogan lijkt de winnaar te worden van de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens de officiële uitslagen van de kiescommissie gaat Erdogan na het tellen van ruim driekwart van de stemmen aan kop met ruim 53 procent.

Ook volgens onofficiële uitslagen staat Erdogan op winst. Volgens het staatspersbureau Anadolu gaat Erdogan na telling van 96 procent van de stemmen aan kop met ruim 52 procent van de stemmen, tegen ruim 47 procent voor oppositieleider Kilicdaroglu.

Bij persdienst ANKA, die gelieerd is aan de oppositie, staat Erdogan eveneens voor, al is het verschil kleiner. Hier heeft hij 51,5 procent van de stemmen, tegen 48,5 procent voor Kilicdaroglu.

Aanhangers van Erdogan vieren feest op straat in Turkije. Ook krijgt de president al de eerste felicitaties binnen van regeringsleiders, van onder meer Hongarije en Oman.

Tientallen miljoenen Turken gingen vandaag voor de tweede keer in twee weken naar de stembus. Om 16.00 uur Nederlandse tijd sloten de stembureaus. Volgens Anadolu was de opkomst ruim 85 procent, vrijwel net zo hoog als twee weken geleden.

Twee weken geleden was de eerste ronde, maar toen haalde geen van de kandidaten een absolute meerderheid. President Erdogan was favoriet: hij kreeg 49,5 procent van de stemmen. Het is voor het eerst dat Erdogan niet in de eerste ronde de verkiezingen wint.