Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Brandbrief NS-personeel na steekpartij: 'Ik dacht dat het met me gebeurd was'

Veiligheid & Service-medewerker van de NS aan het werk in de trein (archief)

Steekpartijen, agressie en dreigementen. Hoofdconducteur Mario Drent maakte het de afgelopen maanden allemaal mee en de onveiligheid in de trein neemt volgens hem alleen maar toe. Met een brandbrief voor NS-topman Wouter Koolmees laat spoorvakbond VVMC weten dat wat het personeel betreft de maat vol is. Drent, die vanochtend ook een eigen brief overhandigde, hoopt op daadkracht van de NS-directie.

Het meest recente dieptepunt was een steekpartij afgelopen weekend tussen een groep Eritreeërs en Algerijnen. Drent moest ingrijpen om de boel niet verder uit de hand te laten lopen, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

"We reden van Arnhem naar Ede-Wageningen toen we een hoop gestommel hoorden op het balkon. Daar zag ik twee jongemannen, eentje helemaal bebloed. Zijn hand was helemaal opengesneden tot op het bot. De andere man was gestoken in zijn zij. En hij was helemaal aan het flippen, hij draaide helemaal door. En ik dacht echt: nou is het gebeurd, want ik wist niet waar het steekwapen was."

Drent was bang voor zichzelf, maar ook voor zijn collega die achter hem stond. "Ik heb haar direct weggestuurd. Daarna heb ik ze gelukkig een beetje in bedwang kunnen houden, maar de man die in zijn hand was gestoken rende weg naar voren toe. Toen heb ik de machinist gewaarschuwd."

Plas bloed

Intussen werd de conducteur overvallen door twee andere mannen waardoor hij in een plas bloed viel. Ook die mannen renden vervolgens naar voren in de trein waar opnieuw een gevaarlijke situatie ontstond. "Gelukkig kwamen we aan op Ede-Wageningen waar de politie met acht agenten klaarstond om te helpen. De mannen werden direct in de boeien geslagen."

Wat het extra bedreigend maakte, is dat het incident in een rijdende trein plaatsvond, benadrukt de hoofdconducteur. "Dat maakt het heel moeilijk. Ik heb ook tegen de politie gezegd: als jullie melding krijgen van een steekpartij komen jullie met acht of twaalf man, maar wij staan op dat moment helemaal alleen."

"Je probeert alles zo goed mogelijk in banen te leiden, wat verschrikkelijk moeilijk is omdat je zelf natuurlijk ook bang bent. Ik dacht: het mag niet zo zijn dat ik straks ook nog neergestoken word."

Ik hoorde dat ze in Vlissingen een conducteur in brand wilden steken met een fles deo en een aansteker. Het wordt steeds gekker.

Het incident staat bepaald niet op zichzelf. Op Koningsdag dit jaar maakte Drent een steekpartij mee in de trein, en in diezelfde trein een beroving en een groep reizigers die zich tegen de conducteurs keerde. Ook kreeg hij te maken met een agressieve man op Arnhem CS. "Ik heb de laatste twee maanden genoeg meegemaakt, zodat ik nu zoiets heb van: nou is echt de maat helemaal vol."

Volgens Drent is de agressie in en rond de trein de laatste tijd toegenomen. "Absoluut. Ik ben altijd een heel aardige conducteur. Ik kan met iedereen overweg. Maar zelfs als iemand alleen maar geen kaartje heeft, is het hek al van de dam."

Begin dit jaar meldde de NS dat het aantal meldingen van personeel over agressie vorig jaar is gestegen met 30 procent. Het probleem speelt in heel Nederland, zegt Drent. Hij verwijst naar een incident in Vlissingen waarbij een conducteur in brand wilden steken met een fles deo en een aansteker. "Het wordt steeds gekker. Zijn reizigers agressiever geworden? Is het een maatschappelijk probleem? Ik weet het niet. Maar er moet wel echt wat gebeuren want wij staan er continu alleen voor."

Daarom laat hij zijn stem horen, "voor mezelf maar ook voor alle collega's die momenteel aan het werk zijn". Drent heeft veel ideeën voor verbetering van de veiligheid, "maar dat gaat geld kosten en ik denk dat Koolmees met de vuist op tafel moet slaan bij de Tweede Kamer. Maar wat ik wil is dat er continuïteit in de controles zit, zodat het schorem dat het verziekt direct van de trein kan worden gehaald. Dat is iets waar ik me hard voor ga maken".