Hans Hellemons (58) uit Breda zit met de handen in het haar. Zijn 10-jarige zoon heeft meerdere beperkingen en moet met speciaal vervoer naar school, maar er zijn al weken problemen met het leerlingenvervoer voor speciaal onderwijs in de regio. De gemeente ziet kleine verbeteringen, maar volgens de SP, dat een meldpunt opende, regent het nog klachten.
Er is de afgelopen tijd een potje gemaakt van het leerlingenvervoer in de regio Breda. Dat is geen verrassing, want dat gaven de verantwoordelijke vervoerder Connexxion en de gemeente Breda de afgelopen twee maanden zelf ook al nederig toe.
Kinderen worden te laat of soms helemaal niet opgehaald en ook zijn er problemen met de vele wisselingen van de chauffeurs, of personeel dat niet altijd geschikt is om met deze groep kinderen om te gaan.
“Ik kan het niet mooier maken dan het is en dat raakt mij enorm.”
Er moeten dus meer capabele chauffeurs komen. De eerste kleine verbeteringen zijn zichtbaar, stelt wethouder Arjen van Drunen (Onderwijs) in een brief aan de Bredase gemeenteraad afgelopen vrijdag. Er zijn inmiddels al 12 mensen aangenomen als chauffeur.
Maar het moet beter, dat zegt Van Drunen zelf ook. De gemeente blijft zich 'intensief inzetten om Connexxion te helpen' en draagt 'waar nodig aanvullende oplossingen aan'. Maar echte verbetering gaat nog maanden duren. Dat gaf de wethouder een maand geleden ook al aan. “Ik kan het niet mooier maken dan het is”, zei hij in september.
Voor de ouders is dat nog altijd een hard gelag. Sterker nog, zij zitten met de handen in het haar, zegt vader Hans. “We lopen net als andere ouders tegen een muur op binnen de gemeente. Connexxion belooft elke dag beterschap, maar daar is helemaal niets van te merken. Wij blijven onzeker achter.”
"Ze worden gewoon minder behandeld."
Het zoontje van Hans moet om vijf over acht ‘s ochtends worden opgehaald. “Dan is hij om halfnegen op school. Maar helaas, wij staan regelmatig uit de raam te kijken tot het busje er is. Soms is onze zoon zelfs een uur te laat. En dat gebeurt af en aan.”
Hans mist menselijkheid in het huidige vervoer. “Het gaat hier om kinderen met een beperking. Dat is de grootste frustratie van mij en mijn vrouw. Ze worden gewoon minder behandeld door al dit gedoe”, vertelt Hans. En in die kritiek staat hij absoluut niet alleen.
Volgens SP-raadslid Michel Verschuren regent het nog altijd klachten van ouders. De partij opende een meldpunt en kreeg in de eerste week al 35 klachten van gedupeerden. Op dit moment krijg hij nog enkele klachten per week.
"Die kleine jongen is daar de dupe van.”
“Maar dat komt omdat ik persoonlijk contact heb met heel veel getroffen ouders. Ik heb ze mijn e-mail en nummer gegeven en geloof me, ze weten mij te vinden”, vertelt de SP’er. "De stroom aan klachten is continu."
Hij zit ook in een appgroep met enkele ouders. “Het is een dagelijks probleem voor die ouders. Zelfs aan de meest basale randvoorwaarden voor het vervoer wordt nog altijd niet voldaan. En dat is niet verrassend, want dat was al zo”, vervolgt Verschuren. "Maar zelfs van kleine verbeteringen is dus nog geen sprake."
Verschuren is bang dat het snel een keer misgaat. "Ik maak me ernstige zorgen over de sociale veiligheid van deze kwetsbare leerlingen. Eerst gingen er wel eens begeleiders mee op deze route. Als een kind met een gedragsprobleem nu ruzie gaat maken, hoe gaat zo’n chauffeur dan ingrijpen?”
Voor Hans Hellemons en zijn gezin blijft het doorbijten. “We kunnen niet anders. En die kleine jongen is daar de dupe van.”