Trouw | Drie jaar na de brexit is de realiteit een stuk minder mooi dan de droom

Door Trouw/Niels Posthumus

In de nacht van 31 januari op 1 februari 2020 stapte het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Een economische catastrofe werd voorspeld. Maar het land zou tenminste wel weer controle krijgen over zijn grenzen. Hoe staan de zaken er drie jaar later voor?

Dit artikel is afkomstig uit Trouw. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Een op de Britse premierswoning geprojecteerd klok telde op 31 januari 2020 laat in de avond de seconden af. En toen het zo ver was - elf uur in het Verenigd Koninkrijk, middernacht in continentaal Europa - beierde de Big Ben en klonk er gejuich uit duizenden kelen op het Parliament Square in London. Op een groot scherm knipperde de tekst: 'We're out!' ('We zijn er uit!'). De brexit was een feit. Het VK was niet langer onderdeel van de Europese Unie.

Elders in het land rouwden juist ook veel mensen: 48 procent van de Britten die vier jaar eerder hun stem hadden uitgebracht tijdens het brexitreferendum, had tegen het verlaten van de EU gestemd. Tegenstanders waarschuwden voor een economische catastrofe. Maar voorstanders jubelden dat het VK tenminste weer controle had over zijn eigen wetten en grenzen. Immigratie moest worden ingeperkt.

Er volgde wel een overgangsfase, waarin bestaande EU-regelgeving nog even bleef gelden. Eind december 2020 tekende het VK een nieuwe handelsovereenkomst met de EU: de brexitdeal. Het land vertrok op 1 januari 2021 daadwerkelijk uit de Europese interne markt en douane-unie.

De bredere opinie luidt: terugdraaien gaat niet meer

De brexitdiscussie riep destijds veel emotie op. Intussen lijkt de sfeer rond het thema dikwijls bijna gelaten. De ogen van veel kosmopolitische, grootstedelijke jongeren spuwen weliswaar nog vuur als ze over de brexit praten. Maar de bredere opinie luidt: terugdraaien gaat niet meer. Ook de grootste oppositiepartij van het land, Labour, accepteert de situatie. Een roep om terug te keren in de EU zou alleen maar nog meer 'jaren van onzekerheid' veroorzaken, zei partijleider Keir Starmer recent.

Toch blijven drie jaar na de brexit minstens drie vragen erg relevant. Is de brexit economisch echt zo schadelijk gebleken als tegenstanders voorspelden? Zitten de Britse grenzen nu op slot, zoals veel brexiteers verlangden? En meer algemeen: zijn de Britten eigenlijk gelukkig met hun brexitbesluit?

Heeft de brexit de Britse economie geschaad?

De Britse minister van financiën, Jeremy Hunt, klonk vorige week opvallend optimistisch over de post-brexit-economie van zijn land. "Sinds het brexitreferendum in 2016 heeft onze groei min of meer gelijke tred gehouden met die van Duitsland", benadrukte hij in een toespraak.

Hunt zei er alleen niet bij dat de Duitse economie er momenteel nu net eentje is die niet goed draait. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelt voor 2023 zelfs een krimp van de Duitse economie - met 0,3 procent. Bijna alle andere Westerse landen doen het beter. Maar niet het VK. Voor de Britse economie dreigt voor dit jaar een krimp van 0,4 procent. En daar komt bij dat het VK de enige van de grote G7-economieën is die nog altijd niet is teruggekeerd naar zijn pre-corona-omvang. Het land doet het economisch dus gewoon ronduit beroerd.

Onderzoeker John Springford, van de gerenommeerde denktank Centre for European Reform, berekende vlak voor Kerst dat het Britse bruto binnenlands product inmiddels 5,5 procent hoger zou hebben gelegen als de brexit niet had plaatsgevonden. De omvang van de Britse handel zou 7 procent groter zijn geweest, de investeringen zelfs 11 procent. De door de brexit misgelopen belastinginkomsten bedroegen volgens Springford tot juni vorig jaar al omgerekend 45 miljard euro.

De brexit beperkt uiteraard vooral de handelsmogelijkheden van het VK met zijn belangrijkste handelspartner: de EU. Onderzoek van de London School of Economics and Political Science (LSE), wees vorig jaar uit dat de Britse import vanuit de EU na de invoering van de brexitdeal 'plotseling en aanhoudend' met 25 procent daalde in vergelijking met de Britse import uit de rest van de wereld. De export naar de EU daalde overigens ook, maar minder scherp volgens de LSE-onderzoekers.

Dat met name de stroom goederen uit de EU naar het VK na de brexit sterk afnam, komt deels doordat veel kleinere EU-producenten het niet langer rendabel vinden om hun spullen in het VK te slijten. Zij moeten daar nu immers aan allerlei Britse producteisen voldoen, die anders zijn dan in de EU. Dat is duur. Bovendien zijn EU-producten voor Britten sowieso prijziger geworden. De brexit maakte dat het pond sterling minder waard werd. Op de dag van het referendum in 2016 kreeg een Brit ruim 1,30 euro voor 1 pond. Begin deze week was dat nog geen 1,14 euro. Een verlies van zo'n 13 procent.

Nee, een plotse ineenstorting van de Britse economie, inclusief leegloop van het financiële hart van Londen, kwam er niet met de brexit. Toch concludeerde ook het Office for Budget Responsability (OBR), een onafhankelijk publiek orgaan dat begrotingsplannen van de Britse regering toetst, dat het VK sinds 2019, het laatste pre-brexitjaar, een 'minder intensieve handelseconomie' is geworden.

Minister Hunt liet zich vorige week in zijn speech echter niet uit het veld slaan. "Een deel van de somberheid is gebaseerd op statistieken die niet het hele plaatje weergeven", verzekerde hij. De Britse werkloosheid is bijvoorbeeld uitzonderlijk laag. En de inflatie mag met ruim 10 procent dan heel hoog zijn, zij is volgens Hunt nog altijd wel lager dan die in 14 van de 27 EU-landen.

Is de immigratie naar het VK afgenomen door de brexit?

"Netto migratie in het VK stijgt tot recordhoogte van 504.000", kopte de Britse krant Financial Times eind november vorig jaar. In de twaalf maanden van juni 2021 tot juni 2022 kwamen maar liefst bijna 1,1 miljoen migranten naar het VK, terwijl in dezelfde twaalf maanden 'slechts' 560.000 mensen uit het land vertrokken. De netto migratie lag daarmee in het eerste volledige meetjaar na de invoering van het brexit-akkoord bijna drie keer hoger dan het jaar ervoor.

De redenen voor het hoge aantal nieuwkomers zijn divers. Allereerst speelt de opleving van het aantal arriverende internationale studenten na de coronapandemie mee. Belangrijke factor is echter ook het stijgende aantal vluchtelingen uit Afghanistan en Hongkong. Evenals de oorlog in Oekraïne. Maar ook lokken Britse werkgevers actief buitenlandse arbeidskrachten naar het VK.

Zo'n recordaantal nieuwkomers was uiteraard niet de bedoeling van de brexit. Het verlaten van de EU ging juist deels om een hernieuwde controle over de eigen landsgrenzen. Het terugdringen van de immigratie vormde een speerpunt. Hoogleraar economie en overheidsbeleid Jonathan Portes van het King's College in Londen stelt echter in de Financial Times: "De brexit heeft de netto migratie niet verminderd. Het einde van het vrije verkeer [van goederen, diensten en arbeid binnen de EU, red] betekent niet dat het VK nu gesloten is voor migranten; het is slechts open op een andere manier."

Volgens denktank Resolution Foundation was de netto migratie vanuit de EU tussen juni 2021 en juni 2022 echter wel negatief. In de betreffende twaalf maanden vertrokken 51.000 meer EU-burgers uit het VK dan dat er binnenkwamen. Dat is absoluut een brexit-effect. Het past in een al langer waar te nemen trend. De eerste vier jaar na het brexitreferendum daalde de netto migratie vanuit EU-landen, vooruitlopend op de brexit, volgens de Universiteit van Oxford bijvoorbeeld ook al met ruim de helft.

Pijnlijk voor de Britse regering is dat dan wel weer het aantal vluchtelingen dat clandestien in kleine bootjes het Kanaal oversteekt de laatste tijd snel stijgt. Vorig jaar kwamen zo'n 45.000 immigranten op die manier aan in het VK: ruim 60 procent meer dan in 2021. Zij staan symbool voor het feit dat het VK, ook na de brexit, helemaal niet in staat is zijn grenzen hermetisch te sluiten.

