Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Armenië vraagt Europa om hulp voor opvang vluchtelingen Nagorno-Karabach

Door onze nieuwsredactie

Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni.

In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

De Armeense hoofdstad Jerevan vraagt de EU om tijdelijke onderkomens en medisch materiaal te leveren. Volgens hulpverleners zijn veel vluchtelingen uitgehongerd en is er een tekort aan medicijnen.

Volgens Meloni werken Italië en Armenië momenteel samen om de stabiliteit in de regio te garanderen. Ook de Verenigde Naties kondigden aan dit weekend nog een hulpmissie te sturen naar Armenië.

Op 19 en 20 september viel Azerbeidzjan Nagorno-Karabach binnen en claimde het de controle over het gebied waar al decennialang over wordt getwist. Als gevolg daarvan kwam een grote vluchtelingenstroom op gang. Azerbeidzjan zegt dat inwoners kunnen blijven om te "re-integreren", maar velen vrezen voor een etnische zuivering door Bakoe.

Tot voor kort telde Nagorno-Karabach zo'n 120.000 inwoners. Maar de verwachting is dat die zo goed als allemaal zullen vertrekken. Volgens een vertegenwoordiger van de separatistische regering van de enclave zijn "de laatste groepen inwoners" inmiddels op weg naar Armenië.

Lees meer over:

Armenië Nagorno-Karabach Buitenland