We hebben nieuwe mannen nodig

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

De man, partner bij een groot kantoor op de Zuidas, kijkt me bijna wanhopig aan. „Geef me iets”, smeekt hij. „Drie dingen om te doen, drie dingen om te laten.” Hij zit er helemaal klaar voor, pen en papier in de aanslag, vastbesloten zijn leven als leider te verbeteren. Hij moet wel. Sinds de uitzending van Boos over The Voice is #MeToo terug op de corporate agenda. Maar nu is het menens. Miljoenen mensen zagen hoe jonge vrouwen vertelden dat hun grenzen rücksichtslos waren overschreden door mannen met macht en hoe John de Mol vervolgens de bal terug bij hen legde: waarom hebben ze dat niet eerder gezegd? Zijn deur staat immers altijd open. Sociale media ontploften en in kranten verschenen al snel analyses die gehakt maakten van de manier waarop De Mol zichzelf buiten schot hield. „Beste John, het ligt niet aan de vrouwen”, schreven zijn vrouwelijke werknemers in een paginagrote advertentie.

Het lijkt een breekpunt in de #MeToo-beweging. Sinds die in 2017 begon, kwam het debat in Nederland tot nog toe niet veel verder dan schandalen, waarbij de focus vooral lag op naming-and-shaming van daders dan wel op de vraag of de klagers wel recht op klagen hadden. Maar in Boos gebeurde iets anders.

Hier werd de macht ter verantwoording geroepen. En miljoenen Nederlanders zagen met eigen ogen de arrogantie van de man die dit allemaal had kunnen voorkomen, maar die zich schaamteloos beriep op onwetendheid en daarmee zijn verantwoordelijkheid afschoof op vrouwen van wie de meesten niet eens bij hem in dienst waren, laat staan dat ze zijn open deur wisten te vinden.

We zagen dezelfde schijnbare onwetendheid bij Volt, waar voorzitter Laurens Dassen een minderjarige medewerker adviseerde Kamerlid Nilüfer Gündogan zelf te confronteren met ongewenste intimiteiten en ook bij andere serieuze klachten niet of te laat ingreep.

We zien het nu bij D66, waar de partijtop stelselmatig blind is gebleken voor overschrijdend gedrag en Sigrid Kaag zelfs durfde te verzekeren, vlak voor de verkiezingen vorig jaar, dat er geen sprake is van een structureel onveilige omgeving voor werknemers.

En we zagen het in een ontluisterende aflevering van Vandaag Inside, waar Johan Derksen vertelde ooit bij een bewusteloze vrouw „een kaars erin te hebben gestopt” en zijn tafelgenoten hier smakelijk om moesten lachen. In elk geval was het geen honkbalknuppel, merkte René van der Gijp zelfs nog op. De media reageerden uiterst kritisch op niet alleen Derksen en zijn kompanen, maar ook op omroepbaas John de Mol, die zich wederom tot weinig meer verwaardigde dan ‘een gesprek’ met Derksen.

Lees ook: John de Mol heeft gewoon geen idee

We zullen de komende maanden ongetwijfeld meer van dit soort voorbeelden zien, want de beer lijkt nu dan toch los in Nederland. Het biedt een weinig fraai zicht op een groep die tot nu toe buiten beschouwing bleef: niet de daders, niet de slachtoffers, maar de mensen eromheen. De bazen, de managers, de Zuidas-man die hoopt dat ik hem een (not) to do-lijstje kan geven waarmee hij dit varkentje kan wassen.

Dat kan ik niet, al heet ik als diversiteitsconsultant expert op dit gebied. Seksueel grensoverschrijdend gedrag is geen probleem dat je wel even fikst en het als zodanig bekijken is juist onderdeel van het probleem. Natuurlijk, ik kan een aantal vuistregels geven. 1. Raak vrouwelijke collega’s niet aan. 2. Noem vrouwen niet lieftallig, charmant of anderszins bevestigend in hun rol als poppetje om naar te kijken. 3. Zorg er te allen tijde voor dat je ogen niet afdwalen als je tegenover een vrouwelijke collega staat. 4. Doe basically niets met of tegen vrouwelijke collega’s wat je niet ook met of tegen mannelijke collega's zou doen. 5. Maak geen seksistische grappen. 6. Als een man in jouw omgeving dat wel doet, maak hem erop attent dat seksisme niet grappig is. 7. Maak seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar in je teams. 8. Zorg dat je dit in een psychologisch veilige omgeving doet. 9. Weet je niet hoe je een psychologisch veilige omgeving creëert, lees dan Amy Edmondsons The Fearless Organization.

Hier staakt de man zijn driftig schrijven en kijkt op. „Sorry, maar ik ga niet een heel boek lezen.”

Lees ook: Het woord van de man is nu minder waard

Dat deze leider niet de tijd neemt om een boekje te lezen over goed leiderschap, is tot daaraan toe. Mogelijk houdt hij niet van lezen, zit hij net als iedereen klem tussen back-to-back-meetings, of zijn er tig andere boeken die hij nog moet lezen. Het probleem is dat hij überhaupt zo’n boek zou moeten lezen om te begrijpen hoe belangrijk sociale veiligheid is op de werkvloer.

Je zou denken dat bestuurders dat wel weten na al die leiderschapsprogramma’s waarmee ze worden klaargestoomd voor hun nobele taak. Je zou denken dat ze daarin hebben geleerd dat de werkomgeving voor de meeste mensen eerst en vooral een sociale omgeving is en dat hier dus allerlei gevaren op de loer liggen: te worden afgekeurd om wie je bent, er niet bij te horen, niet te worden erkend, gezien en gerespecteerd, niet goed genoeg te zijn.

Gedrag dat onbesproken blijft is niet hetzelfde als onbesproken gedrag

Je zou denken dat ze hebben geleerd dat een goed leider dus eerst en vooral zorgt voor een sociaal veilige omgeving, omdat mensen anders bang zijn om onwetend dan wel kritisch over te komen en het dus wel uit hun hoofd laten om vragen te stellen, kritiek te uiten of hun ervaringen te delen.

Je zou denken dat dat het eerste was waar ze aan dachten toen de #MeToo-beweging in 2017 losbarstte: wacht eens even, zorg ik wel voor voldoende psychologische veiligheid in mijn teams? Gezien de opleving die nu nodig blijkt, is de kans groter dat ze dachten: ik hoor niks, dus het zal bij ons wel niet gebeuren.

De kans dat in een gemiddeld bedrijf geen sprake is van seksuele intimidatie, is ongeveer zo groot als de kans dat de baas een vrouw is. Volgens de statistieken heeft bijna een op de twee vrouwen in Nederland enige vorm van lichamelijk of seksueel geweld meegemaakt en bijna drie op de vier vrouwen zijn ooit mikpunt van seksuele intimidatie geweest. Deze cijfers zijn in lijn met de rest van de wereld, zelfs nog iets hoger. Tenzij ze hun medewerkers van Mars halen, is het dus vrij aannemelijk dat seksueel grensoverschrijdend gedrag in de beste bedrijven voorkomt.

Niettemin zijn er sinds 2017 maar weinig casussen uit het bedrijfsleven naar boven gekomen. De schandalen die de kranten haalden, kwamen uit de sport, de media en de entertainment, en nu dan uit de politiek. Heel verrassend is dit niet. Voor bedrijven is reputatie een van hun belangrijkste assets, dus zij hebben er alle belang bij om fratsen van leidinggevenden uit de openbaarheid te houden. Tussen casus en krant zetten zij eenvoudigweg een geheimhoudingsovereenkomst: een contract dat slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag tekenen wanneer ze het bedrijf verlaten, met daarin de belofte dat ze met geen woord zullen reppen over wat er is gebeurd. Het gevolg hiervan is niet alleen dat deze vrouwen – want dat zijn de slachtoffers overwegend – nog jarenlang last hebben van traumatiserende gebeurtenissen, maar ook dat het grensoverschrijdend gedrag onbesproken blijft binnen het bedrijf.

Lees ook: Zet de dickpic in als mortiergranaat

Gedrag dat onbesproken blijft is echter niet hetzelfde als onbesproken gedrag. Er valt genoeg aan te merken op seksuele intimidatie, onder andere dat het veelal samenhangt met andere vormen van grensoverschrijdend gedrag. Zoals onderzoek van Marijke Naezer, Marieke van den Brink en Yvonne Benschop laat zien, staat seksueel grensoverschrijdend zelden op zichzelf. Meestal is het onderdeel van een aaneenschakeling van wangedrag, zoals pesten, buitensluiten en verbale intimidatie. In die zin fungeert seksueel grensoverschrijdend gedrag als een soort kanarie in de kolenmijn. Waar seksuele intimidatie is, heerst een onveilige cultuur.

Nu ging dit onderzoek uitsluitend over academische werkomgevingen, maar we zouden deze conclusie lijnrecht kunnen doortrekken naar bedrijven. Er blijkt namelijk een aantal specifieke factoren die onveiligheid in de hand werken, te weten: een hiërarchische structuur, onderlinge competitie, een focus op performance en een individualistische mentaliteit. Zeg maar de building blocks van een corporate cultuur. Nu hoeven deze niet per se slecht te zijn. Zo kan gezonde competitie het beste in de mens naar boven halen en is het evident dat performance belangrijk is om doelen te behalen – bij voetbal hou je ook de ogen op de bal en niet op hoe groen het gras is. Maar te veel competitie kan zorgen voor angst en ellebogenwerk en te veel focus op performance kan de mens uit het oog doen verliezen. Een te hiërarchische structuur kan maken dat ondergeschikten uit strategisch oogpunt nalaten kritische vragen te stellen, en te veel individualisme maakt dat iedereen vooral het eigen hachje redt. Oftewel: zet er ‘te’ voor en je krijgt een verhoogd risico op een onveilige cultuur.

De kans dat in een gemiddeld bedrijf geen sprake is van seksuele intimidatie, is ongeveer zo groot als de kans dat de baas een vrouw is

Leiderschap speelt hierin een bepalende rol. In 2019 berichtte het World Economic Forum evenwel dat emotionele intelligentie afkalft boven een bepaald niveau in organisaties, met een dieptepunt op het niveau van de ceo. Dit is niet omdat ceo’s slechte mensen zijn, maar volgens het WEF eerder een logische uitkomst van een systeem waarin promoties worden beslist op basis van omzetprestaties en anciënniteit in plaats van op social skills. Het verklaart waarom een Marc Overmars nog steeds voor ‘goed directeur’ kan doorgaan, ook al stuurde hij ongevraagd foto’s van zijn geslachtsdeel naar vrouwelijke medewerkers. Goed leiderschap en emotionele intelligentie zijn in ons collectieve begrip niet onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Sterker, de culturen an sich lijken emotionele intelligentie actief te ontmoedigen. Volgens onderzoek van onder andere Harvard en Stanford zijn bedrijfsculturen typisch een context waarbinnen mannen druk voelen hun mannelijkheid te bewijzen. Dit hangt samen met voornoemde building blocks, die we maatschappelijk beschouwen als zogenaamd masculiene waarden. Hoe competitiever en onafhankelijker, hoe meer je volgens de norm een ‘echte’ man bent.

Beeld Getty Images, bewerking NRC

Cultureel gezien, schrijven de onderzoekers, gaat mannelijkheid ten diepste over het verkrijgen van dominantie, over vrouwen, maar ook over andere mannen. Zoals op de top van de apenrots de alfa-aap staat, zo staat aan de top van de bedrijfshiërarchie degene die uitblinkt in wat de onderzoekers ‘bad but bold’ gedrag noemen: extreme werkuren, agressie en, jawel, seksuele intimidatie. Niet ontoevallig is dat ook degene die getuigt van de minste emotionele intelligentie – skills als empathie of sympathie maken kwetsbaar en dat staat haaks op de eis van dominantie. Bovendien zijn dit waarden die we geneigd zijn toe te schrijven aan vrouwen, en als echte mannen iets niet zijn, dan is het vrouwelijk.

Deze wedstrijdjes ver pissen beperken zich niet tot organisaties. Zoals Simone de Beauvoir al schreef is een hegemoniale mannelijkheid verweven tot in alle haarvaten van de samenleving. De maatschappelijke norm voor succes is masculien: zoveel mogelijk presteren, werken, geld verdienen, status vergaren en assertief zijn, rationeel en onafhankelijk. Het kapitalisme en het patriarchaat gaan hand in hand. Iedere roep om verandering, zij het door feminisme of door alternatieve economische modellen, wordt als bedreiging opgevat door de mannen die er baat bij hebben om het systeem in stand te houden. De term ‘radicaal’ is dan nooit ver weg om zogenoemde idealisten af te serveren.

Prima, zou ik zeggen. Radicaal en idealisme betekenen niets anders dan een grondig streven om een betere wereld te bereiken. Als ik de Zuidas-man en alle bazen en werkgevers een tip mag geven: wees radicaal én idealistisch. Albert Einstein schreef dat we een probleem niet kunnen oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt. We hebben nieuw denken nodig. Nieuwe mannen. Mannen die de alfanorm durven betwisten en met een betere versie van mannelijkheid komen. Mannen die stoerheid niet verwarren met seksisme en de ballen hebben om zich kwetsbaar te tonen. Maar allereerst hebben we nieuwe leiders nodig. Leiders die over hun eigen schaduw kunnen stappen en begrijpen dat er meerdere perspectieven op dezelfde werkelijkheid bestaan. Leiders die begrijpen dat leiderschap nauw samenhangt met emotionele intelligentie. Leiders die niet op tafel dansen terwijl hun medewerkers zich onveilig voelen.

Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 14 mei 2022

Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd