Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Door technisch mankement vestigt astronaut record voor de langste Amerikaanse ruimtereis ooit

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Ruimtevaart De Amerikaanse astronaut Frank Rubio zou eigenlijk 180 dagen in het International Space Station verblijven, maar door een technisch probleem werden dat er 371. Woensdag landde hij samen met twee Russische kosmonauten op aarde.

De ruimtevaart is een record rijker. De Amerikaanse astronaut Frank Rubio bracht 371 dagen door in de ruimte, de langste ruimtevlucht van een Amerikaanse astronaut ooit. Het vorige record stond op 355 dagen. Dat heeft NASA woensdag bekendgemaakt. Het record was niet gepland, maar was het resultaat van een technisch mankement. De astronaut zou eigenlijk 180 dagen in het International Space Station (ISS) verblijven. Door een een koelvloeistoflek in de Sojoez MS-22, het ruimtevaartuig waar hij mee zou worden opgehaald, werden dat er 371.

Ingenieurs waren bang dat het lek te hoge temperaturen zou veroorzaken voor de bemanningsleden. Vermoedelijk werd het lek veroorzaakt door een een botsing met een klein stuk ruimteschroot.

Na een half jaar vertraging kwam de astronaut woensdag, samen met Russische Roskosmos-kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitri Petelin, veilig aan op aarde aan boord van de Sojoez MS-23-capsule die de MS-22 verving. Met parachutes landden ze in een afgelegen gebied van Kazachstan.

„Voor mij is het knuffelen van mijn vrouw en kinderen uiteraard het belangrijkst als ik straks terug ben, en daar zal ik me de eerste paar dagen waarschijnlijk op concentreren,” zei Rubio vorige week tijdens een persconferentie vanuit de ruimte.

5.936 rondjes om de aarde

De Russische kosmonauten verbleven net zo lang in het ISS als de astronaut, maar vestigden geen record in eigen land. Het record van langste Russische ruimtereis, tevens het wereldrecord, staat op naam van de overleden Russische kosmonaut Valeri Poljakov. Hij verbleef in 1994 en 1995 437 dagen in de ruimte.

Tijdens hun missie maakten de astronaut en kosmonauten zo’n 5.936 rondjes om de aarde. „Franks recordtijd in de ruimte is niet alleen een mijlpaal; het is een belangrijke bijdrage aan ons begrip van langdurige ruimtemissies”, zegt NASA-directeur Bill Nelson. Aan boord van het ISS deed Rubio onder meer planeetonderzoek.