Om deze bovendien erg gevaarlijke route voor mensensmokkel de pas af te snijden, presenteerde de Britse regering vorig jaar een zeer omstreden plan. Ze kondigde aan een deel van de zo arriverende immigranten naar Rwanda te sturen om daar asiel aan te vragen. Dit zou een afschrikwekkend effect moeten hebben. Maar allerlei rechtszaken belemmeren de zogenaamde Rwanda-deal vooralsnog.

Tegelijkertijd kampt het VK met aanzienlijke arbeidstekorten in sectoren als de zorg en de landbouw. Dit komt doordat de kennis en vaardigheden van de huidige grote aantallen vluchtelingen lang niet altijd even goed aansluiten op de wensen van de Britse arbeidsmarkt als die van de vroegere EU-migranten. En die komen als gevolg van de brexit het land dus niet meer zo gemakkelijk binnen.

Hoe tevreden zijn de Britten met de brexit?

Bijna een op de vijf Britten die bij het brexitreferendum in 2016 voor uittreding uit de Europese Unie stemden, heeft spijt van die keuze. Dat bleek onlangs uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov. Niet eerder hadden zoveel brexiteers wroeging. Het maakt dat inmiddels een solide meerderheid, 56 procent van alle ondervraagde Britten, de brexit een vergissing vindt. Nog slechts 32 procent is ervan overtuigd dat het verlaten van de EU juist was.

Gevraagd naar hun redenen om van mening te veranderen, geeft een kwart van de geswitchte brexiteers aan het gevoel te hebben dat sinds de brexit alles in hun land alleen maar minder is geworden: de economie, de zorg, de politieke stabiliteit. Nog eens 19 procent wijst op de stijgende prijzen. En ruim een op de tien geeft aan het gevoel te hebben te zijn voorgelogen tijdens de brexitcampagne.

Belangrijk voor het negatievere beeld over de brexit waren volgens hoogleraar politicologie John Curtice van de Schotse Strathclyde Universiteit de tekorten in de supermarkten en de rijen voor benzinestations in de herfst van 2021. Die tijdelijke schaarste 'werd toen algemeen toegeschreven aan een gebrek aan vrachtwagenchauffeurs als gevolg van de brexit'. De politieke chaos binnen de Conservatieve regeringspartij vorig jaar en de huidige economische crisis hebben de ontevredenheid over de brexit daarna alleen maar verder vergroot. Bijna twee derde van de Britten vindt dat de regering de gevolgen van de brexit niet goed het hoofd heeft geboden.

In opvallend contrast met dit groeiende aantal spijtoptanten onder de bevolking lijkt er in de Britse politiek juist weinig animo om de brexit te heroverwegen. Binnen de Conservatieve regeringspartij staat openlijk twijfelen aan de brexit al jaren min of meer gelijk aan politieke zelfmoord. Bij het referendum in 2016 stemde een meerderheid van de Conservatieve parlementsleden nog tegen uittreding uit de EU. Maar de Tories hebben zich na 2016 omgevormd tot brexitpartij bij uitstek. Wie daar niet in wilde meegaan, werd richting de coulissen gedrukt. Dus draaide menig Conservatief politicus - ex-premier Liz Truss is een voorbeeld - liever 180 graden, om op slag brexiteer te worden.

Simon Jenkins, columnist voor The Guardian, stelt bovendien dat ook de oppositie nog maar weinig zin lijkt te hebben om de brexit weer centraal te stellen in het debat. "Brexit is het verboden woord in de Britse politiek geworden", schreef hij onlangs. "Zeg het woord tegen Labour-leider Starmer en hij zal doen alsof hij je niet hoort. Brexit is geannuleerd, gecanceld, verboden, afgedaan als saai."

Kiezers zijn door de inflatie en de huidige economische crisis nu eenmaal gefocust op hun problemen in het hier en nu. Een eventueel terugdraaien van de brexit zou juist een langdurig traject zijn. Want de EU zal niet staan te springen om het VK weer toe te laten. Maar oppositiepartij Labour is ook simpelweg bang dat een oproep om terugkeren naar de EU nog steeds meer zwevende kiezers in cruciale kiesdistricten zal afschrikken dan enthousiasmeren. Pas als het aantal spijtoptanten onder de Britse brexiteers nog veel verder oploopt, wordt het onderwerp wellicht ooit weer politiek aantrekkelijk.

Ga gratis verder

Log in of registreer gratis op NU.nl en krijg toegang tot extra artikelen


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd