de Stentor | Miljoenen om weidevogel te redden, maar niets helpt: behalve bij deze boeren in Salland

Ondanks 400 miljoen euro aan subsidies is het aantal weidevogels in Nederland de afgelopen twee decennia gehalveerd. Op het Sallandse platteland tussen Zwolle en Raalte doen de bedreigde grutto, kievit, tureluur en scholekster het echter wonderbaarlijk goed. Met dank aan een groep idealistische boeren. Maar een ongenode gast dreigt de boel te verpesten. 'Als het zo doorgaat is de grutto hier straks verdwenen.'

Dit artikel is afkomstig uit het de Stentor. Elke dag verschijnt een selectie van de beste artikelen uit de kranten en tijdschriften op NU.nl. Daar lees je hier meer over.

Met een verrekijker tuurt boer Bertwin Elshof over de weilanden. Kieviten fladderen onrustig heen en weer om hun kinderen te beschermen tegen mogelijk gevaar. Zelf struinen de pluizige kuikens door het grasland op zoek naar voedsel. Iets verderop houdt een grutto zich juist opvallend rustig. "Die wil niet opvallen, want dan zou hij het nest verraden waar zijn vrouwtje zit te broeden", zegt Elshof.

Het boerenland tussen de Sallandse dorpen Laag Zuthem en Lierderholthuis lijkt in niets op veel andere weilanden. Geen kort gemaaid gras, maar kleurrijk hoger grasland waar boter- en pinksterbloemen bloeien. Watergeulen met een langzaam oplopend talud zorgen voor drassige grond. Een ideale biotoop voor weidevogels, zoals grutto's, die met hun lange snavel wormen uit de natte bodem peuteren.

In het voorjaar ziet Elshof dagelijks weidevogels op zijn land. Grutto en kievit, maar ook tureluur, wulp, patrijs en scholekster. Soms legt hij zijn werkzaamheden even neer om te genieten van het fascinerende schouwspel. "Leven in het land, prachtig om te zien. Het geluid van de grutto heeft iets magisch."

Veilige omgeving voor weidevogels

Ruim tien jaar geleden kochten negen boeren, onder wie Elshof, vijftig hectare grond in het Lierderbroek om bedreigde weidevogels weer een veilige plek in Overijssel te geven. Inmiddels beslaat het gebied 78 hectare en nemen de boeren er talloze maatregelen om het voor weidevogels aantrekkelijk te maken. Er zijn stuwtjes gebouwd, flauwe greppels gegraven en windwatermolens geplaatst. Alles om de waterhuishouding te reguleren en plas-dras gebieden aan te leggen. Bossages zijn verwijderd om een open polderlandschap te creëren. "Weidevogels houden van openheid", zegt Elshof. "Dan voelen ze zich veilig en zien ze gevaar beter aankomen. Een grutto zal geen eieren leggen vlak bij een bos."

Hoger en lager - kruidenrijk - grasland tussen de Sallandse dorpen Laag Zuthem en Lierderholthuis vormen de ideale broedomgeving voor weidevogels, zoals de grutto en de kievit.

Hoger en lager - kruidenrijk - grasland tussen de Sallandse dorpen Laag Zuthem en Lierderholthuis vormen de ideale broedomgeving voor weidevogels, zoals de grutto en de kievit.

Foto: Ronald Hissink

Vroeg maaien is er in het Lierderbroek niet bij. Op zeker de helft van het land blijft het gras tot 15 juni onaangetast. Zo groeit het hoog en kunnen weidevogels er hun nesten bouwen en schuilen voor gevaar. Andere delen worden korter gehouden, maar niet te kort.

Op de droge mest die er overheen wordt gegooid en het kruidenrijke gras dat er groeit, komen veel insecten af. Voor de kuikens is er zo voldoende voedsel als ze uit het ei kruipen. De vliegjes en insectjes happen ze op ooghoogte van het gras. "Onze doelsoort is de grutto", zegt Elshof. "Die is het meest kwetsbaar en stelt de hoogste eisen aan zijn biotoop. Als het met de grutto goed gaat, gaat het met de andere weidevogels ook goed."

Sinds Elshof en zijn collega-agrariërs maatregelen nemen, is het aantal broedparen gegroeid van tweehonderd tot vijfhonderd. Een mooi resultaat, het bewijs dat hun aanpak werkt. Maar tot frustratie van Elshof is de groei tot stilstand gekomen, een ongenode bezoeker verpest de boel. Daarover later meer.

Aanpak behoud weidevogel is mislukt

In Nederland gaat het slecht met de weidevogels. Al decennia daalt hun aanwezigheid razendsnel. Het aantal broedparen grutto's - de bekendste weidevogel - daalde de afgelopen twintig jaar van 60.000 naar 30.000, terwijl in diezelfde periode de jaarlijkse subsidie voor het behoud van de weidevogel groeide van 4 naar 33 miljoen euro. In totaal werd in twee decennia 400 miljoen uitgegeven om de weidevogel te redden. Zonder resultaat. De aanpak is mislukt, luidde recent de harde conclusie van de Algemene Rekenkamer in het kritische rapport 'Waar is de grutto?'.

Vogelbescherming Nederland onderschrijft deze conclusie. "De afgelopen jaren is er heel veel geld gestopt in maatregelen die weinig effectief waren", vertelt woordvoerder Ruud van Beusekom. "Legselbeheer was het adagium, de nesten beschermen tegen vroeg maaien en vertrapping door koeien. Prima, maar dat alleen is lang niet genoeg, zo blijkt. Want als de kuikens uitkomen, hebben ze voedsel nodig, anders sterven ze alsnog. Dat is wat er nu op grote schaal gebeurt. Op de kort gemaaide weilanden zitten te weinig insecten waarmee de kuikens zich kunnen voeden."

Plas-dras gebieden met een laag oplopend talud, zoals hier in het Sallandse Lierderbroek, zijn ideaal voor weidevogels. Het land is drassig en zacht, waardoor bijvoorbeeld de grutto met zijn lange snavel wormen uit de grond kan peuteren.

Plas-dras gebieden met een laag oplopend talud, zoals hier in het Sallandse Lierderbroek, zijn ideaal voor weidevogels. Het land is drassig en zacht, waardoor bijvoorbeeld de grutto met zijn lange snavel wormen uit de grond kan peuteren.

Foto: Ronald Hissink

Meeste weidevogels komen in Nederland broeden

Nederland is van oudsher belangrijk grondgebied voor weidevogels. In het voorjaar vliegen ze vanuit Afrika naar onze delta om hier hun eieren uit te broeden. Zo'n 80 procent van alle grutto's komt naar de natte en voedzame polders. Met name het Groene Hart, Noord-Holland, Friesland en delen van Overijssel zijn belangrijke weidevogelgebieden.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw waren er nog zo'n 150.000 grutto broedparen in Nederland. Daarvan is nog slechts 20 procent over. Het heeft meerdere oorzaken dat hun aantal zo hard achteruit gaat, maar de intensieve veehouderij is de belangrijkste. "Hierdoor is het landschap enorm veranderd, met als gevolg de teloorgang van de biodiversiteit", vertelt Van Beusekom. "Om het land intensief te bewerken is het waterpeil verlaagd. Bovendien maaien veel boeren hun land al vroeg. De kruidenrijkdom van het grasland is hierdoor sterk achteruit gegaan. Vroeger zag je veel meer boterbloemen en madeliefjes, nu zijn het vooral gifgroene grasmatten waar weinig insecten op af komen. Dit alles is funest voor weidevogels."

Een grutto bewaakt haar eieren in een weiland. Het beeld komt uit de nieuwe natuurfilm van Ruben Smit over de grutto.

Een grutto bewaakt haar eieren in een weiland. Het beeld komt uit de nieuwe natuurfilm van Ruben Smit over de grutto.

Foto: Ruben Smit

Meer gebieden voor weidevogel inrichten

Toch is er hoop. Anderhalf jaar terug kwamen de Vogelbescherming en andere natuurorganisaties onder leiding van oud-minister Pieter Winsemius met het Aanvalsplan Grutto. Daarin zijn concrete stappen benoemd om het tij te keren. De belangrijkste is het creëren van een netwerk van gebieden met effectief weidevogelbeheer. Zoals boer Elshof in het Lierderbroek in Salland doet, maar dan op veel grotere schaal. In heel Nederland moeten zeker 35 van dit soort kerngebieden komen, waar boeren weidevogelvriendelijke maatregelen nemen en daarvoor ook betaald krijgen. Voor de uitvoering van het plan heeft het kabinet zo'n 70 miljoen euro gereserveerd.

"Er zijn veel kansrijke gebieden voor weidevogels die nu niet of nauwelijks worden benut", zegt Van Beusekom. "Hun aantal moet omhoog en met boeren in die gebieden moeten afspraken worden gemaakt over het nemen van de juiste maatregelen, zoals kruidenrijk gras en meer plas-dras gebieden. Daarvoor is geld nodig, want deze maatregelen zijn vaak nadelig voor het verdienmodel van de boer."

Hoewel Van Beusekom in het recente verleden vreesde dat de weidevogel het in Nederland niet lang meer zou redden, heeft hij inmiddels zijn optimisme hervonden. Hij ziet dat er een kentering gaande is. "De politiek is ervan doordrongen dat het vijf voor twaalf is voor de weidevogel in ons land. Ook steeds meer boeren zien in dat het belangrijk is om maatregelen te nemen. Dus ja, ik ben hoopvol gestemd. Terug naar 150.000 grutto broedparen is onmogelijk, maar de neergang stoppen en weer voorzichtig groeien naar zo'n 40.000 moet te doen zijn."

Overijssel stopt miljoenen in redden weidevogels

Ook Overijssel gaat hiermee aan de slag. In deze provincie ligt 2000 hectare grond waar maatregelen genomen worden om het de weidevogel naar de zin te maken, zoals het grasland pas maaien na half juni. In zogenoemde beheerovereenkomsten zijn afspraken gemaakt tussen provincie en boeren over het nemen van de juiste maatregelen. In totaal 405 boeren werken daar in Overijssel aan mee en ontvangen een subsidie. Jaarlijks is er in deze provincie 2,7 miljoen euro beschikbaar.

Doel is om de drie bestaande kerngebieden voor weidevogels uit te breiden, zoals het Aanvalsplan Grutto voorschrijft. "In Overijssel zijn hiervoor drie gebieden in beeld", vertelt woordvoerder Jelmer Geerds. De Mastenbroekerpolder, Weerribben-Wieden en het Sallandse Lierderbroek. "Vanaf volgend jaar is er voor deze gebieden fors meer beheer mogelijk", aldus Geerds.

Grutto eieren, verstopt tussen het hoge gras.

Grutto eieren, verstopt tussen het hoge gras.

Foto: Han Bouwmeester

© Eveline Van Elk

Roofdieren vreten eieren en kuikens op

Mooie plannen waar ook boer Elshof achter staat. Al zal de overheid boter bij de vis moeten doen. Want een boer die zijn land inricht voor de weidevogel is mooi, maar hij loopt wél inkomsten mis. Hij kan er niets verbouwen, haalt geen gras van zijn land en zijn koeien leveren minder melk. "Veel boeren zijn best bereid om zich in te spannen voor de weidevogel", denkt Elshof. "Maar dan moet er financiële compensatie tegenover staan. Het verdienmodel moet kloppen."

Toch is Elshof niet optimistisch. Dat heeft alles te maken met een ongenode gast: de vos. Meer dan de helft van alle nesten in het Lierderbroek valt ten prooi aan predatie, blijkt uit twee onderzoeken die in opdracht van de provincie zijn uitgevoerd. "De vos staat met stip op één, gevolgd door de steenmarter", zegt Elshof met een zucht. "Hierdoor is de groei van het aantal broedparen bij ons de afgelopen jaren tot stilstand gekomen, ondanks al het werk wat we erin stoppen. Het is dweilen met de kraan open, heel frustrerend."

De vos mag in het Lierderbroek bejaagd worden, de steenmarter niet. Eens per week gaat Elshof 's nachts op jacht. Vorige week schoot hij twee vossen, maar vaak genoeg lukt het niet. "Het is niet zo dat hier twintig vossen zitten, maar ook al loopt er maar één; die vreet in een nacht wel vijftien nesten leeg."

Zonder maatregelen straks geen grutto meer

Het bestrijden van de vos in een klein gebied zoals het Lierderbroek zet volgens Elshof op de lange termijn geen zoden aan de dijk. In zijn ogen zijn er in Oost-Nederland te veel vossen en moet hun aantal in de wijde regio omlaag. Om de teloorgang van de weidevogel te stoppen en de populatie weer te laten groeien, mag niet meer dan 20 procent van de nesten opgegeten worden. Nu ligt dat percentage veel hoger.

Het heeft iets kroms, vindt Elshof. "De grutto is onze nationale vogel en wordt ernstig bedreigd, terwijl de vos overal voorkomt: van Spanje tot Noorwegen. Waarom moeten we de vos zo streng beschermen als hij hier alle grutto's opeet?"

Predatie hoort bij de natuur, weet ook Elshof, maar het evenwicht is zoek - is zijn overtuiging. "De politiek moet stappen durven nemen om het aantal vossen en steenmarters omlaag te brengen. Gebeurt dat niet, dan kunnen we nog zoveel extra miljoenen investeren, maar dan is de grutto hier over een tijdje gewoon verdwenen."

De 5 bekendste weidevogels van Nederland
Nederland is van oudsher dé 'weidevogelhoofdstad' van de wereld. Het open landschap, de bloemrijke weides met veel insecten voor de kuikens, het drassige grasland: het vormde eeuwenlang de ideale biotoop voor weidevogels. Maar met de afname van de biodiversiteit, neemt ook het aantal weidevogels in ons land snel af. De vijf bekendste weidevogels van Nederland op een rij.

1. Grutto


De grutto overwintert in West-Afrika of Zuidwest-Europa en strijkt meestal eind februari in ons land neer. Grutto's keren bijna altijd terug naar hun eerste broedplek. Momenteel zijn er nog zo'n 30.000 broedparen, een laagterecord.

2. Kievit
Een onmiskenbare verschijning met zijn opvallende kuif, brede vleugels en dartelende buitelingen in de lucht. De kievit telt op dit moment tussen de 89.000 en 130.000 broedparen. Beduidend meer dan de grutto, maar hun aantal neemt sneller af.

3. Scholekster
Zeer zorgzaam, voedt als een van de weinige weidevogels zijn jongen. Het nest is meestal een simpel kuiltje in het gras. Broedt ook op platte daken met kiezels, hoog en veilig. Telt tussen de 30.000 en 37.000 broedparen, maar hun aantal neemt de laatste tien jaar samen met de kievit het snelst af.

4. Veldleeuwerik
Bekend vanwege de uitbundige zangvluchten van de mannetjes. Vliegen naar grote hoogte om vervolgens in een dansende glijvlucht hun zangkunsten te laten horen aan de vrouwtjes. Momenteel telt de veldleeuwerik tussen de 34.000 en 44.000 broedparen. Hun aantal nam sinds de jaren tachtig flink af, maar is de laatste jaren redelijk stabiel.

5. Tureluur
De tureluur is een liefhebber van drassige weilanden met slootjes, pollen en kruidenrijk gras. De kuikens verlaten al snel het nest en scharrelen zelf hun kostje bij elkaar. Van de tureluur zijn op dit moment tussen de 16.000 en 20.000 broedparen. Hun aantal neemt jaarlijks met bijna 5 procent af.

(Bron: Natuurmonumenten, Vogelbescherming en Sovon)


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd