Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

de Gelderlander | De jacht op de nachtelijke wildspotter is geopend

Door de Gelderlander/Job van Gasselt

'Natuurliefhebbers' die in het pikkedonker op zoek gaan naar burlende edelherten in de bossen rondom Ede en zo de natuur verstoren: niet alleen de dieren worden er gek van. Boswachter Victor Nuijten en zijn collega's hebben inmiddels tientallen boetes uitgedeeld: 'Sommigen hebben zelfs camouflagekleding aan.'

Dit artikel is afkomstig uit de Gelderlander. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Al meermaals heeft Victor Nuijten het de afgelopen weken meegemaakt. Groepjes mensen met camera's en verrekijkers die door de bossen struinen. Nuijten, flora- en faunabeheerder van de gemeente Ede, weet waar ze voor komen. De bronstperiode: de tijd van het jaar dat edelherten op zoek gaan naar liefde.

De mannetjes laten dan, door te burlen, hun lokroep horen en strijden om de vrouwtjes. "Dat trekt extra veel publiek", vertelt Nuijten. "Ook op momenten dat het niet mag."

Voor zonsopgang en na zonsondergang is het verboden om de Veluwse bossen (waaronder die van Ede) te betreden. "Het bosgebied is dan dicht, om de fauna rust te gunnen."

'Zogenaamde natuurliefhebbers'

Maar, zo merkt Nuijten, niet iedereen houdt zich aan die regels. "We zien de laatste weken een hoop zogenaamde natuurliefhebbers die ruim voordat de zon opkomt naar het bos gaan om herten te spotten. Ze komen dan op plekken waar ze helemaal niet mogen zijn. Staan soms midden in rustgebieden. Sommige mensen zeggen dan: het is donker, dus de dieren zien mij toch niet. Maar die dieren hebben ons bij het minste of geringste al door."

En dat kan zorgen voor verstoring van de natuur, legt Nuijten uit. "Dat gebeurt al als jij 's nachts over een pad loopt en een bosmuis ziet wegschieten. Die bosmuis vlucht dan uit zijn natuurlijke habitat. Dat zorgt er weer voor dat een uil zijn voedsel kwijt is en zo wordt het hele cirkeltje eigenlijk verstoord. Zulke acties kunnen ook leiden tot wildaanrijdringen. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?"

Boetes van honderden euro's

Om te voorkomen dat de natuur verstoord wordt, zijn Nuijten en zijn collega-beheerders begonnen met extra controles in de natuurgebieden rondom de Veluwe. "Mensen die we buiten de toegestane tijden aantreffen in het bos, krijgen direct een proces-verbaal. We geven geen waarschuwing meer. Het is algemeen bekend wat de regels zijn en bij elke ingang staan die regels uitgelegd op een groot bord. Hoe hoog zo'n boete is? Die begint bij 119 euro. Als er echt opzet in het spel is, kan het bedrag oplopen tot 500 euro."

Sinds ze het lik-op-stuk beleid voeren, delen de natuurbeheerders volgens Nuijten tientallen verbalen per dag uit. "Je ziet soms 20 man bij een kijkscherm, een uur voordat de zon opkomt. Sommigen hebben zelfs camouflagekleding aan. Die weten precies dat wat ze aan het doen zijn, niet mag."

Nuijten hoopt dat het snel afgelopen is met zulke praktijken. "De nacht is voor de dieren, zoals het hoort. Gun ze hun rust."

Ga gratis verder

Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen

Lees meer over:

Uit andere media - De Gelderlander