Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bijna 2000 journalisten doen oproep aan Britse regering om Assange niet uit te leveren

De advertentie van Speak Up For Assange, zoals die gisteren in The Guardian paginagroot werd afgedrukt | Guardian Media Group

In het Britse dagblad The Guardian is afgelopen dinsdag paginagroot geadverteerd met een oproep aan de Britse minister van Buitenlandse Zaken Priti Patel om Julian Assange niet aan de Verenigde Staten uit te leveren. Een dezer dagen beslist Patel of het daadwerkelijk tot uitlevering komt.

De belangengroep Speak Up For Assange  bestaat uit rond 1800 Britse en internationale journalisten. Ze wijzen op de schadelijke precedentwerking van een mogelijke uitlevering van Assange, die door de Verenigde Staten wordt beschuldigd van het publiceren van vertrouwelijke informatie en spionage.

In theorie kan Assange daar 170 jaar gevangenisstraf voor krijgen. Assange zit na zijn gedwongen vertrek vanuit de Ecuadoriaanse ambassade nog steeds gevangen, ondanks dat hij de jaar celstraf - voor het zich onttrekken aan de Britse justitie - al heeft uitgezeten.

Assange’s vrouw Stella Morris (die hij afgelopen maart in de Belmarsh-gevangenis trouwde, red.) vroeg begin dit jaar aandacht voor Assange’s broze gezondheid en voortdurende gevangenschap.

Patel zal de komende weken een definitief besluit nemen over Assange. Eerder deed de Europese Commissaris voor de Rechten van de Mens Dunja Mijatović een beroep op Patel om Assange niet uit te leveren. Ze hekelde de brede en vage omschrijving van overtredingen die WikiLeaks-oprichter Assange zou hebben begaan en wees op de risico’s van een verkillend effect op de pers, als het tot uitlevering komt.

#FreeAssangeNOW in today's @Guardian: 1800 journalists from the UK and around the world have written to @PritiPatel asking her to reject the US extradition request for Julian #Assange because the politically motivated case against him puts journalists everywhere at risk. pic.twitter.com/1ayVLWEsnm

— Stella Assange #FreeAssangeNOW (@StellaMoris1) May 24, 2022