Netherlands
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Als chipfabrikanten elkaar niet kunnen kopen, dan kopen ze softwarebedrijven

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Broadcom Meestal kopen chipbedrijven elkaar op, maar die fusies worden schaars. Chipfabrikant Broadcom richt daarom zijn pijlen op softwaregigant VMware.

Broadcom, een Amerikaans/Singaporees chipbedrijf, voert overnamegesprekken met VMware, producent van cloudsoftware. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. De koers van VMware aan de New York Stock Exchange schoot door dat bericht in één klap met 20 procent omhoog. De beurswaarde van VMware bedraagt zo’n 40 miljard dollar.

Broadcom (jaaromzet 27 miljard dollar) is de zesde chipfabrikant ter wereld, na bedrijven als Samsung, Intel en SK Hynix. Broadcom maakt de communicatiechips die gebruikt worden in mobiele telefoons, settopboxen, wifirouters en andere netwerkonderdelen. Het is een halfgeleiderreus die zelf geen eigen fabrieken heeft. De daadwerkelijke productie wordt uitbesteed.

De chipindustrie is een branche waar schaalgrootte telt, en dat gaat gepaard met consolidatie en miljardenovernames. Die worden echter schaars door geopolitieke spanningen en strategische belangen in de chipsector.

De Verenigde Staten en China staan geen grote verschuivingen meer toeop de chipmarkt. Vandaar dat China de overname van het Nederlandse NXP in 2018 liet stranden. En het was Donald Trump die als president van de VS uit veiligheidsoverwegingen een stokje stak voor wat de allergrootste overname in de chipindustrie zou zijn geweest: Broadcom wilde 103 miljard dollar betalen voor branchegenoot Qualcomm.

VMware zou niet de eerste softwaretak van Broadcom zijn. Het chipbedrijf nam in 2019 al beveiligingsbedrijf Symantec over. Van de laatste jaaromzet (27 miljard dollar) wordt ruim 7 miljard verdiend aan software. Ter vergelijking: de omzet van VMware bedraagt bijna 12 miljard dollar.

Als de deal doorgaat, zou er met de overname van VMware een bedrag van meer 50 miljard dollar gemoeid zijn, verwacht Bloomberg. VMware maakt een veelgebruikte bouwsteen voor de cloud: software waarmee je meerdere virtuele computers op één systeem naast elkaar kunt laten draaien en op afstand beheren. In grote datacenters is dat een gebruikelijke methode om de beschikbare rekenkracht effectief te gebruiken.

Voor VMware zou het de derde keer zijn dat het van eigenaar wisselt. Het bedrijf was ooit bezit van EMC (datacenter-infrastructuur) en werd toen onderdeel van Dell, het computerbedrijf dat werd opgericht door Michael Dell. Hij maakte van VMware weer een zelfstandig bedrijf dat beursgenoteerd is. De vorige VMware-topman was Pat Gelsinger, die nu de leiding heeft bij chipbedrijf Intel.

Lees ook dit interview (2017): Michael Dell is de man van de lange adem

De koerswinst van VMware was een lichtpuntje op de Amerikaanse beurzen. Niet het enige: ook de koers van gamebedrijf Electronic Arts (EA) veerde op voor het openen van de beurs. EA is naar verluidt op zoek naar een koper. Er zouden gesprekken gevoerd zijn met Amazon, Apple en Disney. Eerder dit jaar maakte Microsoft bekend dat het gameontwikkelaar Activision Blizzard overneemt voor 68,7 miljard dollar. Die overname wacht nog op goedkeuring van de autoriteiten.