Door onze nieuwsredactie
De gemeente Rotterdam heeft zaterdag een digitaal condoleanceregister geopend voor de drie slachtoffers van de schietpartijen in de stad, afgelopen donderdag. Volgens een gemeentewoordvoerder is dat na goed overleg en met instemming van de nabestaanden gedaan. In de avond waren er al tientallen berichten achtergelaten.
"Donderdag 28 september: een gitzwarte dag in Rotterdam. Die middag kwamen drie bewoners van Rotterdam om het leven: Marlous en haar dochter Romy, en huisarts-docent Jurgen. Rotterdammers, en ook mensen van buiten de stad, willen hun medeleven betuigen", zo staat in de begeleidende tekst bij het register. "Op deze plek kunt u een woord van troost en bemoediging schrijven voor eenieder die hen lief is."
Vrijdagmiddag opende er al een fysiek condoleanceregister voor de drie slachtoffers in wijkcentrum De Looiershof, recht tegenover het huis waar de doodgeschoten moeder en dochter woonden. Volgens de gemeentewoordvoerder is er "een constante aanloop van mensen". In het centrum, dat elke dag van 9.00 uur tot 17.00 uur open is, wordt ook op gezette tijden mentale hulp geboden. Het condoleanceregister blijft tot komende woensdag 17.00 uur liggen.
Het gezondheidscentrum in Katendrecht, waar de doodgeschoten huisarts werkte, heeft voor hem een eigen condoleanceregister geopend.
Geen stille tocht
De directe nabestaanden van de slachtoffers die donderdag zijn omgekomen bij de twee schietpartijen in Rotterdam willen geen stille tocht. Dat is zaterdag bekendgemaakt door Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Ook vragen de nabestaanden mensen die iets willen organiseren, dat in samenspraak met de nabestaanden te doen, aldus Jansen in EenVandaag.
De organisatie heeft de website www.schietpartijenrotterdam.nl opgezet, waar meer informatie te vinden is over de incidenten, net als contactgegevens van hulporganisaties. "Zo kunnen getuigen, naasten, nabestaanden en andere betrokkenen op één plek terecht met al hun vragen", aldus Jansen. Een woordvoerder van de gemeente Rotterdam bevestigt dat er geen stille tocht georganiseerd wordt als de familie daar niet achterstaat.
Bij de schietpartij in een woning aan het Heiman Dullaertplein kwamen donderdag de 39-jarige Marlous en haar veertienjarige dochter Romy om het leven. Eerder lieten hun nabestaanden in een verklaring verspreid door de organisatie Namens de Familie weten dat de uitvaarten een besloten karakter hebben. Ook verzochten ze iedereen om hun privacy te respecteren.
Bij een tweede schietpartij kwam een 43-jarige docent van het Erasmus MC om het leven. De politie heeft een verdachte opgepakt voor beide fatale incidenten.