Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Chinese ballon zet relatie VS-China verder onder druk

Auteur : Jasper Daams

De Chinese ballon die boven de Verenigde Staten en Canada is schadelijk door voor de band tussen China en de VS, zegt de Amerikaanse topdiplomaat Daniel Russel volgens persbureau Reuters. Vanwege de ballon, die mogelijk door China voor spionagedoeleinden werd ingezet, besloot de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn China-reis uit te stellen.

De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken stelde zijn bezoek aan China uit
De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken stelde zijn bezoek aan China uit (ANP / AFP)

'Dit incident heeft de sfeer verzuurd en de standpunten verhard, en er is geen garantie dat de twee partijen het kunnen doorpakken met het 'Bali-momentum', zegt Russel, doelend op de ontmoeting tussen Biden en Xi in Indonesië afgelopen november. Die ontmoeting resulteerde in een intensievere communicatie tussen de twee landen.

Lees ook | Chinese spionageballon zweeft al dagen boven VS

Van die positieve ontwikkelingen lijkt inmiddels weinig meer over, met het uitstel van de trip van Blinken als dieptepunt. Hij zegt bereid te zijn Beijing te bezoeken 'wanneer de omstandigheden dat toelaten'. Volgens beleidsanalisten wordt het moeilijk de reis opnieuw te plannen, zo lang China geen serieuze blijk van goede wil toont.

Nancy Pelosi

De banden tussen de twee grootmachten zijn in de afgelopen jaren verslechterd, en bereikten in augustus het kookpunt toen voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi een bezoek bracht aan Taiwan. Beijing hield daarop militaire oefeningen in de buurt van het door China opgeëiste eiland.

Lees ook | Beijing excuseert zich voor ballon boven VS

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen