Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

‘Erdogan aan kop bij presidentsverkiezingen volgens voorlopige tellingen’

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Presidentsverkiezingen Als Erdogan wint, kan hij zijn regeerperiode van twintig jaar met nog eens vijf jaar verlengen.

Met meer dan 54 procent van de stemmen geteld lijkt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan aan kop te gaan in de Turkse presidentsverkiezingen, die zondag gehouden werden. Dat meldt de voorzitter van de Hoge Kiesraad in Turkije zondagavond, schrijft persbureau Reuters. Erdogan zou volgens die voorlopige resultaten op een voorsprong van 54,47 procent staan.

Ook andere Turkse media schrijven op basis van voorlopige cijfers dat Erdogan op een voorsprong staan. Persbureau Anka meldt dat Erdogan nu 50,77 procent van de stemmen heeft, terwijl zijn uitdager Kemal Kiliçdaroglu op 49,23 procent staat. Bij staatspersbureau Anadolu is het verschil 52,61 versus 47,39 procent in het voordeel van de zittende president.

Twee weken geleden koerste AKP-leider Erdogan in de eerste verkiezingsronde op kop met 49,5 procent, tegenover 44,9 procent voor CHP-leider Kiliçdaroglu. De nationalistische Sinan Ogan pakte ruim 5 procent en schaarde zich na de eerste stemronde achter Erdogan. Doordat Erdogan net niet de helft van de stemmen wist te bemachtigen, was een tweede ronde nodig. Daar was zondag veel animo voor: volgens staatspersbureau Anadolu lag de opkomst boven de 85 procent. Dat was wél ruim drie procent lager dan voor de eerste ronde.

Aan de macht sinds 2003

Als Erdogan inderdaad wint, wordt zijn twintigjarige regeerperiode verlengd met nog eens vijf jaar. Toch was het kielekiele voor de Turkse president: in peilingen die voorafgaand aan de eerste stemronde werden afgenomen, ging hij voor het eerst niet aan kop – al was het verschil klein. De eerste voorlopige uitslagen die Turkse media na het sluiten van de stembussen publiceerden, liepen de eerste uren flink uiteen.

Hoewel Erdogan een sterke achterban kent, is er de afgelopen jaren veel kritiek gekomen op het economische beleid van het staatshoofd: Turkije kampt al jaren met gierende inflatie. Ook zijn steeds autoritairdere regeerstijl kan op tegenstand bij critici rekenen. Bij de aardbevingen eerder dit jaar, waarbij in Turkije meer dan vijftigduizend mensen om het leven kwamen, kwam het bouwbeleid van Erdogan onder vuur te liggen.

Erdogan, die in de jaren negentig burgemeester van Istanbul was, werd in 2003 premier van Turkije. Dat bleef hij tot en met 2014, waarna hij niet meer herkozen kon worden als regeringsleider. Om toch aan de macht te blijven, kandideerde Erdogan zich vervolgens als president - een functie die tot dan toe grotendeels ceremonieel was. Nadat hij zelf tot president was verkozen, werd een referendum uitgeschreven om Turkije om te vormen naar een presidentieel systeem - wat in 2017 gebeurde.