Door onze nieuwsredactie
Regelmatig geeft NU.nl je een overzicht van de situatie in Israël en de Palestijnse Gebieden. Met in dit overzicht: Israël zou op verzoek van de Verenigde Staten het grondoffensief in Gaza willen uitstellen. Daarnaast gaat de Israëlische premier Netanyahu 'op termijn' uitleg geven over hoe Israël bij de start van de oorlog verrast werd door Hamas.
De ontwikkelingen in Israël en de Palestijnse Gebieden volgen elkaar snel op. Wij zetten de recente gebeurtenissen daarom geregeld op een rij. Abonneer je op de tag 'Gazaconflict-update' om een melding te krijgen wanneer we weer zo'n overzicht plaatsen.
Amerikaanse media meldden de afgelopen dagendat de Verenigde Staten een verzoek bij Israël hadden ingediend om te wachten met een grondoffensief. Onder meer The New York Times en CBS News meldden op basis van bronnen dat de Amerikanen hopen op meer tijd voor onderhandelingen over de vrijlating van gegijzelden.
Israël zou hebben ingestemd met dat verzoek, volgens The Wall Street Journal. Bronnen binnen de Amerikaanse en Israëlische overheden zeggen tegen de krant dat de VS op deze manier ook meer luchtverdedigingssystemen kan plaatsen. In de afgelopen weken waren er meerdere aanvallen op Amerikanen.
Aanvankelijk verwachtten analisten dat het grondoffensief in Gaza één week eerder al zou startten. Maar Israël besloot toen langer te wachten om inwoners van de regio een kans te geven om te vluchten. In Israël staan al dagen tanks en duizenden militairen klaar voor eventuele inval.
Netanyahu: 'Ik zal verantwoording afleggen'
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu liet zich woensdag niet over het grondoffensief uit. Wel zei hij dat hij 'op termijn' verantwoording zal afleggen over wat er op 7 oktober gebeurde. Israël werd die dag verrast door een enorme aanval van Hamas. Die aanval heeft meer dan 1.400 mensen in Israël het leven heeft gekost.
"De fout zal worden onderzocht en iedereen zal verantwoording moeten afleggen, ook ik. Maar dit alles zal op een later moment plaatsvinden", zei Netanyahu op televisie. Hij stelde ook als premier verantwoordelijk te zijn voor het zeker stellen van de toekomst van Israël.
Israëlisch leger zegt dat Hamas via zee wilde infiltreren
Volgens het Israëlische leger (IDF) heeft de Palestijnse militante organisatie Hamas geprobeerd om Israël te infiltreren via de zee die ten noorden van de Gazastrook ligt. Marinetroepen zouden duikers hebben ontdekt en de aanval hebben tegengehouden.
Het IDF zegt dat de duikers van plan zouden zijn om via de kust de kibboets Zikim binnen te dringen. Bij confrontaties zouden vervolgens doden zijn gevallen. Israël zegt als vergeldingsactie luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op locaties in de Gazastrook waar de strijders vandaan kwamen. De incidenten zijn beide niet onafhankelijk geverifieerd.
Hamas zegt woensdag ook een raket te hebben afgevuurd, op de Israëlische badplaats Eilat. Die locatie ligt op zo'n 220 kilometer van de Gazastrook. Israëlische strijdkrachten bevestigen dat er een langeafstandsraket is afgevuurd, en dat niemand gewond is geraakt.
Het is voor zover bekend de eerste keer sinds de oorlog dat Hamas een raketaanval heeft uitgevoerd op een plek die zo ver van Gaza ligt.
Israël vuurt op doelen in Syrië
Israël beweert woensdag ook militaire infrastructuur in Syrië te hebben geraakt. Dat zou een reactie zijn geweest op Syrische raketaanvallen.
Het is niet de eerste keer sinds de oorlog tussen Israël en Hamas dat de twee landen elkaar aanvallen. Zondag voerde Israël nog luchtaanvallen uit op twee internationale luchthavens in Syrië. De vliegvelden van Damascus en Aleppo raakte daardoor buiten gebruik.
Het Syrische staatspersbureau Sana meldt dat de luchtaanvallen zeker acht militairen het leven hebben gekost. Ook zouden zeker zeven mensen gewond zijn geraakt. Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten spreekt daarentegen van elf doden.
VN-gebouwen in Gaza ook geraakt
Terwijl de strijd in Gaza doorgaat, raken opvangcentra van de Verenigde Naties in moeilijkheden. Inmiddels worden er ruim 600.000 ontheemden opgevangen in de Gazastrook: vier keer de capaciteit van de beschikbare opvanglocaties in het gebied.
"Veel mensen slapen op straat", schrijft een woordvoerder. Daarnaast raken sommige opvanglocaties beschadigd door luchtaanvallen op Gaza. Zeker tientallen gebouwen zouden al zijn geraakt. Woensdag zou een school waarin zo'n 4.600 mensen worden opgevangen "ernstige schade" hebben opgelopen. Één ontheemde kwam daarbij om het leven.
Volgens de VN wordt het leveren van hulp steeds moeilijker, ook omdat de brandstof in het gebied opraakt. Van de 13.000 medewerkers zijn er nog meer 5.000 aan het werk. 38 van hen zijn omgekomen sinds de oorlog, twintig zijn gewond geraakt.