Rekenkamer bezorgd over snel groeiende uitgaven

N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.

Verantwoordingsdag Het financieel beheer bij de overheid is opnieuw niet op orde, aldus de Algemene Rekenkamer. En dat juist op een moment dat het kabinet veel meer wil gaan uitgeven.

Arno Visser stond woensdag met een „ongemakkelijk gevoel” in de Tweede Kamer. Voor het derde jaar op rij moet de president van de Algemene Rekenkamer constateren dat de boekhouding van de overheid niet op orde is. En tegelijkertijd heeft het nieuwe kabinet grote plannen om nog veel meer geld uit te geven. „Dan stapelen de risico’s zich op”, waarschuwt de Rekenkamer in het jaarlijkse onderzoek naar het financieel beheer van de rijksoverheid.

Lees ook: Rekenkamer voor derde jaar op rij ernstig bezorgd over financieel beheer overheidsuitgaven

Op deze ‘Verantwoordingsdag’ spreekt Visser nog strengere woorden dan vorig jaar. Toen was er al van alles niet op orde. Dit jaar zijn er nog meer onvolkomenheden. Een „zorgwekkend hoog percentage” van de financiële verplichtingen, die ministeries in 2021 zijn aangegaan, is volgens de Rekenkamer niet ‘rechtmatig’. Daarmee wordt bedoeld dat bedragen niet goed zijn verantwoord of dat procedures, zoals het tijdig informeren van de Tweede Kamer, niet of onvoldoende zijn gevolgd. „Decennialang was een hoge rechtmatigheid een verworvenheid en voor het derde jaar op rij is dat nu anders”, aldus Visser tegen de Kamer.

Telkens krijgt de Rekenkamer van het kabinet te horen: het zijn moeilijke tijden. De aankoop van aandelen KLM-Air France in 2019? Uitzonderlijk. De coronacrisis? Uitzonderlijk. Door de pandemie moest de overheid onder druk in korte tijd veel meer geld uitgeven. In 2021 33 miljard euro extra volgens de Rekenkamer. Ook 2022 dreigt in financieel opzicht uitzonderlijk te worden: door de oorlog in Oekraïne maakt de overheid extra hoge kosten voor militaire hulp, de opvang van grote aantallen vluchtelingen en de door de Russische agressie acuut geworden versterking van de Nederlandse krijgsmacht. En in de komende jaren stonden al meer grote projecten op de rol, zoals de energietransitie en het oplossen van de woningnood.

Al die uitzonderlijke situaties leiden er ook toe dat het ‘budgetrecht’ van de Kamer wordt uitgehold, meent de Rekenkamer. Formeel moet de Tweede Kamer worden geïnformeerd over nieuwe uitgaven, maar zich beroepend op noodsituaties sloeg het kabinet deze stap regelmatig over. Vorig jaar maakte de Rekenkamer hier al een punt van. Toen zei premier Mark Rutte (VVD) dat dit met „een extra postzegel” op te lossen was. Visser noemde dat woensdag „een hele merkwaardige opmerking”. Minister Sigrid Kaag (Financiën, D66) slaat, volgens hem, gelukkig een iets andere toon aan.

Als extra miljarden voor het onderwijs verkeerd worden uitgegeven dan is dat meer dan een boekhoudkundig probleem, maar hebben „echte kinderen” straks een taalachterstand

Volgens de Rekenkamer wordt er iets te vaak ‘uitzonderlijk’ geroepen en kennen veel problemen een lange voorgeschiedenis, van ver vóór corona. Op ministeries is juist op de afdelingen financieel beheer bezuinigd de afgelopen tien jaar. Fors zelfs, zegt Visser. De ernstige onvolkomenheden bij de ministeries van Volksgezondheid en Defensie komen door een tekort aan mensen bij de afdelingen die gaan over het beheer van financiën en van materieel. Dat mag saai klinken, zei Visser, „maar dat ze cruciaal zijn blijkt in uitzonderlijke tijden. Specifieke kennis en kunde ontbreekt op momenten dat het erom spant”.

Hoe kan het kabinet nieuwe problemen voorkomen? „Er moeten veel meer mensen bij in al die verschillende beheersfuncties”, zei Visser. Regels moeten eenvoudiger. „De overheid is inderdaad complex, maar vooral ook complex gemáákt.” En kan dus ook weer simpeler. En ministers moeten een „realistisch tijdspad” voor hun plannen hanteren. Al was het alleen al omdat het moeilijk zal zijn om mensen te vinden die hun plannen kunnen uitvoeren nu de arbeidsmarkt zo krap is.

De crisis rond het financieel beheer raakt burgers direct. Als extra miljarden voor het onderwijs verkeerd worden uitgegeven dan is dat meer dan een boekhoudkundig probleem, maar hebben „echte kinderen” straks een taalachterstand. Visser gaf woensdag ook het voorbeeld van de Toeslagenaffaire. De Tweede Kamer en het kabinet werden het weliswaar snel eens over herstelbetalingen voor gedupeerde ouders, maar om tempo te maken werd een wettelijke grondslag hiervoor achterwege gelaten. Dat klinkt sympathiek, maar burgers, zegt Visser, moeten indien nodig wel hun recht kunnen halen – en daar heb je echt een wet voor nodig. „Het moge waar zijn dat een meerderheid van de Kamer akkoord is, maar dat is niet hetzelfde als voldoen aan de voorwaarden van de democratische rechtsstaat.”

Lees ook dit opiniestuk: Meer geld naar defensie: scepsis blijft op zijn plaats

Bij de totstandkoming van de regeling, en ook die voor de gedupeerden van aardbevingsschade in Groningen, is ook niet genoeg gekeken naar de uitvoerbaarheid, waardoor er nu, paradoxaal genoeg juist door de wens om alles sneller te laten gaan, vertraging is ontstaan. Visser hamerde woensdag op het belang van meer politieke aandacht voor de uitvoering, zoals eerder een commissie van de Tweede Kamer ook al constateerde. Door het gebrek hieraan komen burgers klem te zitten „tussen beleid en balie”. Kunnen de uitvoeringsdiensten van de overheid de nieuwe plannen wel aan? Wordt er niet te veel beloofd? Zijn burgers echt geholpen? Zulke vragen zouden kabinet en Kamer zich veel vaker moeten stellen volgens de Rekenkamer.

Tekortkomingen

De Rekenkamer constateert al sinds 2019 structurele tekortkomingen bij het vastgoedbeheer door Defensie. Het beschikbare budget voor het onderhoud staat in geen verhouding tot de hoeveelheid kazernes, kantoren en munitiedepots. En daardoor gaat de kwaliteit van de gebouwen rap achteruit.

De Rekenkamer is ook kritisch over wat de “grijze voorraden” wordt genoemd, de patronen die buiten het zicht van de administratie worden bewaard in kazernes. De militairen houden die na oefeningen achter voor het geval er bij een volgende oefening gebrek aan munitie is. „Dit brengt een veiligheidsrisico met zich mee”, zegt de Rekenkamer, onder meer doordat munitie ongemerkt gestolen kan worden. Het inleveren van munitie is ook ingewikkeld: in het verleden konden militairen ongebruikte patronen anoniem in een container gooien. Nu moeten ze voor het retourneren van munitie formulieren invullen. Dat gebeurt nauwelijks. Liever laten ze ongebruikte munitie op het oefenterrein liggen of onttrekken die aan het zicht door de patronen ‘in de grond te trappen’.

Karel Berkhout

Te veel wensen

In een ideale wereld is er één begrotingsmoment per jaar, maar in het afgelopen jaar dienden ministers een groot aantal aanvullende begrotingen in: 63 in totaal. Volksgezondheid spande de kroon, met veertien suppletoire begrotingen. Volgens de Rekenkamer heeft dat ertoe geleid dat het parlement om de 3 à 4 weken een andere begroting voorgelegd kreeg. „Dat heeft het begrotingsproces (…) onoverzichtelijk gemaakt.” Dat moet vanaf nu anders. Minister Sigrid Kaag (D66, Financiën) wil weer terug naar een „ordentelijk begrotingsproces”, zei ze woensdag. Met „één besluitvormingsmoment” waarop alle belangen tegen elkaar worden afgewogen. Maar, zei ze, dat is best lastig. Soms is de „politieke en maatschappelijke druk zo hoog” dat wachten niet lukt. Zoals in maart toen vóór het reguliere begrotingsoverleg in het voorjaar het kabinet met een miljardenplan kwam om de koopkracht te stutten.

Slepende dossiers

De Rekenkamer stelt dat bij slepende kwesties weer sprake lijkt van „tempoverlies”. Paradoxaal genoeg is dat „het gevolg van de drang snel te handelen”. Onder druk besloot het kabinet eind 2020 Toeslagenslachtoffers ruimhartiger te compenseren. De uitkeringen van 30.000 euro aan gedupeerden zorgden even voor een versnelling, „daarna ontstonden forse vertragingen” omdat de organisatie die de hersteloperatie uitvoert niet berekend is op tijdige beoordeling van tienduizenden aanvragen. Volgens de Rekenkamer is onvoldoende gekeken naar uitvoerbaarheid. Iets soortgelijks gebeurde in Groningen: om hersteloperaties te versnellen kwam er nieuw beleid, ondanks waarschuwingen van de Rekenkamer dat juist beleidswijzigingen voor vertragingen zorgen. Vorig jaar noemde de Rekenkamer het disproportioneel dat van elke euro schadevergoeding 56 eurocent op gaat aan uitvoeringskosten. In 2021 is dat nog erger: 74 eurocent.

Ernstige gevallen

Als problemen bij een departement groot of hardnekkig zijn kan de Rekenkamer oordelen dat er sprake is van een ‘ernstige onvolkomenheid’. Vorig jaar kregen Volksgezondheid en Defensie dat predicaat opgeplakt. Dit jaar wéér. Bij VWS zijn veel tekortkomingen terug te voeren op de coronacrisis. Maar, benadrukt de Rekenkamer, het financieel beheer was ook vóór de coronacrisis niet op orde. Door corona zijn de problemen acuter geworden. De Rekenkamer ziet wel verbeteringen: de minister van VWS heeft nu wél goed zicht op de problemen. Er werd geïnvesteerd in nieuwe medewerkers voor het financieel beheer, al heeft dit „nog niet geleid tot de gewenste resultaten”. Ook Economische Zaken kreeg bijna een flinke tik op de vingers, omdat het niet kon aantonen dat een coronasteunregeling voor ondernemers (de TVL-subsidie) volgens de regels was uitgekeerd. Op de valreep lukte dat toch.

Onrechtmatigheden

Formeel zijn ministers verplicht om ál het geld volgens de regels te innen, besteden en verantwoorden. In de praktijk is dat moeilijk en daarom wordt een ‘tolerantiegrens’ van 1 procent gehanteerd. Dat betekent dat op de totale begroting hooguit 3 à 4 miljard euro ‘verkeerd’ mag worden uitgegeven. Die grens werd in 2021 „fors overschreden”, concludeert de Algemene Rekenkamer. Bij het daadwerkelijk uitgegeven geld gaat het nog om een kleine overschrijding: van 1,01 procent van de uitgaven (3,3 miljard euro) staat de rechtmatigheid of betrouwbaarheid niet vast. Bij de verplichtingen (‘toekomstige uitgaven’) gaat het om 15,5 miljard euro, oftewel 4,83 procent. In 2019 was dat nog 1,08 procent. Het gaat dan om fouten, bijvoorbeeld omdat het parlement niet vooraf is geïnformeerd of de regels voor inkoop niet zijn nageleefd. Of om onzekerheden; dan kan de rechtmatigheid van een uitgave niet worden vastgesteld.


Football news:

Newcastle werd gekocht voor de Saoedi ' s door dezelfde dame die de sjeiks naar Man City bracht en de Britse prins verliet voor onafhankelijkheid
De Premier League is van mening dat Saoedi-Arabië de club niet heeft gekocht, Shearer en de fans zijn blij, er is een zware reflectie in de media: de wereld na de verrijking van Newcastle
Tutberidze ' s zoektocht in het paarschaatsen: Tarasova en Morozov veranderde het programma-en Gleichengauz is verdrietig dat zijn ideeën niet paste daar
Russische voetballer-meme-top 2 in uithoudingsvermogen in FIFA 22. Vermoeidheid is een illusie
Een unieke passage door de bouw van de snelste stedelijke Baan F-1: Het wordt voorbereid voor de Grand Prix voor $ 660 miljoen, de start is in 2 maanden
Rangnik zwijgt over Loco, maar spreekt met de Europese media. We analyseren Nikolic ' s ontslag door een monoloog over Red Bull
Fiorentina vraagt 90 miljoen euro voor Vlahovich. Man City, Juventus, Tottenham en Inter bieden voor de Servische Europese topclubs zijn geïnteresseerd in Fiorentina spits Dusan Vlahovic

3:06 Merendeel veehouderijen die stilgelegd waren vanwege muizengif mogen weer open
3:00 Hoe chipbedrijf ASML in een geopolitieke strijd belandde
2:44 Man schiet zeker 22 mensen dood in Amerikaanse staat Maine
1:53 Leiden Film Festival trapt af met nieuwe film van Nicolas Cage
1:52 Zeker zestien doden en tientallen gewonden bij schietpartij in Amerikaanse plaats Lewiston
1:52 Zeker 22 doden en tientallen gewonden bij schietpartijen in Amerikaanse plaats Lewiston
1:49 Huisdokters binden strijd aan om hogere tarieven
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: meer dan tien doden
1:44 Schutter dringt bowlingbaan binnen in VS, Amerikaanse media: zeker zestien doden
23:04 Donald Trump krijgt opnieuw boete in New York voor overtreden spreekverbod
22:55 Nederlandse voertuigen rijden meer, stekkerauto bezig met opmars
22:53 CBS: ruim 10 miljoen mensen hebben keuze gemaakt in Donorregister
22:21 Duizenden huishoudens in Culemborg hebben weer gas
22:08 Lisa Wiersma’s reconstructie van een nachtmerrie
21:39 Trump krijgt 10.000 dollar boete voor overtreden spreekverbod
21:38 Wrakingsverzoek in opruiingszaak Willem Engel afgewezen 
21:36 OGC Nice-speler zeven duels geschorst na bericht over conflict Israël-Hamas
21:29 Shell-topman schrapt tweehonderd banen in duurzame energie
21:27 Slot met Feyenoord koploper in CL-groep: 'Dit gebruiken om iets speciaals te doen'
21:26 Shell-topman schrapt 200 banen in duurzame energie
21:04 Xavi Simons schittert met prachtgoal en assist voor Leipzig, PSG doet Milan pijn
20:55 Apple gooit prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink omhoog
20:43 Ook blauwtong in Zeeland, waardoor virus nu in alle provincies heerst
20:35 Ook blauwtong in Zeeland, daarmee heerst het virus nu in alle provincies
20:30 Meta verrast met zeer goede cijfers
20:18 Twee mannen opgepakt na kilometerslange achtervolging over A50
20:06 Giménez en Zerrouki beleven droomavond: 'We kunnen geschiedenis schrijven'
20:00 Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (42)
19:52 Ontslagen bij duurzame energiedivisie van Shell
19:37 Ook oorlogsrecht is een wapen geworden
19:28 OnlyFans verdient miljarden, maar seksuele uitbuiting neemt toe
19:23 ‘Oorlogsmisdaden door Hamas zijn geen vrijbrief voor Israël om die ook te plegen’
19:22 Het positieve nieuws van de afgelopen periode: Slimme badmuts en minder afval
19:21 Ajax-trainer Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:21 Vier spelers van Telstar willen niet in shirt met regenboogmotief spelen
19:16 Giménez kan voor Feyenoord ook scoren in de Champions League
19:15 In de Kamer wil hij ‘het systeem bevragen’
19:11 Op de bres voor de maakindustrie in Nederland: ‘We lopen achter’
19:09 Pusic bij debuut als Shakhtar-trainer onderuit tegen Barcelona in CL
19:03 De Australische kangoeroe: icoon of plaag?
19:03 Ajax-coach Maduro onder de indruk van Brighton: 'Ik ga andere accenten leggen'
19:02 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
19:00 Stop de genocide, BDS nu!
18:47 Republikein Mike Johnson verkozen tot voorzitter van Huis van Afgevaardigen
18:44 Overzicht | Israël zou op verzoek van VS willen wachten met start van grondoffensief
18:43 Giménez gidst sterk Feyenoord naar belangrijke zege op Lazio in CL
18:43 AZ-trainer Jansen kijkt uit naar duel met Emery: 'Hij is een prachtig voorbeeld'
18:43 Abel maakt 24 jaar na hit 'Onderweg' comeback met nieuwe muziek
18:35 Vier Telstar-spelers weigeren in regenboogshirt te spelen bij KKD-wedstrijd
18:25 Voetafdrukken dinosaurus ontdekt op strand in Zuid-Engeland
18:17 Onbekende aartsconservatief Mike Johnson nieuwe voorzitter Huis van Afgevaardigden
18:10 Maar waar protesteren deze studenten tegen?
18:08 Na weken van gesteggel is Mike Johnson nieuwe Republikeinse voorzitter Huis
18:05 Apple verhoogt prijs voor streamingdienst Apple TV+ flink
18:01 Dertien Kamerpartijen zeggen nu: 'Koning betaal belasting, net als iedereen'
18:00 Mike Johnson verkozen tot voorzitter Huis van Afgevaardigden
17:56 Maduro erkent dat Steijn moeite had met betoog clubpsycholoog Almere over Ajax
17:49 NRC-redacteur Niki Korteweg is Europees wetenschapsjournalist van het jaar
17:42 Kamer en kabinet erkennen dat jeugdbescherming niet op orde is
17:41 Wielerploeg Jumbo-Visma vindt nieuwe sponsor: kunnen jaren vooruit
17:41 Maduro erkent dat Steijn moeite had met tirade clubpsycholoog Almere City
17:20 Khadija Arib eist dat onderzoek naar gedrag Khadija Arib (voorlopig) geheim blijft
17:20 Leerlingenvervoer in Breda 'ietsjes beter', maar ouders merken er niets van
17:18 Gerommel in de Partij voor de Dieren gaat door in de rechtbank
17:11 Verffabrikant AkzoNobel wil komende jaren écht efficiënt worden
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst ervaren nog veel racisme in EU
17:11 Rapport: mensen van Afrikaanse afkomst in EU ervaren meer racisme dan eerder
16:57 Kandidaten parlementsvoorzitter VS door Republikeinse draaideur
16:56 Op 50ste verjaardag van kerncentrale Borssele is politieke weerstand verdwenen
16:52 OM eist 22 jaar cel tegen zevende verdachte vergismoord Beuningen
16:50 Advocaat Paul Acda voor half jaar geschorst om rol in Sanderink-saga
16:38 Bijlezen: dit gebeurde vandaag in de oorlog tussen Hamas en Israël
16:35 'Iran wil eenheid uitstralen met Hamas, Hezbollah en Islamitische Jihad'
16:32 In 100 woorden | Waarom is de maan rond (en is dat überhaupt zo)?
16:30 LIVE VOETBAL! Feyenoord - Lazzzioooooooo
16:25 Rotterdamse verbrandingsoven nog zeker jaar buiten werking na brand
16:23 Man valt drie verdiepingen naar beneden in winkelcentrum Eindhoven
16:18 Veltman ziet situatie Ajax met lede ogen aan: 'De gifbeker moet echt leeg'
16:14 Officieel Zweeds woordenboek na 140 jaar eindelijk voltooid
16:08 Taxi in Amsterdam rijdt kinderwagen met baby aan en rijdt door
15:49 Man opgepakt die mogelijk betrokken was bij aanslag op Zweden in Brussel
15:40 Feyenoord begint met Zerrouki en Giménez aan belangrijk CL-duel met Lazio
15:39 Taxi rijdt kinderwagen met baby aan in Amsterdam, verdachte rijdt door
15:37 Corona-ophef achtervolgt BBB: groeipijnen of slechte screening?
15:36 Tweede Kamer veroordeelt leus ‘from the river to the sea’
15:35 Iemand z'n geld kwijt?
15:32 OM eist 22 jaar cel tegen verdachte vergismoord Beuningen
15:31 Judoka De Wit grijpt naast goud op Grand Slam van Abu Dhabi
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:28 Grindpaden en veel bergetappes in volgende Tour de France, wielrensters vier dagen in Nederland
15:26 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen topland Australië op WK
15:14 Nederlandse cricketers kansloos onderuit tegen Australië op WK
15:10 OVV-voorzitter: 'Kabinet had meer twijfel moeten tonen tijdens coronacrisis'
15:09 Cody Gakpo staat voor rentree bij Liverpool na bijna een maand blessureleed
15:05 Ineens gaat het migratiedebat niet alleen over asiel
14:54 Duizenden woningen in Culemborg zitten zonder gas vanwege gaslek
14:52 Twee tips over doodgestoken trucker Hazeldonk, identiteit is nog niet zeker
14:50 'From the river to the sea'-leus is geweldsoproep, vindt Kamermeerderheid
14:50 Tweede Kamer overwegend positief over maatschappelijke diensttijd