Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bijna 30 procent plattelandsstemmen ging naar BBB

Foto: ANP

De BoerBurgerBeweging heeft vooral veel stemmen getrokken op het platteland, blijkt uit een analyse van het ANP. Uit de voorlopige uitslagen van de verkiezingen valt op te maken dat de BBB (rond 12.20 uur) in plattelandsgemeenten bijna 30 procent van de uitgebrachte stemmen heeft behaald, tegen zo’n 13 procent in verstedelijkte gemeenten.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemeenten aan de hand van het aantal adressen per vierkante meter ingedeeld op een schaal die loopt van niet-stedelijk (doorgaans het platteland) naar zeer sterk stedelijk. Daaruit valt af te leiden hoe goed BBB het heeft gedaan op het platteland in vergelijking tot grote steden.

BBB heeft relatief de meeste stemmers getrokken in de plattelandsgemeenten Tubbergen (58,8 procent van de stemmen in dit voormalig CDA-bolwerk ging naar BBB), Dinkelland (52,3 procent) en Berkelland (46,9 procent). Dichtbevolkte steden als Utrecht (5,2 procent) en Leiden (6,9 procent) zitten daar ver onder.

Een van de belangrijkste onderwerpen waar BBB zich op profileert, is de kritiek op het stikstofbeleid van het kabinet. Dat thema leeft sterk op het platteland. Boeren zijn de afgelopen jaren meermaals naar Den Haag getrokken om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet.