Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Bassiehof — De nieuwe bestuurscultuur is nu binnen handbereik

Waar Sigrid Kaag faalde, slaagt Caroline van der Plas

De overwinning van BBB afgelopen woensdag is bovenal een opsteker voor de vrouwenbeweging. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat een Nederlandse politica voor zo’n enorme electorale aardverschuiving heeft gezorgd: in elke provincie heeft Caroline van der Plas haar partij de grootste weten te maken.

Van der Plas en haar zusters zijn door het glazen plafond geknald

Dit natuurlijk zeer tegen de zin van het patriarchaat vertegenwoordigd door types als Arend Jan Boekestijn (die nu topadviseur is bij VOLT, we weten hoe ze daar met vrouwen omgaan. Nilüfer Gündoğan kan er over mee praten) en Bert Wagendorp.

Terwijl Van der Plas en haar zusters (12 van de BBB-lijsttrekkers voor de provincies, water- en hoogheemraadschappen en Eerste Kamer zijn vrouw) gelijk een knallende carbidbus door het glazen plafond zijn geschoten.

Inclusieve BBB-agenda versus D66-polarisatie

Wat ook bijdraagt aan de overwinning is de inclusieve agenda van hoop en optimisme die Van der Plas cum suis uitdraagt: wij sluiten niemand uit, zijn bereid met iedereen te praten. Een hoopgevend uitgangspunt van iemand die in alle provincies uitzicht heeft op regeringsverantwoordelijkheid.

Juist die handreiking van BBB is zo verfrissend In tijden van polarisatie door bijvoorbeeld D66 Kamerlid Tjeerd de Groot die zich met zijn intens pedante optreden lelijk in de vingers heeft gesneden.

De status quo doorbreken

In de huidige wet staat dat de uitstoot van stikstof in 2035 gehalveerd moet zijn. In het regeerakkoord is onder druk van D66 afgesproken dat dat vervroegd moet worden naar 2030. Een nieuwe wet dus waar het kabinet nog steeds mee bezig is. Maar een regeerakkoord kan opengebroken worden. Bovendien heb je niets aan die nieuwe wet als de provincies die niet gaan uitvoeren. Theoretisch kan de regering de provincies vervolgens dwingen maar dan kun je net zo goed de verkiezingen afschaffen en direct keizerin Kaag aanstellen.

Want de bevolking wil een andere kant op, zelfs D66-stemmers hebben woensdag voor BBB gekozen, de onvrede leeft bij kiezers van alle gezindten.  

Een nieuwe bestuurscultuur

Dankzij BBB en de uitgestoken hand van Caroline van der Plas is er nu écht uitzicht op die veelbesproken nieuwe bestuurscultuur. En als D66 niet bereid is die kans aan te grijpen om de status quo – stilstand zo u wilt – te doorbreken, valt het kabinet. Wat tevens een roemloos einde van de periode Rutte zal betekenen. Voorwaar; de koe van Salland spreidt zijn poten over het land.

Overigens ben ik van mening dat de versie van Elvis Presley de beste is.