Valt de vergunningverlening stil, nu het rekenmodel voor stikstofuitstoot wordt betwist?

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Rekenmodel Aerius De rechter buigt zich dinsdag over betrouwbaarheid van het rekenmodel voor stikstofuitstoot, met gevolgen voor vergunningen. Vier vragen over het rekenmodel Aerius.

Kunnen er over een maand nog natuurvergunningen worden aangevraagd? Met twee belangrijke stikstofgerelateerde rechtszaken op de rol breken er spannende weken aan voor beleidsmakers, bouwers en boeren.

Zowel de voorzieningenrechter als de hoogste bestuursrechter buigt zich over rekenmodel Aerius. Wie een bedrijf of fabriek wil uitbreiden, woningen of wegen wil bouwen of een evenement wil organiseren in de buurt van een Natura 2000-gebied, moet voor de vergunningaanvraag aantonen dat daar geen extra stikstofneerslag door plaatsvindt. Volgens de wet mag dit alleen met een berekening via Aerius.

De vraag die bij de rechters ligt, is of de uitkomsten van het rekenmodel wetenschappelijk gezien betrouwbaar genoeg zijn om Aerius te gebruiken als tool voor het verlenen van vergunningen. Mocht het antwoord in één van die uitspraken ‘nee’ zijn, dan kan dit verstrekkende gevolgen hebben voor de vergunningverlening.

De uitspraak in de eerste zaak, een kort geding bij de voorzieningenrechter in Den Haag, volgt dinsdag. De tweede uitspraak, bij de Raad van State, zal vermoedelijk ergens de komende weken worden gepubliceerd – en kan eveneens een enorme impact hebben op alle lopende en toekomstige vergunningenprocedures. Vier vragen.

1 Wat is Aerius?

Met rekenmodel Aerius kun je uitrekenen hoeveel stikstofuitstoot bouwactiviteiten of stallen veroorzaken, en waar die vervolgens neerkomt – ook wel depositie genoemd. Aerius wordt beheerd door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM); de software is sinds 2015 vrij toegankelijk voor iedereen om te gebruiken. In het rekenmodel kun je voor een bouwproject nauwkeurig aangeven uit welk bouwjaar de graafmachines en hijskranen komen, en welke categorie verbrandingsmotor ze hebben. Veehouders kunnen aangeven hoe modern hun stal is en hoeveel dieren erin staan.

Aerius werkt met modellen. Het maakt een inschatting van de situatie ‘op de grond’ aan de hand van ingevoerde gegevens. Het voordeel daarvan is dat je in een oogopslag kunt zien waar stikstof terechtkomt, en je daarvoor niet met prijzige meetapparatuur en kaplaarzen het veld in hoeft. Het nadeel is dat Aerius tot op de hectare kan rekenen, en op die schaal ook informatie nodig heeft. Bijvoorbeeld van het landgebruik, de gemiddelde weersomstandigheden, wind en regen en het reliëf op de grond. Omdat er niet tot op de hectare data beschikbaar zijn, wordt er met schattingen gewerkt – waarmee de uitkomsten onbetrouwbaarder worden. De uitkomsten zijn dus betrouwbaarder naarmate je verder uitzoomt. Daarover verderop meer.

Vaststaat dat een Aerius-berekening alleen niet genoeg is om een vergunning verleend te krijgen. Daarvoor heb je nog altijd een aanvullend onderzoek nodig. Overigens wordt een vergunningaanvraag in de praktijk wel geweigerd als uit de Aerius-berekening vooraf al blijkt dat de extra stikstofuitstoot van een nieuwe activiteit zorgt voor stikstofdepositie op een nabijgelegen Natura 2000-gebied.

Dat was ook het geval bij de ‘PAS-melders’, boerenbedrijven die volgens eerdere regels met een melding van hun stikstofoverschrijding waren vrijgesteld van een natuurvergunning – mits ze zouden beloven hun uitstoot op termijn terug te brengen. Toen de Raad van State in 2019 het PAS-systeem ongeldig verklaarde, kregen deze boeren ineens dwangsommen opgelegd, die gebaseerd waren op een berekening in Aerius.

2 Wat zijn de bezwaren tegen het rekenmodel Aerius?

Bij vergunningverlening gaat het om hele kleine beetjes stikstofdepositie – een enkele gram per hectare per jaar kan al het verschil maken tussen wel of geen vergunning. Critici betogen dat die grenswaarden zó klein zijn, dat je ze met Aerius niet betrouwbaar kunt vaststellen.

In 2020 onderzocht een groep wetenschappers in opdracht van toenmalig landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) de wetenschappelijke basis van Aerius. Hun conclusie: de rekentool an sich deugt wel, maar wat ervan gevraagd wordt is veel te gedetailleerd – en de betrouwbaarheid is op die gedetailleerde schaal beperkt. Hoogleraar milieusysteemanalyse Wim de Vries van Wageningen University & Research, die destijds deel uitmaakte van deze commissie, vergelijkt voorspellingen over stikstofneerslag met een weervoorspelling. „Of het vandaag in de provincie Utrecht gaat regenen kan best met zekerheid voorspeld worden. Maar als de voorspelling zegt dat er tussen 14.00 uur en 15.00 uur hier in Wageningen 2 millimeter regen valt, wordt het zo specifiek dat je gaat zien dat de betrouwbaarheid afneemt”, aldus De Vries. „Het kan in werkelijkheid op die schaal behoorlijk meer of minder zijn.”

Kortom: hoe verder je ‘inzoomt’ op één specifiek geval, hoe groter de kans dat je ernaast zit. En inzoomen is voor een natuurvergunning voor een bedrijf wel nodig – daar gaat het om de vraag of er boven of onder een zeer lage grenswaarde stikstofdepositie plaatsvindt.

3 Waar draait de uitspraak bij de voorzieningenrechter om?

De partij die de zaak aanspande is Stichting Stikstofclaim. Deze stichting, die opkomt voor boeren die zijn benadeeld door het stikstofbeleid van het kabinet, verscheen op 28 februari met een gedupeerde PAS-melder uit Haaksbergen bij de rechtbank in Den Haag. De varkenshouder bleek na het sneuvelen van het PAS-systeem te veel dieren te hebben. Op basis van een Aerius-berekening kreeg hij te horen dat hij te veel stikstof uitstootte, en kreeg een dwangsom van 30.000 euro opgelegd voor elk kwartaal dat die uitstoot voortduurt.

Dat had volgens de Stichting Stikstofclaim niet op basis van een Aerius-berekening gemogen. De onzekerheden zijn volgens de stichting zo groot, dat je met behulp van Aerius niet kunt zeggen of juist dit individuele bedrijf verantwoordelijk is voor de extra stikstofdepositie. Met een kort geding tegen het ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij (LNV) wil de stichting afdwingen dat Aerius „in de wacht” wordt gezet.

Het verweer van het ministerie is dat Aerius de best beschikbare tool is die we op dit moment hebben. Zou die wegvallen, dan zijn er helemaal geen programma’s meer waarmee berekeningen gemaakt kunnen worden voor vergunningsaanvragen. Alle lopende aanvragen komen dan stil te liggen tot er een nieuw rekenmodel is gekozen.

4 Wat gebeurt er als Aerius sneuvelt?

Of de Haagse voorzieningenrechter in een kort geding zo ver wil gaan om het rekenmodel buitenspel te zetten, moet nog blijken. Vanwege de grote gevolgen en de complexe materie is het de vraag of de rechter op zulke korte termijn hierover kan en wil oordelen.

Waar ze wél de tijd hebben is bij de Raad van State. Bij de hoogste bestuursrechter is Aerius al twee jaar een terugkerend onderwerp. In een zaak rondom het tracébesluit ‘ViA15’, dat gaat om het verlengen van de A15 en het verbreden van de A12 bij Zevenaar, doen de rechters indirect ook uitspraak over Aerius.

Bij ViA15 draait het om de ‘afkapgrens’ voor stikstofuitstoot, die na een eerdere uitspraak van de Raad van State door de minister is verplaatst van 5 naar 25 kilometer.

Voor vergunningverlening is sindsdien alleen de stikstofdepositie binnen een straal van 25 kilometer van belang. Critici, zoals milieuorganisatie MOB, wijzen erop dat de hoogste concentratie stikstof weliswaar dicht bij de bron neerslaat, maar dat stikstof ook op grotere afstand een natuurgebied kan beïnvloeden. Aan de andere kant stelt onder meer Stichting Stikstofclaim dat buiten een straal van 1 kilometer al niet meer met zekerheid valt vast te stellen welke stikstof van wie afkomstig is.

Het is aan de Raad van State om te beoordelen of deze ‘afkapgrens’ wetenschappelijk goed genoeg onderbouwd is. Mochten de rechters oordelen dat dit niet het geval is, dan kan dat grote gevolgen hebben voor de vergunningverlening in Nederland. Alle nog lopende vergunningstrajecten moeten in dat geval opnieuw worden berekend. Ook moet er dan een nieuw model komen waarmee berekeningen voor toekomstige vergunningen gedaan kunnen worden. Het gevolg: opnieuw forse vertragingen in de vergunningverlening, wat met name gevoeld zal worden in de woningbouw, de uitbreiding van bedrijven als Schiphol en de aanleg van infrastructuur.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd