CO2 compenseren door bomen te planten – maar dan brandt het bos af

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Bosbranden Veel bedrijven compenseren hun uitstoot van broeikasgassen door bomen te planten. Maar wat gebeurt er met die emissierechten als zo’n compensatiebos afbrandt?

Bij Microsoft, bij BP en Shell, en bij luchtvaartmaatschappijen als KLM en easyJet zullen ze deze zomer met enige zorg naar de vele bosbranden hebben gekeken. Deze bedrijven betalen – net als veel andere – voor aanleg of onderhoud van bossen om daarmee hun eigen uitstoot van broeikasgassen te compenseren. Voor iedere ton kooldioxide die in bomen wordt vastgelegd, ontvangt het bedrijf een emissiecertificaat. De handel in deze certificaten is inmiddels een miljarden-business.

Het is ook een slim idee. Bomen nemen CO2 op, groeien van de koolstof en geven de zuurstof weer af. Een bedrijf dat bomen plant, of complete bossen aanlegt, helpt de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer te verminderen en mag die vervolgens aftrekken van de eigen uitstoot. Win-win, zo lijkt het: meer natuur en minder broeikasgassen, terwijl bedrijven op een betaalbare manier aan hun milieuverplichtingen voldoen, en ook nog eens hun ‘groene’ imago kunnen oppoetsen.

Maar wat gebeurt er als zo’n compensatiebos in vlammen opgaat, waardoor alle opgeslagen CO2 toch weer in de atmosfeer belandt? Zou het bedrijf dan de vrijgekomen CO2 niet alsnog in zijn eigen koolstofboekhouding moeten opvoeren?

Critici wijzen mede daarom zo’n compensatiesysteem af. De CO2 die bedrijven uitstoten blijft eeuwenlang in de atmosfeer, zeggen zij. Om die uitstoot werkelijk te compenseren, zou de compensatiebossen dus gedurende vele generaties moeten worden onderhouden. Maar bomen worden soms (legaal of illegaal) gekapt, ze kunnen ziek worden en als ze doodgaan komt de CO2 toch weer langzaam vrij. En een bosbrand kan in één klap alle klimaatwinst tenietdoen.

Dat het bij een bosbrand niet om kleine hoeveelheden CO2 gaat, blijkt wel uit de cijfers. De Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) van de Europese Unie becijferde dat in 2021 bij branden op het noordelijk halfrond maar liefst 1,76 gigaton kooldioxide vrijkwam. Dat is meer dan het dubbele van de CO2-uitstoot van heel Duitsland. Ook dit jaar waren bosbranden in Europa verantwoordelijk voor veel extra broeikasgassen. Precieze cijfers zijn er nog niet, maar volgens CAMS staat wel vast dat de uitstoot door bosbranden deze zomer de hoogste was van de laatste vijftien jaar door de vele branden in Spanje, Portugal en Zuidwest-Frankrijk.

Uitstoot door bosbranden was deze zomer de hoogste van de laatste vijftien jaar

Het Amerikaanse ruimtevaartcentrum NASA, dat met behulp van satellieten veel atmosferische data verzamelt, concludeerde dat Californische natuurbranden in 2020 ruim 90 miljoen ton CO2 hadden uitgestoten. Dat is 50 procent meer dan de CO2-emissies van de complete energiesector in Californië. „Bosbranden zorgen voor koolstofemissies die het klimaat beïnvloeden en leiden tot gebeurtenissen die op hun beurt bijdragen aan nog meer bosbranden”, schrijft NASA.

Brandweermannen op weg om het zogenoemde Bootleg Fire te blussen in juli 2021. Foto Nathan Howard/AP Photo

Californië, waar emissiehandel met behulp van boscertificaten een grote vlucht heeft genomen, heeft daar iets op gevonden. Bosbouwbedrijven die emissiecertificaten verkopen moeten een buffer aanhouden van bomen waarvan ze de opgeslagen CO2 niet mogen verhandelen. Het gaat om 2 tot 4 procent voor het geval een bos in vlammen opgaat. Ook voor eventuele insectenplagen en andere boomziektes moeten bomen achter de hand worden gehouden, net als voor de gevolgen van droogte of storm (samen nog eens ongeveer 6 procent). Daarnaast mag 9 procent van de vastgelegde emissies niet worden verkocht om ‘menselijke risico’s’ op te vangen, zoals een faillissement van het bosbouwbedrijf of (illegale) houtkap. Al met al moeten de bosbouwbedrijven een ‘spaarpot’ aanhouden van zo’n 20 procent. Ze moeten dus van iedere vijf bomen die ze planten één boom in reserve houden voor als een van de andere vier doodgaat.

De kopers van de boscertificaten zijn dus zelf niet direct verantwoordelijk voor in hoeverre die de bespaarde hoeveelheid CO2 echt weerspiegelen. Toch maakt een bedrijf als Microsoft zich grote zorgen over de bosbranden. Niet alleen zal de prijs van de certificaten fors stijgen als het brandgevaar door klimaatverandering verder toeneemt, ook kan het vertrouwen in de emissiehandel en dus in de groene ambities van bedrijven erdoor worden aangetast.

Elizabeth Willmott, projectmanager van Microsofts programma voor CO2-compensatie, pleitte daarom in 2021 op een bijeenkomst over emissiehandel voor een betere inschatting van de risico’s van deze manier van compenseren. Op het moment van Willmotts pleidooi ging een deel van Microsofts vastgelegde emissies letterlijk in rook op. Bij het beruchte Bootleg Fire, een immense bosbrand in Klamath Falls in Oregon, werden ook de bossen waarin Microsoft miljoenen had geïnvesteerd getroffen. „We willen niet dat we hierdoor gedwongen worden om ons terug te trekken uit nature-based oplossingen”, aldus Willmott.

Voor Microsoft, dat in totaal al meer dan een miljard dollar kwijt is aan klimaatcompensatie, is het bosbouwprogramma van groot belang om de belofte van klimaatneutraliteit in 2050 waar te maken. Microsoft streeft naar neutraliteit voor de complete waardeketen van zijn producten, dat wil zeggen inclusief het gebruik ervan door consumenten en zelfs inclusief de eigen emissies uit het verleden. Het gaat in totaal volgens de techgigant om ongeveer 1,3 miljoen ton CO2. Zonder bomen is die hoeveelheid voorlopig onhaalbaar.

De vraag is of de boscertificaten op termijn houdbaar zijn. Zeker is dat de huidige bomenbuffers die aan die certificaten gekoppeld zijn ontoereikend zijn. Volgens CarbonPlan, een organisatie die emissiehandel en bosbouwprojecten onderzoekt, zijn de reserves in Californië berekend op maximaal één extreem brandseizoen per vier jaar – terwijl twee van de laatste drie seizoenen als extreem kunnen worden aangemerkt. Volgens een recent wetenschappelijk onderzoek is in de afgelopen tien jaar al een vijfde van de buffervoorraad uitgeput. Dat is een hoeveelheid die eigenlijk bedoeld was voor een hele eeuw.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd