Door AD Rotterdams Dagblad/Stephan Pronk
Sinds 1998 huist aan de Delftsevaart het bedrijf van Ayat. Een kledingatelier, maar voor hem zoveel meer dan dat. Vanuit het hele land weten klanten de kleermaker te vinden. Maar als het aan de verhuurder ligt, komt daar na een kwarteeuw een eind aan. 'Dit is mijn leven.'
Dit artikel is afkomstig uit het AD Rotterdams Dagblad. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.
Een knik in een schouder, een knoopje van een jas of een plooi bij de hals. Duizenden kledingstukken gingen er door de naaimachine van Ayat Ramezani (67). Hij maakte naam met het repareren en vermaken van kleding en runt al 25 jaar lang runt een succesvol kledingatelier in het hart van Rotterdam.
Maar aan de zekerheid van dat bestaan, komt in 2019 plots een eind. Op 29 januari dat jaar landt er een brief op zijn deurmat: vastgoedbeheerder Kolpa V.V.S. laat weten dat per 31 december 2023 de huurovereenkomst van zijn pand beëindigd wordt. Een reden wordt niet genoemd. De kleermaker laat in de jaren erna meermaals weten dat hij het absoluut niet eens is met dat besluit - tevergeefs.
Klanten uit Duitsland en België
Ramezani weet niet anders dan dat hij leeft van colberts, broeken, overhemden en jurken. Als kind zat hij naast zijn moeder, die in Iran haar geld verdiende als naaister. Zijn eerste eigen handwerk deed hij op zijn 12de. Nadat hij dertig jaar geleden naar Nederland migreert, vestigt hij zijn eigen Atelier Ayat aan de Delftsevaart in Rotterdam.
Anno 2023 weten klanten hem vanuit het hele land - en daarbuiten - te vinden. Duitsers en Belgen reizen honderden kilometers voor zijn atelier. "Een heleboel mensen kennen mij. Door het contact met klanten heb ik de taal geleerd en Nederland beter leren kennen. Dit heb ik in 25 jaar opgebouwd. Dit is mijn leven", zegt hij.
Die manier van leven is nu onzeker. De verhuurder wil dat Ramezani met het ingaan van het nieuwe jaar ruimte maakt. Dat idee noemt Ramezani verschrikkelijk. Elders een pand huren is geen optie. "Dat kost mij heel veel geld. Dat geld heb ik niet. Als ik nu nog ga verhuizen, moet ik alles opnieuw opbouwen. Ik ben ook niet zo jong meer. Ik ben met pensioen, 67. Ik wil gewoon doorgaan met mijn vak. Ik houd van mijn vak. Het is een soort hobby ook voor mij."
Rechtszaak
Zomaar van plan zijn spullen te pakken en te vertrekken, is Ramezani niet. Klaas Fokkema, al vanaf het eerste uur zijn boekhouder, stelt dat de huuropzegging onrechtmatig is. Hij beroept zich daarbij op een wet die onderscheid maakt tussen bedrijfs- en winkelruimte. Volgens hem behoort het atelier van Ramezani tot de laatste categorie, wat het opzeggen van de huurovereenkomst voor een verhuurder veel lastiger maakt.
Als je het hem vraagt, maakt de verhuurder geen schijn van kans. "Een rechtszaak gaan ze altijd verliezen. Zij denken die man te kunnen overrompelen op deze manier. Maar dat is gewoon niet gelukt."
Robert Houweling van Kolpa V.V.S. bestrijdt dat. Volgens hem is het huurcontract op terechte gronden ontbonden, waarbij hij benadrukt dat de verhuurder de opzegging 'zeer vroegtijdig' heeft aangekondigd. De opzegging blijft staan, maar hij zegt dat er nog geen concrete plannen zijn en dat de verhuurder kijkt of hij met Ramezani tot een afspraak kan komen. "Wij zijn geen types die met harde hand de rechtszaal inlopen, dus we kijken wat we kunnen doen. Er zijn mogelijkheden om de huur te verlengen, maar dat zou dan weer met vijf jaar zijn en dat is te lang."
Als de kleermaker daadwerkelijk uit zijn pand wordt gezet, betekent dat mogelijk het einde van 55 jaar vakmanschap. Maar van plan om op te geven, is hij allerminst. "Ze blijven zeggen dat we eruit moeten. Maar ik heb geen kapitaal, dus ik heb werk nodig. Ik ga tot het einde vechten om te blijven. Ik doe dit heel graag. Ik wil hier blijven werken zolang ik kan. Het liefst nog tien jaar."
Ga gratis verder
Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen