Stikstofaanpak Van der Wal onder druk: tientallen piekbelasters tegen uitkoop

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Analyse

Uitkoopregeling De boeren die de meeste stikstofbelasting in natuurgebieden veroorzaken, zijn zelden van plan zich te laten uitkopen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Wie dat wél overweegt, wilde vaak al stoppen voor het kabinet de uitkoopregeling aankondigde.

Een fors aantal van de grootste piekbelasters in de veehouderij peinst er niet over zich uit te laten kopen door het Rijk. Dit zeggen zij tegen NRC. Als zij niet stoppen met boeren, zal elders in het land een veelvoud aan kleinere veehouderijen moeten worden uitgekocht. Het gebruik van dwang door het kabinet komt dichterbij.

De BoerBurgerBeweging, bij de Provinciale Statenverkiezingen van vorige week de grootste partij in alle provincies, verzet zich hier juist mordicus tegen.

Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) kondigde in november een uitkoopregeling aan voor piekbelasters, voornamelijk veehouderijen die met hun stikstofuitstoot kwetsbare natuurgebieden het zwaarst belasten. De drieduizend grootste piekbelasters krijgen vanaf april een „woest aantrekkelijk” bod van het ministerie. Dat zou nog dit jaar een forse reductie van de stikstofuitstoot rond natuurgebieden moeten opleveren, zodat bouwprojecten die nu stilliggen weer op gang komen. Het ministerie heeft echter geen idee hoeveel piekbelasters bereid zijn zich te laten uitkopen.

Sterker nog, de lijst met bedrijven die in aanmerking komen voor de uitkoopregeling staat nog niet vast. De precieze criteria waarmee het ministerie bepaalt welke bedrijven piekbelaster zijn is er nog niet. Wel schreef Van der Wal in februari dat het gaat om „bedrijven die de natuur veel zwaarder belasten dan andere bedrijven”, ongeacht de locatie.

 

 

NRC rekende op basis van die definitie uit wie de piekbelasters zijn in de drie belangrijkste landbouwprovincies – Limburg, Noord-Brabant en Gelderland. De krant probeerde contact te leggen met alle boeren uit de top-100. Dat leidde tot gesprekken met 28 veehouders.

De overgrote meerderheid daarvan wil helemaal niet stoppen. Slechts drie veehouders zeggen dat te overwegen. De kabinetsaanpak komt verder onder druk te staan als de grootste piekbelasters niet meedoen – er moeten dan veel meer bedrijven lager op de lijst worden uitgekocht. Uit berekeningen van NRC blijkt dat voor elke boer uit de top-100 die niet meewerkt, het dubbele aantal verderop in de top-500 moet worden uitgekocht. Dat aantal loopt snel op naarmate je lager op de lijst komt en de bijdrage van een bedrijf aan de stikstofbelasting op de natuur lager is.

Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) kan pas iets over de deelnamebereidheid gezegd worden als de regeling open is gesteld. „De hoogte van de vergoeding en het gegeven dat er ná deze uitkoopregeling niet nog eens zo’n aantrekkelijke vrijwillige regeling komt, zal hierbij zeker van invloed zijn.”

Royaal bod

De grote piekbelasters weigeren om verschillende redenen zich uit te laten kopen, zeggen ze tegen NRC. Ze hebben het bedrijf recent overgenomen van hun ouders, of vinden dat ze het recht hebben om door te boeren – omdat hun vergunningen op orde zijn. Op het bod van minister Van der Wal reageren ze gelaten. „Ook al krijg ik een zak geld, wij hebben ons eigen stekkie opgebouwd en dat is niet te betalen”, zegt een veehouder uit Kootwijkerbroek, die anoniem wil blijven. Collega-boeren vinden de stikstofdoelen van het kabinet oneerlijk en vragen zich af of de natuur überhaupt lijdt onder hun stikstofuitstoot.

Wij hebben ons eigen stekkie opgebouwd en dat is niet te betalen

Veehouder uit Kootwijkerbroek

De drie veehouders die wel overwegen te stoppen, vrezen dat ze de uitstootreducerende investeringen van tienduizenden euro’s niet zullen terugverdienen. Twee van hen dachten al langer aan stoppen.

De piekbelasters die NRC sprak zijn pluimveehouders, varkensboeren, kalvermesterijen en andere rundveebedrijven. Het merendeel van de bedrijven ligt op of dicht bij de Veluwe. Onderling verschillen de bedrijven qua omvang: omdat veel stikstofuitstoot dicht bij de stal neerkomt, kan een middelgroot bedrijf dicht bij natuurgebied net zo goed een piekbelaster zijn als een veel groter bedrijf op grotere afstand.

