Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Duizenden vrijwilligers raapten vandaag afval op in heel het land

Door onze nieuwsredactie

Ongeveer 50.000 vrijwilligers hebben zaterdag meegedaan aan de 21e editie van de Landelijke Opschoondag. Op duizenden plekken in het hele land is zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd. Dat gebeurde ook langs de oevers van de Maas, waar de Maas Cleanup werd georganiseerd.

Hoeveel afval is opgehaald tijdens de Landelijke Opschoondag, vindt Nederland Schoon-directeur Ingrid Goethart lastig te zeggen. "We schatten dat iedere vrijwilliger gemiddeld een vuilniszak vol aan afval verzamelt." Dit jaar wordt het opgehaalde vuil voor het eerst niet meer geregistreerd. "We hoorden van veel mensen dat ze het lastig vonden om door te geven hoeveel ze hadden opgehaald, daarom zijn we ermee gestopt."

Op het laatste moment hadden zich nog flink meer deelnemers ingeschreven. Goethart vermoedt dat dat met het weer te maken heeft. "Het was fantastisch weer vandaag, dan is de drempel een stuk lager om mee te doen."

Ze zegt "heel trots" te zijn, maar plaatst daar wel een kanttekening bij. "Het is heel fijn dat er wordt opgeschoond , maar mensen moeten zich ook bewust worden van de rotzooi die achtergelaten wordt in de natuur". Het waren vooral veel blikjes die de vrijwilligers opruimden, en sigarettenpeuken. "Die zijn ons een doorn in het oog", zegt Goethart.

Ook zijn er veel poepzakjes voor honden gevonden. "Als mensen niet snel genoeg een prullenbak vinden, laten ze die zakjes achter in de berm." Een lichtpuntje: er werden dit jaar wel beduidend minder mondkapjes in de natuur achtergelaten dan vorig jaar.

200.000 kilo afval geraapt langs Maas en zijrivieren

Aan de Maas Cleanup, die ook plaatsvond, deden zaterdag zo'n 10.000 vrijwilligers mee, maakt de organisatie bekend. Die hebben langs de oevers van de Maas en haar zijrivieren in Limburg naar schatting 200.000 kilo afval verwijderd. Daarnaast ruimden talloze vrijwilligers ook in en rond steden en dorpen plastic afval op.

Ter vergelijking: tijdens de vorige Maas Cleanup in september vorig jaar haalden zo'n 5000 vrijwilligers zo'n 40.000 kilo afval uit de Maas of van de oevers van de rivier.

Maas Cleanup is een beweging die zich inzet voor het schoonhouden van de oevers van de rivieren in Limburg. De beweging bestaat uit vrijwilligers, bedrijven, (natuur)organisaties en burgers. Het initiatief is door de jaren heen naar eigen zeggen uitgegroeid tot een community van bedrijven en organisaties die zich inzetten voor een duurzamere wereld.

Langs de Maas werden dit jaar in totaal 209 opruimacties georganiseerd, waarvan voor het eerst ook vijftien in België aan de Maasoevers. Afval langs de rivieren bedreigt de biodiversiteit en de kwaliteit van ons (drink)water, aldus de organisatie. "Het is het vierde jaar dat we dit doen, en de animo blijft onverminderd groot", aldus voorzitter Huub Waterval van Maas Cleanup.