Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Cordaid opent Giro 667 voor slachtoffers damdoorbraak Oekraïne

Foto: ANP

Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.

De damdoorbraak heeft een groot gebied in de buurt van de stad Cherson onder water gezet. In het rampgebied is volgens Cordaid behoefte aan schoon drinkwater, hygiëne- en voedselpakketten. Ook moeten volgens de hulporganisatie duizenden mensen en dieren worden opgevangen waarbij hulp en geld nodig is.

“Voor al deze Oekraïners aan de frontlinie is dit de zoveelste ramp waar ze mee te maken krijgen”, zegt Paul Borsboom van Cordaid. “Verzwakt door het slepende conflict in hun land, onzekerheid over hun toekomst en getraumatiseerd door wat ze hebben meegemaakt hebben de bewoners rond de Kachovka-dam nu én straks als het waterpeil omlaag is heel veel hulp nodig.”

De hulporganisatie heeft inmiddels zelf 50.000 euro toegezegd. Donderdag werd bekend dat Nederland twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied stuurt. Ook stuurt de Nationale Reddingsbrigade zo’n twaalf reddingsboten.