De piekbelasters die NRC sprak zijn pluimveehouders, varkensboeren, kalvermesterijen en andere rundveebedrijven. Het merendeel van de bedrijven ligt op of dicht bij de Veluwe. Foto Eric Brinkhorst

Contact met de provincie of het Rijk over de stoppersregeling hebben ze geen van allen nog gehad. Dat verbaast Wim de Vries, hoogleraar integrale stikstofeffectanalyse aan Wageningen University & Research. „Als je wilt dat een uitkoopregeling effect heeft, moet je weten hoeveel boeren eraan mee willen doen. Het is onbegrijpelijk dat de overheid dit nog niet weet.” LNV zegt te wachten op inschrijvingen. „Het is aan de ondernemer zelf om de keuze te maken, de overheid zal daar zo goed mogelijk in begeleiden.”

Daarnaast bestaat nog veel onduidelijkheid over de uitkoopregeling zelf, zeggen de veehouders. Het kabinet zou in februari bekendmaken welke bedrijven in aanmerking komen, maar heeft dat over de Provinciale Statenverkiezingen getild. Het is ook nog niet duidelijk of Brussel de regeling, die 120 procent van de bedrijfswaarde moet vergoeden, goedkeurt. Het geven van een hoge uitkoopsom kan worden gezien als ongeoorloofde staatssteun. Veehouders vrezen bovendien dat ze een groot deel van het geld moeten afdragen aan de fiscus.

Haast maken

In oktober adviseerde Johan Remkes het kabinet haast te maken met het uitkopen van boeren. Nog voor het eind van 2023 moeten zo’n zeshonderd piekbelasters stoppen met boeren of hun uitstoot geminimaliseerd hebben, schreef hij. Het kabinet gaf zijn eigen draai aan Remkes’ advies en breidde de groep die kan worden uitgekocht uit naar drieduizend.

De achilleshiel van de kabinetsaanpak blijkt vrijwilligheid: een boer kan zelf bepalen of hij zich laat uitkopen. Dat maakt het resultaat onvoorspelbaar. Eind van dit jaar maakt het kabinet de balans op.

Het zou niet voor het eerst zijn dat een uitkoopregeling niet het gewenste resultaat zou behalen. Zulke regelingen voor veehouders hebben de afgelopen 25 jaar veel minder opgeleverd dan gehoopt, concludeerde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) afgelopen november in een onderzoek. Het planbureau acht het „moeilijk voorstelbaar” dat de huidige plannen worden gerealiseerd. Bij eerdere regelingen daalde de veestapel slechts met „enkele procenten”, terwijl nu een reductie van tientallen procenten nodig is.

Bij eerdere uitkoopregelingen deden voor „een belangrijk deel” kleinere veehouders mee, volgens het PBL, terwijl de grootste winst bij de grote bedrijven te halen is. Jan Vroegindeweij (59), wiens familie een aantal pluimveebedrijven met locaties in onder meer Opheusden bezit: „Waarom zou ik moeten stoppen? Wij zijn heel efficiënt, iedereen in de wereld zegt tegen ons dat we het goed doen.”

Forse reductie

Cruciaal voor het draagvlak van de piekbelastersaanpak is het landbouwakkoord, zegt stikstofprofessor Jan Willem Erisman van de Universiteit Leiden. Daarin wordt de toekomst van de landbouw vastgelegd. Het kabinet is daarover in gesprek met boerenorganisaties, natuurclubs, supermarktketens, banken, lagere overheden en voedselverwerkers, maar de gesprekken lopen tot nu toe stroef. „Als er geen akkoord komt, trekken veehouders zich ook terug uit de piekbelasteraanpak.” Donderdag trok Agractie, een van de onderhandelende partijen, zich terug uit de onderhandelingen.

Als de piekbelasteraanpak van het kabinet werkt, levert dat volgens Erisman en zijn collega Wim de Vries van Wageningen University & Research voldoende stikstofruimte op om de woningbouw op gang te brengen en onvergunde boerenbedrijven te legaliseren. Op langere termijn is dan pas een begin gemaakt aan het natuurherstel, benadrukken de hoogleraren. Het kabinet hoopt dat de piekbelasteraanpak „een forse reductie” oplevert van 100 mol per hectare kwetsbaar natuurgebied, de eenheid waarin de stikstofneerslag uitgedrukt wordt. De gemiddelde overschrijding per hectare kwetsbare natuur is zo’n 5,5 keer zoveel.

Mochten niet genoeg boerenbedrijven zich inschrijven, dan kan het kabinet overstappen op „verplichtend instrumentarium”. Onteigening en het intrekken van vergunningen zijn „bestaande mogelijkheden”, zegt LNV. Ook minder zware instrumenten als het beprijzen van stikstofuitstoot „zijn denkbaar”.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd